Áramkimaradásokra készülnek a svédek

A belga hatóságok nem mernek belépni egy önkényesen elfoglalt brüsszeli épületbe · Megoszlanak a vélemények XVI. Benedek emeritus pápa szentté avatásáról · Rettegésben élnek egy Párizs melletti település lakói a bűnözők miatt · Áramkimaradásokra készülnek a svédek.

Magyar Nemzet
2023. 01. 12. 14:10
null
Arrecife, 2022. július 15. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjében az érkezésük után, 2022. július 15-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 51 migránst vett fedélzetére, akik gumicsónakkal közelítették meg a szigetet. MTI/EPA/EFE/ADRIEL PERDOMO Fotó: ADRIEL PERDOMO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga hatóságok nem mernek belépni egy önkényesen elfoglalt brüsszeli épületbe 

Hozzávetőleg ezer illegális migráns, menedékkérő és belga hajléktalan tartózkodik a Brüsszel északkeleti, Schaerbeek negyedében található Palais des droits épületben, amelyet a betelepedők lépésről lépésre önkényesen foglaltak el az elmúlt időszakban. A belga hatóságoknak azonban sem a pontos létszámról, sem az önkényes házfoglalók kilétéről és státusáról nincs megbízható információja. 

Ennek oka, hogy az épületbe sem a migránsok regisztrálásáért és ellátásáért felelős kormányzati szerv, a Fedasil dolgozói, sem a helyi önkormányzat, sem a helyi rendőrség emberei nem mernek és nem akarnak belépni. Az épületet ellepte a szemét, fertőző betegségek terjednek és mindennaposak az erőszakos összecsapások is. 

Az irányítás – azaz az elfoglalt épületben tartózkodók beazonosítása, elszállítása és a döntés a további sorsukról – mára kicsúszott a hatóságok kezei közül, illetve az állam és a helyi önkormányzat egymásra mutogatnak a tarthatatlan állapotok megoldása érdekében. Már a belga Vöröskereszt is bejelentette, hogy felfüggeszti a helyszínen segítők tevékenységét. Az épületben dolgozó segélyszervezetek azt állítják, hogy a házban nemzetközi védelemre – s így ellátásra – jogosult menedékkérők tartózkodnak, a migrációs államtitkár, Nicole De Moor szerint dokumentumok nélküli illegális migránsok vertek ott tanyát. Így a probléma megoldása – a tárcavezető szerint – már a kerület feladata lenne. Schaerbeek polgármestere, Cécile Jodogne már számos alkalommal fordult a Fedasilhoz segítségért, azonban a Jodogne-kabinet munkatársa, Marc Weber úgy emlékszik, hogy sorozatos kérésüket a Fedasil azzal utasította el, hogy biztonsági okokból már nem küldi be az épületbe saját alkalmazottait.

Forrás: brusselstimes.com

Megoszlanak a vélemények XVI. Benedek emeritus pápa szentté avatásáról

Jospeh Ratzinger szentté avatását skandálták a Szent Péter téren összegyűlt hívők már a temetés napján. A hívők mielőbb a boldogok és a szentek sorában szeretnék tisztelni a nyugalmazott pápát, a német egyházi vezetők azonban várakozásra intenek. A német teológusok és egyházjogászok fenntartással kezelik a gyorsított szentté avatást. Természetesen senki sem vonja kétségbe XVI. Benedek szellemi, teológiai hagyatékát, a szakértők csupán a szentté avatási kongregáció hagyományos menetrendjének követését javasolják. Elsőként Georg Baetzing püspök, a német püspöki kar elnöke fejtette ki fenntartásait a gyorsított szentté avatással kapcsolatban. 

Gerhard Ludwig Mueller bíboros a Hittani Kongregáció volt vezetője bár meg van győződve a német pápa hittanítói nagyságáról, olyannyira, hogy az egyháztörténetem legnagyobb teológusaihoz Szent Ágostonhoz és Nagy Szent Leó pápához hasonlította Benedeket, mégis az érvényben lévő szabályok betartását szorgalmazza.

 Hasonló nézőpontot hangoztat Thomas Schuller német kánonjogász is, aki az elhunyt pápa szellemi és spirituális hagyatékának nyugodt mérlegelését szorgalmazza. A kánonjog szerint a boldoggá avatás kezdeményezése a halál bekövetkeztét követő öt év után indítható el. A pápára vonatkozó teljes dokumentációt pedig csak 60 év eltelte után dolgozzák fel. A végső döntés Ferenc pápa kezében van. Bergoglio az egyedüli személy, aki felhatalmazást adhat, hogy a boldoggá avatási folyamat a szabályoktól eltérően, idő előtt elkezdődhessen.

Forrás: ilmessaggero.it

Rettegésben élnek egy Párizs melletti település lakói a bűnözők miatt

Fényes nappal, a nyílt utcáról raboltak el egy fiatal férfit a Párizstól északkeletre fekvő kisvárosban, Villeparisis-ban vasárnap reggel. Egy szemtanú videón rögzítette, ahogy a négy emberrabló – egyikük lőfegyverrel a kezében – hosszasan dulakodik az áldozattal, aki az ütlegelés után egy autó csomagtartójában végzi, és akivel a jármű végül elhajt a helyszínről. A francia médiát bejárt felvételek után a CNews televízió stábja a helyszínen készített riportot. 

A teljes inkognitóban, hangja elváltoztatásával nyilatkozó helyi anyuka elmondta, hogy álmában sem gondolta volna, hogy a békés kistelepülés utcaképe egyszer megváltozik, és a kellemes lakóhely egy katasztrofális közbiztonságú településsé változik át, amely már fényes nappal is életveszélyes terep az ott élők számára.

 A nő elmondása szerint az utcai bűnözés a drogokhoz köthető, a csatornafedelekből gyakran kábítószeres fecskendők kandikálnak ki, a szerek kereskedelme pedig már fényes nappal, nyíltan folyik a járókelők szeme láttára. Hozzáfűzte, hogy bár korábban azt hitték, hogy a gyerekeket egy bizonyos életkor után már egyedül is kiengedhetik az utcára, de az elmúlt években be kellett látniuk, hogy biztonságuk érdekében ez jelenleg nem lehetséges, mindenhova kísérgetni kell őket. A rendőrség továbbra is keresi a négy emberrablót és az elrabolt férfit is.

Forrás: cnews.fr , cnews.fr

Áramkimaradásokra készülnek a svédek

A svéd katasztrófavédelmi hivatal (MSB) korábban ajánlást fogalmazott meg, hogyan készüljön fel a lakosság egy esetleges krízisre, például hosszabb áramkimaradás esetére. A szervezet pontos listát tett közzé, hogy az úgynevezett válságládába – amelyet minden háztartásba javasolnak – mit rakjanak az emberek. A szervezet szerint többek között kemping gázfőző, hajtókaros rádió, hálózsák, zseblámpa, tartós élelmiszer és orvosi felszerelések szükségesek. 

Göteborg város vezetői úgy gondolják, egy ilyen csomag összekészítése nagyon költséges lehet, ezért az önkormányzati testület szerdán megszavazta a baloldali képviselők javaslatát arról, hogy a rászorulókat pénzzel támogassák a csomag költségének fedezésében.

A testület szociáldemokrata elnöke pontosan nem tudta megmondani a Dagens Nyheter kérdésére, kik kerülhetnek bele a támogatottak körébe és körülbelül hány érintett lehet, ugyanakkor hozzátette, hogy a lakosság védelme nem lehet „osztálykérdés”. Az MSB válságkommunikátora üdvözölte Göteborg lépését, ugyanakkor hangsúlyozta, nem a drága felszerelésekre kell a hangsúlyt helyezni, hanem a felkészültségre, valamint a gyakorlati készségek elsajátítására. Anna Teljfors példaként említette, hogy meg kell tanulni, hogyan lehet például melegen maradni fűtés nélkül.

Forrás: Dagens Nyheter

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Pedromo)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.