Román hangnemváltás az ukrajnai kisebbségügyben

Az utóbbi romániai felmérések a kritikák nélküli EU- és Nyugat-pártiság visszaesését mutatják.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Román–ukrán tárgyalássorozat indul a Bukarest által is kifogásolt ukrajnai kisebbségi törvényről. Bogdan Aurescu román külügyminiszter erről szerdán telefonon egyeztetett kijevi kollégájával, miután január 4-én a két államfő, Klaus Johannis és Volodimir Zelenszkij is konzultált a  jogszabályról. Korábban Marcel Ciolacu, a hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt elnöke kérte fel az ukrán elnököt, hogy járjon közben a nemrég elfogadott nemzeti kisebbségekről szóló törvény felülvizsgálata érdekében, amely „korlátozza az Ukrajnában élő románok anyanyelven való tanulási jogát”.

Radu Carp román külpolitikai szakértő az Adevarulban írt elemzésében azt emelte ki, hogy az ukrajnai oktatási diszkrimináció az ukrán alkotmánynak is ellentmond, mivel

 

az alaptörvény szerint „Ukrajnában garantált az orosz nyelv és a nemzeti kisebbségek nyelveinek szabad fejlesztése, használata és védelme”.

 

Mint írta, az alkotmány azt is tartalmazza, hogy „a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok számára garantált az anyanyelvi oktatáshoz való jog, központi vagy helyi szintű oktatási intézményekben vagy nemzeti kulturális társaságokon keresztül”. Továbbá: „a meglévő jogok és szabadságok tartalma és célja új törvények elfogadásával vagy a hatályos törvények módosításával nem csökkenthető”. A szakértő felidézi, Ukrajna vállalta, hogy az új jogszabály elfogadása előtt kikéri a Velencei Bizottság véleményét, ez mégsem történt meg.

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője a Krónika portálnak azt mondta, az ukrán kisebbségi törvény miatti keményebb hangvételű közlemény ellenére

 

nem várható, hogy a bukaresti diplomácia határozottan kiálljon az ukrajnai románok jogai mellett.

 

Az elemző szerint Románia politikai szereplőiben nincsenek meg a készségek, de valószínűleg a képességek sem egy erősebb vagy annak vélelmezett ellenféllel hitelesen és tartósan megküzdjenek. A szakértő úgy véli, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség népszerűségének emelkedése is közrejátszhat a kormány mostani irányváltásában. – Az utóbbi felmérések amúgy is a szuverenista, a fenntartások és kritikák nélküli EU- és Nyugat-pártiság visszaesését mutatják, aminek csak újabb lökést adott a kormánykoalíció román pártjai által túlságosan biztosra vett schengeni csatlakozás elmaradása miatti csalódás – tette hozzá.

 

Borítókép: Bogdan Aurescu román külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.