Garázsában tárolta Joe Biden a bizalmas iratokat

Újabb dokumentumokra bukkantak, amelyeket Bidennek az országos levéltárba kellett volna küldenie.

2023. 01. 12. 18:11
null
US President Joe Biden reads a document before a EU - US summit at the European Union headquarters in Brussels on June 15, 2021. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök wilmingtoni otthonának garázsából kerültek elő újabb bizalmas minősítésű iratok – adta hírül a Fox News hírcsatorna az elnök különleges jogtanácsosára hivatkozva. Mint Richard Sauber csütörtökön bejelentette: a Fehér Ház jogi képviselői Biden két Delaware állambeli rezidenciáját, a wilmingtonit és a Rehoboth Beach-it kutatták át, utóbbiban nem találtak semmit, az előbbiben azonban bizalmas megjelölésű dokumentumokra bukkantak, amelyek az Obama–Biden-kormányzat (2009–2017) idejéből származnak. A jogtanácsos elmagyarázta: azokat a helyszíneket akarták tüzetesebben átkutatni, ahová alelnöki mandátumának lejárta után Biden átszállíthatta az iratokat.

A házkutatásokra márpedig azért volt szükség, mert a héten derült ki, hogy még novemberben a washingtoni Penn-Biden Center kutatóintézet egyik irodájának kiürítése során – amelyet Biden alkalomadtán 2017 után  használt mintegy két éven át – minősített jelzéssel ellátott iratok, többek között Ukrajnáról, Iránról és az Egyesült Királyságról szóló amerikai hírszerzési beszámolók kerültek elő. Ezeket is az elnök jogi képviselői találták meg, akik azonnal értesítették az igazságügyi minisztériumot, amely vizsgálja az iratok érzékenységét. – Meglepetten hallottam, hogy hivatalos iratok kerültek abba az irodába, de nem tudom, hogy mit tartalmaznak – nyilatkozta a héten Joe Biden, kitérve arra is, hogy ügyvédei azt javasolták, hogy ne érdeklődjön az iratok tartalma iránt.

Richard Sauber hangsúlyozta: a most előkerült iratokról is azonnal tájékoztatták az igazságügyi tárcát. Arról egyelőre nincs információ, hogy mit tartalmaznak ezek a dokumentumok, s ki olvashatta el őket ez alatt a néhány év alatt, amíg Biden garázsában hevertek. Az előzőleg és most megtalált dokumentumokat Joe Bidennek az Egyesült Államok nemzeti levéltárába (National Archives) kellett volna küldenie alelnöki mandátumának lejártakor. – A dokumentumok egy zárt garázsban voltak, nem az utcán hevertek. Mindenki tudja, hogy komolyan veszem a titkosított iratokat – reagált újságírói kérdésekre az elnök csütörtökön.

Az ügy azért is rendkívül kínos az elnök számára, mert élesen bírálta és felelőtlennek nevezte hivatali elődjét, a republikánus párti Donald Trumpot, miután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) augusztusban Trump floridai otthonában tartott házkutatást, s bukkant több mint száz titkosított iratra. A Biden irodájában megtalált iratok első adagját ráadásul hat nappal a novemberi félidős választások előtt találták meg, ám azzal, hogy az ügy csak most látott napvilágot, többen választási befolyásolást emlegetnek. A 2020-as elnökválasztás előtt egy héttel pedig Biden fiának, Hunter Bidennek a kínos ügyeit „söpörte a szőnyeg alá” a fősodratú sajtó.

A washingtoni kongresszus alsóházában, a képviselőházban nemrég többségbe került republikánusok azonban ígéretet tettek arra, hogy kivizsgálják és nyilvánosságra hozzák a Bidenre és családjára nézve kompromittáló ügyeket, például az elnök ukrajnai korrupciógyanús üzleteit.

Biden alelnökként tartotta meg ezeket a dokumentumokat, különböző helyszíneken, bárki hozzáférhetett. Mégis Donald Trumpot bírálta. Vajon rávette-e az igazságügyi minisztériumot, hogy átkutassa Trump birtokát?

 – tette fel csütörtökön a költői kérdést Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke, egyben felszólította a kongresszust, hogy indítson vizsgálatot az ügyben. McCarthy szerint a Demokrata Párt kettős mércét alkalmaz, Bident pedig álszentnek nevezte Trump bírálása miatt.

 

Borítókép: Joe Biden Brüsszelben 2021 júniusában (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.