Miért nem lőtték le az amerikaiak a kínai kémléggömböt?

Kínai kémléggömböt észlelhetett az Egyesült Államok védelmi minisztériuma az amerikai légtérben. Tisztségviselők szerint a megfigyelőballon „több érzékeny terület” fölött is áthaladhat, észlelték ugyanis a Montana állambeli Billings városa fölött, amely mintegy 285 kilométerre fekszik az amerikai légierő Malstrom bázisától. Lapunknak Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő beszélt a megfigyelőballonokról és a hetek óta fokozódó csendes-óceáni helyzetről.

2023. 02. 03. 16:06
null
US-CHINA-DEFENSE-ESPIONAGE-AVIATION Fotó: CHASE DOAK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kémléggömb nagyon magasan tartózkodik, ezért megfigyelő eszközei – amik alapvetően kamerák – nem érik el a kilőtt műholdak megfigyelő eszközeinek érzékenységét. Egyetlen előnyük a műholdakkal szemben, hogy hosszú ideig tartózkodnak a légtérben, a műholdak viszont néhány perc alatt áthaladnak – ismertette a Magyar Nemzet megkeresésére Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a megfigyelőballonok főbb jellemzőit. A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder is rámutatott, hogy a léggömb a kereskedelmi repülőgépek repülési zónája felett halad és nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést az emberekre.

Szakértők szerint az ilyen típusú ballonok repülési magassága 24–37 ezer méter között mozog.

Noha a léggömb észlelése után az amerikai légvédelem mozgósította az F–22-es típusú vadászrepülőgépeket, ez idáig nem döntött Washington a lelövése mellett. Gyarmati István szerint erre azért nem került sor, mert félnek, hogy a ballon lakott területre esik, és egyébként sem gondolják az amerikaiak, hogy olyan dolgot látna, ami nagyon nagy veszélyt jelentene az Egyesült Államok számára. Hozzátette: valószínűleg nem lehetnek túl jók a megfigyelőballon kamerái, ami csupán feltételezés, hiszen sose lehet tudni, hogy mi van a kínaiak zsebében.

A léggömb az Aleut-szigeteken és Kanadán keresztül érkezhetett az amerikai légtérbe, mielőtt megjelent a Montana állambeli Billings városa fölött, csupán 285 kilométerre a légierő egyik bázisától. A Malstrom egyike annak a három légibázisnak, ahol a Miuteman III interkontinentális ballisztikus rakétákat üzemeltetik.

A közösségi oldalakon arról számoltak be Billings lakói, eleinte azt gondolták, ufót látnak, mások csillagnak hitték a repülő eszközt, annak viszont túl nagynak találták.

Noha a Pentagon szerint meglehetősen nagy méretű ballonról van szó, nem figyelmeztettek az Egyesült Államok fenyegetettségének növekedésére, mondván, követik az eszköz útját, pontosan tudják, hogy hol van és mely területek fölött halad át. A minisztérium közleményében hangsúlyozta, nem valószínű, hogy a megfigyelőballon segítségével sokkal több információt megszerezne Kína, mint amennyit már összegyűjtöttek a műholdak segítségével.

Nem ez egyébként az első alkalom, hogy megfigyelőballont észleltek az amerikai légtérben, a Pentagon azonban szokatlannak tartja, hogy ilyen sokáig tartózkodik az Egyesült Államok területén. Mindeközben Kanada jelezte, hogy újabb ballont észleltek a légtérben, melyet megfigyelés alatt tartanak.

Az ügy Pekinghez is eljutott, a külügyminisztérium pénteki közleményében azt írta, meteorológiai léggömböt észleltek az amerikaiak, amely az erős szél miatt tért le pályájáról. Egyúttal sajnálatát fejezte ki Kína, amiért aggodalmakat okoztak. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Mai Ning korábban arra szólított fel, senki ne vonjon le elhamarkodott következtetést a Pentagon bejelentéséből, mielőtt a nyilvánvaló tényeket meg nem állapítják. Hozzátette: Kína felelősségteljes ország, amely mindig is szigorúan betartotta a nemzetközi jogot és Peking is vizsgálja a bejelentést.

Kínának nem áll szándékában megsérteni egyetlen szuverén ország szárazföldi határait és légterét sem

– szögezte le.

Az amerikai légtérben tartózkodó léggömbről éppen néhány nappal azelőtt adott hírt a Pentagon, hogy hat év után először újra tárgyalóasztalhoz ült volna az amerikai külügyminiszter és a kínai elnök Pekingben, azonban Antony Blinken vasárnap kezdődő, kétnapos kínai útját elhalasztották péntek délután. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a külügyminiszter nem akarta, hogy a megbeszéléseken a feltételezett kémballon ügyén legyen a hangsúly. Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly novemberben az amerikai–kínai kapcsolatok stabilizálásában állapodott meg. Noha a két ország közötti viszony sosem volt felhőtlen, Nancy Pelosi amerikai házelnök tavaly augusztusi tajvani látogatása még inkább rányomta bélyegét a kapcsolatokra.

A csendes-óceáni térségben azonban továbbra sem enyhül a feszültség. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns arra figyelmeztetett – megismételve a korábbi tajvani aggodalmakat –, Kína 2027-re készülhet fel Tajvan lerohanására, ami egyébként nem zárja ki, hogy a kínai haderő előbb induljon meg a szigetország ellen. Burns egyébként úgy látja, Kína jelenti jelenleg az Egyesült Államok legnagyobb geopolitikai kihívását. „Ha Tajvant megtámadják a kínaiak, az egyértelműen kínai–amerikai konfrontációt is jelentene, többek közt ezért is nem indítanak támadást” – mutatott rá Gyarmati István. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, a következő négy-öt évben Pekingnek nem lesznek meg a katonai lehetőségei ahhoz, hogy eredményes támadást indíthasson a saját részének tekintett Tajvan ellen.

Borítókép: A Montana állambeli Billings városa felett fotózták le a feltételezett kínai kémléggömböt 2023. február 1-jén. (Fotó: AFP/Chase Doak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.