időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Kérést fognak intézni a V4-ek Magyarországhoz

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.20. 21:07 2022.11.20. 21:12
Kérést fognak intézni a V4-ek Magyarországhoz

Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Helsinkiben, ahol Sanna Marin finn miniszterelnökkel tárgyalt vasárnap.

Néhány napon belül találkozom Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a visegrádi csoport (V4) keretében. Biztos vagyok abban, hogy szlovák és cseh barátainkkal kérni fogjuk Orbán Viktortól, hogy gyorsan ratifikálják a dokumentumokat Svédország és Finnország számára, mert ez kulcsfontosságú régiónk keleti szárnya szempontjából

– mondta Morawiecki.

A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket, Magyarország és Törökország még nem. Andrzej Duda lengyel államfő július 30-án ratifikálta a két észak-európai ország csatlakozási kérelmét.

Finnország és Svédország idén májusban kérelmezte felvételét az észak-atlanti szövetségbe az ukrajnai háborúval összefüggésben. Csatlakozásukat az összes NATO-tagországnak jóvá kell hagynia, addig meghívott partnerekként részt vehetnek a NATO-tanácskozásokon, de nincs szavazati joguk.

– Törökország előtt fogjuk ratifikálni a svéd és a finn NATO-csatlakozási okmányt

– mondta a napokban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Törökország eddig azért nem ratifikálta a csatlakozást, mert azzal vádolja Stockholmot és Helsinkit, hogy a török vezetés által terroristáknak tartott csoportokat támogatnak, többek között a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). A PKK-t az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek nyilvánította. Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrég azt mondta: a csatlakozási folyamat sebességét és lezárásának idejét az Ankara, Stockholm és Helsinki között júniusban létrejött háromoldalú memorandummal kapcsolatos svéd és finn lépések határozzák meg. Erdogan két hete találkozott Ulf Kristersson új svéd kormányfővel Ankarában, de tárgyalásukon nem sikerült áttörést elérni. November végén Stockholmban újra megbeszélést folytat egymással a svéd, a finn és a török fél. 

 

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a varsói kormányfői hivatalban 2022. november 16-án (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.