Razzia indult az oroszokkal együttműködő papok után Ukrajnában

A brüsszeli Politico beszámolója szerint több mint harminc pap ellen indult nyomozás.

Magyar Nemzet
2022. 12. 09. 9:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) folyamatos razziákat és ellenőrzéseket tart a moszkvai patriarkátus alá tartozó ukrán ortodox egyház  fennhatósága alá tartozó templomokban, épületekben. A titkosszolgálat gyanúja szerint az egyház erősen oroszbarát álláspontot képvisel a háborúval kapcsolatban, papjai pedig együttműködnek az orosz katonákkal. A brüsszeli Politico szerint több mint harminc pap ellen indult nyomozás. Az egyikük például a hetvenöt éves Mikola Jevtusenko, aki a vádak szerint segített azonosítani a Bucsa megszállásának idején leginkább ellenálló ukrán civileket, valamint arra biztatta őket, fogadják el a megszálló erők jelenlétét. 

Egy másik kelet-ukrajnai papot a héten tizenkét év börtönbüntetésre ítéltek, amiért elárulta az ukrán katonák pozícióit. 

Ukrajnában az ortodox egyház kettészakadt 2018-ban, létrejött a konstantinápolyi patriarkátus alá tartozó Ukrajna ortodox egyháza, valamint az oroszbarát ukrán ortodox egyház. Ez utóbbinak sokkal több földje, intézménye és híve van, valamint még tavasszal ki is kiáltotta a függetlenségét, azonban ezt akkor és most is kevesen hiszik el. Az elmúlt időszak nyomozásai utána bizalmatlanság csak tovább fokozódott, Nyugat-Ukrajnában például már be is tiltották az egyház működését. Emellett az ukránok egy petíciót is indítottak, melyben arra kérik Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy az egész országban szüntesse be a Moszkva-barát egyház tevékenységét, ezt már több mint huszonötezren alá is írták.

 Az egyház működésének betiltásának gondolata már az ukrán törvényhozókban is felmerült: még a petíció előtt több mint harminc képviselő állt elő egy törvényjavaslattal, ami a beszüntetés mellett vagyonelkobzásról is szólt. Zelenszkij az elmúlt években próbált óvatosan, a lelkiismeret szabadságát tiszteletben tartva fellépni az oroszbarát egyház ellen, nemrég egy videóüzenetben azonban már arról beszélt, hogy készül egy törvény, amely az ország lelkiismereti függetlenségének helyreállítása miatt betilthat minden olyan egyházi szervezetet, amely orosz befolyás alatt áll. 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő erre reagálva kifejtette, hogy szerinte Kijev háborút folytat az orosz ortodox egyház ellen.

Az SZBU egyébként csak múlt hónapban 350, az ukrán ortodox egyházhoz tartozó helyszínen végzett házkutatást, ahol az oroszokkal való együttműködésre utaló bizonyítékokat találtak. Szakértők szerint azonban óvatosnak kell lenni abban, hogy az egész egyházat hűtlennek bélyegezzék meg, hiszen ez csak még nagyobb akadályt állít az újraegyesítés lehetősége elé.

AZ MTI beszámolója szerint az SZBU pénteki jelentéséből kiderült: a házkutatások során gyanús személyeket, nem regisztrált fegyvereket és orosz propagandaanyagokat talált az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű szárnyának Kijev és Herszon megyei létesítményeiben. A közlemény szerit az SZBU ez említett két megyében befejezte a kémelhárítási tevékenységet a moszkvai patriarchátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház ingatlanjaiban. 

 

Ennek eredményeként 16 gyanús személyre bukkantak a csernobili tiltott zónában található egyik egyházi intézmény területén.

 

A biztonsági szolgálat megjegyezte, hogy civileknek nincs joguk külön engedély nélkül a tilalmi zónában tartózkodni, és emlékeztetett arra, hogy a sugárzásveszélyes területen keresztül próbáltak meg az orosz csapatok idén február-márciusban áttörni Kijev felé. Az SZBU tájékoztatott arról, hogy a jogellenesen ott-tartózkodó férfiakkal szemben a sugárbiztonsági rendszernek a radioaktív szennyezettségnek kitett területen való megsértéséért indítottak szabálysértési eljárást, az állambiztonság elleni bűncselekményekben való részvételüket viszont még ellenőrzik. A biztonsági szolgálat hozzátette, hogy ugyanennek a létesítménynek a padlásán egy álcázó hálót is találtak, amelyet általában katonai célokra használnak, fegyverek, felszerelések elrejtésére.

A herszoni egyházmegye helyiségeiben engedély nélkül tartott fegyvert, orosz zászlót és Oroszország arany címerét is megtalálták. Emellett a rendfenntartók Oroszországot dicsőítő propagandaanyagokat is lefoglaltak. A biztonsági intézkedéseket az SZBU az országos rendőrséggel és a önkéntes területi alakulatokkal együtt hajtotta végre a moszkvai patriarchátus ukrán képviselőinek közvetlen részvételével - emelte ki közleményében a biztonsági szolgálat.

Borítókép: Szertartás egy kijevi katedrálisban 2022. december 3-án (Fotó: AP/Efrem Lukatsky)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.