Nobel-békedíjasok: Meg kell törnünk a büntetlenség körforgását!

Olekszandr Matvijcsuk szerint az orosz hadsereg évtizedek óta háborús bűnöket követ el.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 09. 18:46
null
Mariupol, 2022. december 8. Az Azovsztal acélipari üzem megrongálódott bejáratának maradványai a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. december 7-én. Az Azovi-tenger partján fekvõ kikötõváros a kizárólag Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaság" ellenõrzése alatt áll, miután az orosz erõk hosszú ostrom árán 2022 áprilisában elfoglalták. A jelenlegei vezetés szerint a város három éven belül újjáépül. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell törnünk a büntetlenség körforgását, és nemzetközi bíróság elé kell állítani Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököket az elkövetett háborús bűnök miatt − nyilatkozta az idei Nobel-békedíjasok oslói sajtótájékoztatóján Olekszandra Matvijcsuk, a díjazottak sorát képző ukrán Polgári Szabadságjogok Központja nevű civil szervezet elnöke pénteken.

Azok a rémséges tettek, melyekkel most hazánkban szembesülünk, annak a büntetlenségnek az eredménye, melyet Oroszország évtizedek óta élvez

− jelentette ki Olekszandra Matvijcsuk, utalva a Krím félsziget 2014-es megszállására is. Mint mondta, az orosz hadsereg évtizedek óta követ el háborús bűnöket több országban is, és sose lett felelősségre vonva emiatt.

Matvijcsuk a díjazott Polgári Szabadságjogok Központja nevében veszi át a kitüntetést. Az idei díjazottak között szerepel továbbá Alesz Bjaljacki bebörtönzött belarusz aktivista, valamint az emberi jogokat védő Memorial orosz szervezet.

Jan Racsinszkij, a Memorial nemzetközi tanácsának elnöke hangoztatta, hogy Ukrajna nem csupán saját függetlenségéért harcol, hanem a békés nemzetközi rendért is. −[Ukrajna] A nemzetközi jogokért és egy mindannyiunk békés jövőjéért küzd − jelentette ki.

Jan Racsinszkij és Olekszandra Matvijcsuk egyetértettek abban, hogy a nyugati országoknak támogatniuk kell Ukrajnát az Oroszország elleni harcokban. 

A nemzetközi közösségnek a ma kellemetlen helyzete és a holnap katasztrófája között kell döntenie

− vélte Racsinszkij.

Újságírói kérdésre válaszolva Olekszandra Matvijcsuk leszögezte, hogy Ukrajna sosem tenné ki kínzásnak és nem hagyná a sorsára a megszállt területek lakóit azért, hogy egy béketárgyalás keretein belül megegyezzen Oroszországgal. − Az önkényuralmi vezetők logikája igen könnyen követhető: a megegyezésre való hajlamot a gyengeség jeleként értelmezik − fogalmazott az ukrán szervezet elnöke.

A Nobel-békedíjakat szombaton adják át, a hagyománynak megfelelően Oslóban. A díjat odaítélő bizottság nyilatkozatában elmondta: az idei díjazottakkal a civil társadalom erőfeszítései előtt tisztelegnek, valamint a tekintélyelvű államok és az emberi jogok megsértése elleni kiállást díjazzák. Alesz Bjaljacki nevében felesége, Natalja Pincsuk veszi át a díjat, aki − mint elmondta − férje másfél évvel ezelőtti bebörtönzése óta mindössze egyszer, egy üvegfal két oldalán állva találkozott Bjaljackivel. Az elítélt aktivista felesége ugyanakkor úgy véli, a díj nemcsak férjének szól, hanem az egész világnak. − [A díj] Emlékeztet bennünket Belaruszra, a tragédiákra és a nyílt sebekre, melyek továbbra is léteznek − nyilatkozta Natalja Pincsuk. Hozzátette: Belaruszban is háborút vívnak, méghozzá egy rejtett háborút.

Borítókép: Az Azovsztal acélipari üzem megrongálódott bejáratának maradványai a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. december 7-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.