Lapozó: Finnország újra orosz gázvásárlásra kényszerülhet

Az európai együttműködésről tárgyalt az olasz kormányfő Brüsszelben · A belgák többsége munkavállalási engedélyt adna az illegális migránsoknak · Cisznemű férfiak nem vehetnek részt a feminista felvonuláson Párizsban · Finnország újra orosz gázvásárlásra kényszerülhet.

MUNKATÁRSAINKTÓL
2022. 11. 03. 17:14
null
Goleniów, 2022. szeptember 27. Nyomásmérõ óra a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibõvített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttmûködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter. MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki Fotó: Marcin Bielecki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai együttműködésről tárgyalt az olasz kormányfő Brüsszelben

Az Európai Unió intézményeinek vezetőivel találkozott az újonnan megválasztott olasz kormányfő, Giorgia Meloni csütörtökön. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, majd Charles Michel az Európai Tanács elnöke fogadta az olasz miniszterelnököt. „Olaszország hallatni fogja hangját Európában” – jegyezte be Twitter fiókjába kora reggel Meloni. Hangsúlyozta, hogy készen áll a közös európai együttműködésre. A tagországoknak ugyanis sürgős megoldást kell találniuk az energiakrízisre, a vállalatok és családok támogatására, valamint a spekuláció felszámolására. Meloni első parlamenti felszólalásában hangsúlyozta, hogy Itália emelt fővel hallatja majd hangját az uniós intézményekben anélkül, hogy alárendelné magát más tagországoknak. A brüsszeli látogatás egyben alkalmat nyújt arra is, hogy a választási kampány során felmerült aggályok is tisztázódhassanak. Az európai intézményekkel folytatott együttműködéssel kapcsolatban Meloni azt is kiemelte, hogy a szubszidiaritás elvét tiszteletben tartva, Brüsszelnek nem szabad beavatkoznia azokba az ügyekbe, amelyek Róma hatáskörébe tartoznak, és amiket egyedül is kitűnően meg tud oldani.

Forrás: Agi.it

A belgák többsége munkavállalási engedélyt adna az illegális migránsoknak

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérése szerint egy év alatt jelentősen nőtt azoknak a belgáknak a száma, akik munkavállalási engedélyt adnának a Belgium területén élő illegális bevándorlók egy részének. A válaszadók 54 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy „Ön támogatná-e, hogy a legalább öt éve Belgiumban tartózkodó illegális bevándorlók munkavállalási engedélyt kapjanak, ha bizonyítják, hogy sikerrel beilleszkedtek a társadalomba?”. Ez pedig 23 százalékpontos növekedést jelent a 2021-ben mért támogatáshoz képest, amikor a megkérdezetteknek még csak 31 százaléka értett ezzel egyet. Különösen figyelemre méltó, hogy a flamand válaszadók nagy aránya változtatott a tavalyi véleményén, és idén már 51 százalékuk helyeselte a felvetést, szemben a 2021-ben mért 23 százalékkal. A francia ajkú belgák is engedékenyebbek idén, 58 százalékuk adna munkavállalási engedélyt a tavalyi 42 százalék helyett. A független belga kutatóközpont, a CRISP elemzője, Jean Faniel szerint azonban az idei eredmények értelmezésekor fontos figyelembe venni azt is, hogy az Ipsos a 2022-es felmérésében máshogy fogalmazta meg a kérdést, mint 2021-ben. Idén már szerepelt benne a legalább ötéves belgiumi tartózkodás, valamint a bizonyítottan sikeres integrációra vonatkozó szempont is. E két plusz tényező pedig pozitívan befolyásolta a belga lakosság véleményét.

Forrás: BRusselstimes.com

Cisznemű férfiak nem vehetnek részt a feminista felvonuláson Párizsban

A feminista szervezeteket tömörítő francia közösség, a NousToutes (Mi Nők Mindannyian) nagyszabású felvonulást szervez november 19-re a francia fővárosba. A demonstráció célja, hogy a nőket érő erőszak elleni küzdelem világnapja, november 25-e előtt elítéljenek minden szexista és szexuális erőszakot. A szervezők a közösségi médiában közzétett felhívásukban és a rendezvény plakátjain azonban leszögezik, hogy a megmozduláson nem vehetnek részt sem cisznemű (azaz a biológiai nemükkel azonosuló) férfiak, sem újságírók vagy fotóriporterek. Hirdetményükön az áll, hogy a felvonuló tömeget élőlánc fogja védeni, hogy távol tartsák a felsorolt személyeket. A felvonulás célja ugyanis – áll indoklásukban – hogy a korábban a nemük vagy nemi identitásuk miatt erőszakot elszenvedett felvonulók derűsen tudjanak masírozni. Felhívásukban a szervezők elítélik a francia köztársasági elnököt és kormányait, amelyek intézkedései nem válaszolnak – vagy csak nagy késéssel – a társadalomnak a témában megfogalmazott elvárásaira. Ezért a NousToutes szervezet nemcsak Párizsban akar felvonulni, hanem országos demonstrációra szólítja fel a franciaországi városokat, iskolákat, egyetemeket, minden egészségügyi intézményt, magánvállalatokat, minden politikai pártot és a közösségi médiumokat. A résztvevőket azonban arra kérik, hogy tiltsák ki maguk közül a cisznemű férfiakat. A szervezők szerint ugyanis a nemi alapú és szexuális erőszak a patriarchális társadalomban gyökerezik, és kéz a kézben jár más diszkriminatív viselkedéssel, többek között a rasszizmussal, a homofóbiával, az LMBTQ-ellenességgel, a HIV-fertőzöttek elleni gyűlölettel, az elhízottak elutasításával, az életkor alapú diszkriminációval, az iszlamofóbiával, az antiszemitizmussal és az idegengyűlölettel is.

Forrás: instagram.com , instagram.com

Finnország újra orosz gázvásárlásra kényszerülhet

A Gazprom orosz gázvállalat tavasz óta rubelben követeli a leszállított gáz után a számla kiegyenlítését, amibe Finnország, illetve az állami gázszolgáltató, a Gasum nem ment bele. A két fél közötti szerződésben eurós elszámolás szerepel, amit az orosz fél egyoldalúan megváltoztatott, ezt a finnek nem fogadták el, így a gázszolgáltatás a csővezetéken leállt. Ugyanakkor orosz gáz ezután is érkezett Finnországba, csak tartályhajókon, cseppfolyósított földgáz, azaz LNG formájában. A Gasum békéltető testülethez fordult a gázszállítási vita rendezése érdekében. A cég azt közölte a finn közmédiával, közel van az eljárás lezárása, az már november végén megtörténhet. A Gasum és a Gazprom hosszú távú, úgynevezett take or pay szerződést kötött. Előfordulhat, hogy az eljárás azzal zárul, hogy a feleknek az eredeti szerződéses feltételek szerint kell továbbra is eljárniuk, azaz Finnországnak fizetnie kell, Oroszországnak meg szállítani, azaz a Gasumnak folytatnia kell a kereskedést keleti szomszédjával. Egy ilyen szerződésben a vevő köteles vagy megvenni egy előre egyeztetett mennyiségű gázt, vagy fizetni érte, még akkor is, ha a szállítást nem fogadják el. Az energiakereskedelemben elterjedt take or pay szerződések célja, hogy biztosítsák a szerződő felek számára, hogy energia adható és vásárolható is legyen. A megállapodástól a finn fél egyoldalúan nem térhet el. Azaz, ha a cég követi a szerződést, akkor továbbra is fizetnie kell, függetlenül attól, jön-e gáz vagy sem, ha pedig azt akarja, hogy jöjjön is, kénytelen lesz rubelben fizetni. Bár az orosz félre is kötelező érvényű az eredeti szerződés, de az orosz Gazprom egyszerűen megtagadhatja az eljáró hatóság határozatának teljesítését és ragaszkodhat a rubeles teljesítéshez, ahogy az eddig is tette.

Forrás: Yle

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.