időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Patriotokkal rettentenének el a lengyelek egy esetleges támadót

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.07. 12:58 2023.02.07. 13:20
Patriotokkal rettentenének el a lengyelek egy esetleges támadót

Kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszerekkel – közölte kedden Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, aki szerint a művelet célja az elrettentés. Blaszczak a varsói Bemovo negyedben működő katonai repülőtéren megszemlélte a gyakorlatot. Emlékeztetett: a lengyel hadsereg számára 2018-ban rendeltek meg 16 indítóállásból álló, két korszerű amerikai Patriotot, amelyek közül az első tavaly ősszel érkezett meg Lengyelországba.

– A Patriotokat kezelő katonák kiképzése keretében a rakétarendszerek áthelyezését is gyakorolják – mondta el Blaszczak. A miniszter korábban a Twitteren már jelezte: a kiképzés fontos elemeként a rendszereket a közép-lengyelországi Sochaczew városából Varsóba viszik át. 

 

Blaszczak elmondta: tervezett gyakorlatról van szó, amelynek része a rendszerek áthelyezése és egyes elemeinek összehangolása.

 

Hozzátette: az ilyen műveletekről a hadsereg elvből nem szokott tájékoztatni, most azonban tudatosan adtak hírt róla. Célja ugyanis egy esetleges támadó elrettentése, a lengyel hadsereg felkészültségének demonstrálása – húzta alá. Az ukrajnai háború tapasztalata mutatja, mennyire fontos a légvédelem biztosítása – mondta a miniszter.

 

A második Patriotot várhatóan március végéig telepítik Lengyelországba. 

 

A lengyel védelmi tárca tavaly májusban további hat üteg beszerzését célzó ajánlatkéréssel  fordult az amerikai partnerekhez. Emellett az ukrajnai háború kitörése miatt megerősített amerikai katonai jelenlét keretében – átmeneti jelleggel – két másik Patriot-rendszert telepítettek Délkelet-Lengyelországba. Szintén átmenetileg januárban nyolc régebbi típusú, a német hadsereg készleteiből felajánlott Patriot-rakétaindítót telepítettek a kelet-lengyelországi Lublini vajdaságba is.

Borítókép: a Németország által Lengyelországnak ígért Patriot rakétavédelmi rendszert szállító alakulat indul Gnoien település közeléből 2023. január 23-án (Fotó: MTI/AP/DPA/Bernd Wüstneck)
 

Háború Ukrajnában

Megszólalt Putyin Kína és Oroszország valós kapcsolatáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.