Lapozó: A svéd kormány jelentős szigorításokat tervez bevezetni a migráció visszaszorításáért

Elfogadta a spanyol parlament az abortusztörvényt. Lyon harmincötezer euróval támogatja a prostituáltakat. Közel ezer euróval több pénzt költöttek el idén a spanyol családok a szupermarketekben. Svédország vissza akarja vonni a jogtalanul kiadott tartózkodási engedélyeket.

Munkatársainktól
2022. 12. 16. 15:44
Maria Malmer Stengard Facebook-oldala
Maria Malmer Stengard Facebook-oldala Fotó: Axel Adolfsson Forrás: Maria Malmer Stengard Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a spanyol parlament az abortusztörvényt 

A képviselők csütörtökön 190 igen, 154 nem szavazat és öt tartózkodás mellett jóváhagyták a törvényt, amelynek segítségével a 16–17 éves kiskorúak is szülői beleegyezés nélkül kérhetnek terhességmegszakítást. Irene Montero esélyegyenlőségi miniszter ünnepelte az új jogszabályok elfogadását, amelyek szerinte nagyon fontos lépést jelentenek a nők szexuális és reproduktív jogainak garantálása érdekében.

Az új törvény értelmében a nők bármelyik spanyolországi közegészségügyi intézményben kérvényezhetnek majd abortuszt, így nem kell többé több száz kilométert utazniuk az operáció miatt. Emellett a beavatkozást végrehajtó orvos nem küldheti el őket háromnapos gondolkodási időre sem, az abortuszról döntő klinikai bizottságokban pedig nem lehetnek orvosok, akik elvből ellenzik a terhességmegszakítást. Utóbbi előírást azzal is kiegészítették, hogy különböző megrovásban részesítik azokat, akik hátrányos megkülönböztetésben részesítik azokat a szakembereket, akiknek nincs kifogása az abortusz ellen.

Forrás: Rtve.es
 

Lyon harmincötezer euróval támogatja a prostituáltakat

Lyon önkormányzatának képviselő-testülete 35 ezer eurós (14,2 millió forintnak megfelelő) támogatást szavazott meg csütörtökön a prostituáltakat segítő helyi egyesületnek, a Cabiriának. A testület döntése egyúttal felélesztette a lyoni szexmunkások helyzetéről, és különösen a munkavégzésük helyszínéről szóló vitákat, amely a lakosság körében egyre nagyobb indulatokat váltott ki az elmúlt hónapokban.

A 2000-es években, Gérard Collomb polgármestersége idején a lyoni önkormányzat ugyanis rendeletekkel tiltotta ki a prostituáltakat Lyon belvárosából, így az ősi mesterség művelői áthelyezték központjukat Lyon VII. kerületébe, amely a város legnagyobb kültéri, zöldövezeti sportlétesítményének a helyszíne is. A La Plaine des Jeux de Gerland kerület sportpályáit szegélyező szűk utcákat ellepték a prostituáltak egymás hegyén-hátán parkoló furgonjai, amelyben a szexmunkások a helyszínen megjelenő kuncsaftokat szolgálták ki.

A kültéri pályákon sportoló gyerekek szülei novemberben petícióban követelték a város vezetésétől a tarthatatlan állapotok azonnali megszüntetését, hogy a kiskorúak ne legyenek sem szemtanúi, sem esetleges célpontjai, netán áldozatai a pályák mentén folyó munkavégzésnek. A zöldpárti vezetésű város ellenzéki képviselője, Yann Cucherat is támogatja a szülők kérését, aki egyetért azzal, hogy meg kell akadályozni, hogy a gyermekek emberkereskedők áldozataivá váljanak.

A zöldpárti vezetés ugyancsak egyetértene a prostituált-furgonsor áthelyezésével, azonban teljesen más megfontolásból. Sandrine Runel, szolidaritásért és társadalmi integrációért felelős alpolgármester szerint ugyanis az az elfogadhatatlan, hogy a szexmunkásokat – még a 2000-es években– mindenféle önkormányzati rendeletekkel törvényen kívüli helyekre száműzték, ahol nincs közvilágítás, és ahol védtelenül, valamint a civil szervezetektől is eltávolodva kénytelenek dolgozni. Az önkormányzat képviselő-testülete még szeptemberben megszavazta azt is, hogy a hatalmas kiterjedésű sportkomplexum teljes határszakaszát természetes sövénykerítéssel választja el a prostituáltak furgonsorától, azonban a szülők által továbbra is megkérdőjelezett projekt megvalósítása 850 ezer eurójába (azaz 345 millió forintnak megfelelő összegbe) kerülne a városnak.

Forrás: Bfmtv.com

 

Közel ezer euróval több pénzt költöttek el idén a spanyol családok a szupermarketekben

Az Országos Statisztikai Intézet jelentéséből kiderült, hogy az infláció csökkenése ellenére Spanyolországban az élelmiszerárak 34 éve nem látott csúcsot döntöttek, az élelem átlagosan több mint 15 százalékkal kerül többe most, mint tavaly. Az intézet által közzétett információk szerint kiemelkedő mértékben drágult a tej, a sajt, a tojás, az olajok (20-50 százalékkal), de jelentősen megnőtt a hús ára is (tíz százalékkal).

A fogyasztóvédelmi szervezet számításai szerint egy átlagos háztartás élelmiszerköltsége idén körülbelül 830 euróval volt több, mint a korábbi években. Ez átszámolva legkevesebb 335 ezer forintos extra kiadást jelent egy családnak. A szervezet kiemeli, hogy a drágulás miatt sok otthonban megváltoztak a fogyasztási szokások, és rengetegen álltak le olyan termékek vásárlásával, amelyek korábban megszokottnak számítottak. A fogyasztóvédők azt kérik a kormánytól, hogy ideiglenesen nullaszázalékos áfát állapítson meg az alapvető szükségleti cikkekre, mint gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, hús, hal, tej, tojás, kenyér és az olívaolaj. Másrészt kérik, hogy négyszázalékos szuperkedvezményes áfát vezessenek be más alapvető élelmiszerekre, például a sajtokra vagy a cukormentes termékekre. Pedro Sánchez miniszterelnök múlt hétvégén ígéretet tett arra, hogy a kormány még az év vége előtt élelmiszerárstopot vezet be.

Forrás: 20minutos.es

 

A svéd kormány jelentős szigorításokat tervez bevezetni a migráció visszaszorításáért

Maria Malmer Stengard migrációs miniszter szerint nagyobb arányban kell felderíteni azon eseteket, amelyekben a migránsok félrevezetik a hatóságokat svédországi tartózkodásuk érdekében. „Szeretnénk megtalálni azokat, akik hazudtak azért, hogy megkapják a tartózkodási engedélyt” – mondta el Malmer Stengard. A tárcavezető kifejtette, hogy a bevándorlási hivatalnak új eljárásrendeket kell bevezetnie, és részben automatizált rendszereken keresztül kiszűrni a visszaéléseket.

A kormány azt szeretné lehetővé tenni, hogy a már kiadott tartózkodási és munkavállalási engedélyeket egyszerűbben vissza lehessen vonni. Nagyszámú a visszaélés például a tanulmányi céllal kiadott tartózkodási engedélyekkel kapcsolatban, sokan ugyanis valójában egyáltalán nem tanulnak. A családi kapcsolatokra hivatkozó engedély kérelmek között is sok a valótlan állítás. A kormány szerint visszás, hogy sokan visszajárnak származási országukba nyaralni, miközben Svédországban azért kaptak menekültstátust, mert azt mondták, országukban életveszélyben voltak.

A bevándorlási miniszter egyben bírálta is a hivatalt, mert annak saját jelentéséből látható, hogy az ügynökség munkája nem elég hatékony, és nem járul hozzá elvárható mértékben a szabályozott bevándorlás biztosításához. A miniszter arról nem kívánt nyilatkozni, hány migránst érinthet a szigorítás, ugyanakkor hozzátette, akinek nincs takargatnivalója, annak nem kell félnie. „Ha itt van, kövesse a szabályokat, próbáljon megélni önerőből, tanulja meg a nyelvet és akkor nem kell aggódnia” – mondta el Maria Malmer Stenergard migrációs miniszter a sajtótájékoztatón.

Forrás: Svenska Dagbladet

Borítókép: Maria Malmer Stenergard, Svédország migrációs minisztere (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.