Újragondolja az unió a migrációs politikáját

Az Európai Bizottság kedden új stratégiára tett javaslatot, amelynek fő célja, hogy az uniós joggal és az Alapjogi chartával összhangban a végrehajtás felgyorsításával növelje az illegális migránsok hazatérésének arányát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 24. 17:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stratégia felgyorsítaná a visszaküldés folyamatát és előmozdítaná a hazájukba visszatérők reintegrációját a más országokkal folytatott együttműködés révén. A bizottság egyik célja az illegális migráció korlátozása a hatékony közös uniós visszaküldési rendszer segítségével, továbbá a visszatérésekre vonatkozó uniós statisztikák javítsa – derül ki a testület sajtóközleményéből.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos a stratégiát bemutató bizottsági sajtótájékoztatón elmondta: tavaly mintegy 330 ezer jogellenes határátlépést észlelt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex), mintegy százezerrel többet, mint 2021-ben.

A szabálytalan módon érkezők nagy része nem szorul védelemre, ennek ellenére menedékkérelmet nyújt be. Ez óriási nyomás alá helyezi az uniós menekültügyi rendszert és a befogadási kapacitásokat

– mondta. Mint fogalmazott, tavaly körülbelül 924 ezer menedékkérelmet nyújtottak be az EU-ban, amellett, hogy az unió mintegy négymillió ukrajnai menekültet fogadott be.

Menekültügyi rendszerünk védelmének módja az, hogy mindazokat, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre, visszaküldjük hazájukba.

Évente 300 ezer visszaküldési határozat születik, de csak körülbelül 70 ezret hajtanak végre. Ezt a számot növelni kell

– hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság nemrégiben visszaküldési koordinátort nevezett ki, akinek feladata, hogy összefogja a vonatkozó uniós szakpolitikák egyes ágait és elősegítse a hatékonyabb visszaküldést.

 

2016 óta nem volt annyi migráns, mint tavaly

2020-ban mintegy 330 ezer illegális határátlépést észleltek az Európai Unió külső határain, ez a legmagasabb adat 2016 óta, és 64 százalékos növekedést mutat az előző év adataihoz képest – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint a koronavírus-járvány okozta 2020-as mélypont után a tavalyi volt a második év, amelyben meredeken emelkedett az illegális határátlépések száma.

A migrációs útvonalak közül továbbra is a Nyugat-Balkánon keresztül vezető a legkedveltebb, az EU-ban észlelt összes illegális határátlépés közel felét, 45 százalékát ebben a régióban jegyezték fel 2022-ben. Tavaly az illegális bevándorlók 47 százaléka szíriai, afgán és tunéziai volt. A szíriaiak száma egy év alatt megduplázódott, 94 ezerre emelkedett – közölték.

Borítókép: Ausztriába tartó migránsok sora a szlovén–osztrák határ szlovén oldalán, Sentiljnél 2015. november 17-én (MTI/EPA/Erwin Scheriau)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.