Japánban a lakosság fizetheti meg a felpörgő fegyverkezést

Kisida Fumio japán miniszterelnök szakértői tanácsadó testülete szerint a védelmi kiadások tervezett növelésének pénzügyi költségeit az egész japán társadalomnak kell megfizetnie, ahelyett, hogy államkötvények kibocsátásával finanszíroznák a ráfordítások bővítését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 22. 15:56
77th anniversary of the world's first atomic bombing in Hiroshima
77th anniversary of the world's first atomic bombing in Hiroshim Fotó: DAVID MAREUIL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szaszae Kenicsiro korábbi washingtoni japán nagykövet által vezetett munkacsoport ajánlásait tartalmazó dokumentumot kedden tették közzé. A japán kormány még korábban vállalta, hogy „jelentősen”, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre növeli védelmi költségvetését, hogy Tokió sikeresen szállhasson szembe a Kína által jelentett egyre növekvő biztonsági fenyegetéssel.

Ha a Kisida-kormány valóban adóemeléssel teremti elő a védelmi költségvetés pluszforrását, el kell döntenie: társaságiadó-emelést hajt végre vagy az állampolgárokat sújtó, magasabb személyi jövedelemadó vagy más adónem bevezetésével jut többletforráshoz. A kormányfőnek benyújtott javaslatban a tanácsadó testület további kiadáscsökkentést kért az erősen eladósodott japán kormánytól, ezzel is segítve a védelmi kiadások várható növekedésének finanszírozhatóságát.

Japán költségvetési helyzete az egyik legrosszabb az iparilag fejlett országok között: az államadósság mértéke a teljes japán GDP kétszerese.

A szakértői javaslat leadását követően a Kisida-kormány három kulcsfontosságú védelmi dokumentum felülvizsgálatát szeretné megkezdeni még év vége előtt. Ezek közül a legfontosabb a japán nemzetbiztonsági stratégia, amely a kormányzat hosszú távú biztonsági és diplomáciai szakpolitikai irányelveit tartalmazza.

A japán kormánynak decemberben kell összeállítania a 2024 márciusáig tartó jövő évi pénzügyi év tervezett költségvetését.

A japán védelmi dokumentumok felülvizsgálatát a globális és regionális biztonsági helyzet romlása miatt rendelték el: Kína tovább erősítette katonai tevékenységét az indiai- és csendes-óceáni térségben, Észak-Korea növelte a ballisztikus rakétákkal végrehajtott próbakilövések számát, az orosz–ukrán háborúnak pedig Tajvanon is érzékelhető biztonsági kockázatai vannak.

 

Borítókép: Galambokat engednek a levegőbe az atombomba bevetése 77. évfordulójának megemlékezésén Hirosimában 2022. augusztus 6-án. (Fotó: Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP / David Mareuil) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.