időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Washington, Szöul és Tokió is elítélte a phenjani rakétakísérleteket

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.13. 16:45
Washington, Szöul és Tokió is elítélte a phenjani rakétakísérleteket

Határozottan elítélte az észak-koreai rakétakilövéseket vasárnap Joe Biden amerikai, Jun Szok Jol dél-koreai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójának margóján folytatott háromoldalú megbeszélésen.

A találkozót követő közleményben rámutattak arra, hogy Phenjan interkontinentális ballisztikus rakétákat is tesztelt. A műveleteket súlyos fenyegetésnek nevezték a térség stabilitására nézve, és felszólították Észak-Koreát, haladéktalanul térjen vissza a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését szolgáló tárgyalásokhoz.

A három ország ugyanakkor folytatja az elrettentés erősítésére irányuló együttműködését – szögezték le a közleményben, hangsúlyozva, hogy Washington elkötelezettsége Szöul és Tokió védelmére sziklaszilárd, s ehhez megvan a nukleáris kapacitása is. A közleményben hangsúlyozzák azt is, hogy Észak-Korea idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre.

Az egyeztetést megelőzően Biden kijelentette: a három ország szövetsége szorosabb, mint valaha.

Kisida a maga részéről – az észak-koreai rakétakilövésekre célozva – rendkívül időszerűnek nevezte a találkozót, Jun Szok Jol pedig emlékeztetett arra, hogy májusi hivatalba lépése óta Phenjan már körülbelül ötven rakétát bocsátott fel.

Az egyeztetést követően Jun Szok Jol és Fumio Kisida kétoldalú megbeszélést folytatott, melyen szóba került az egykori japán gyarmati uralom során kényszermunkára fogott koreaiak ügye is. A két ország viszonyára a mai napig árnyékot vet a Koreai-félsziget 1910-től 1945-ig tartó japán gyarmati uralma, valamint Japán második világháborús szerepe.

A felek a megbeszélést követően azt mondták, mindent elkövetnek a viták mielőbbi lezárásért. Mindeközben Kisida Fumio az ASEAN egyik legmagasabb szintű találkozójának számító Kelet-Ázsia Csúcson (EAS) azt vetette Kína szemére, hogy sorozatban hajt végre olyan műveleteket, melyek Japán szuverenitását fenyegetik és a nemzetközi jogba ütköznek.

A miniszterelnök kitért a Tajvani-szorosra is, és leszögezte: a terület stabilitása közvetlenül hozzájárul a régiós biztonság megteremtéséhez.

Emellett súlyos aggodalmának adott hangot a nyugat-kínai Hszincsiang autonóm területen élő muszlim ujgurok emberi jogi helyzete miatt. Kína hevesen tagadja, hogy bármilyen visszaélés történne az autonóm területen.

A 18 országot – köztük az Egyesült Államokat, Oroszországot és Kínát – tömörítő EAS találkozóját követően a három vezető az indonéziai Balira utazik, ahol részt vesz a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20-as országcsoport kedden kezdődő csúcstalálkozóján.

Borítókép: Észak-koreai rakétatesztekről szóló híradást néznek dél-koreai utasok a szöuli főpályaudvaron 2022. november 3-án, amikor Phenjan újabb fegyverkísérletek sorozatát hajtotta végre (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.