A rendőrség no-go zónákat jelöl ki Oslóban

Az erőszakos bűnözés mértéke tavaly emelkedett Norvégiában.

Bugnyár Zoltán
2023. 03. 23. 15:32
Flohmarkt in Oslo
(GERMANY OUT) Flohmarkt im Einwandererviertel Grönland in Oslo (Photo by Fishman/ullstein bild via Getty Images) Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédországban már 2015 óta nyilvántartják azokat a bevándorlók lakta negyedeket, ahol párhuzamos társadalmak alakultak ki, s a többségi társadalomhoz képest nagyságrendekkel magasabb a szegénység, az iskolázatlanság, valamint a bűnözés mértéke. A köztudatban no-go zónaként emlegetett, a szakzsargonban sebezhetőnek nevezett városrészekből a rendőrség jelenleg 61-et tart nyilván, 22 városban.

Idén eddig csak lövöldözésben 19-en sebesültek meg és heten haltak meg, elsősorban ezekhez a negyedekhez köthető bűnbandák tevékenységének következtében, de számos robbantás és késelés is történt.

Bár a svédek eddig sok eredményt nem értek el azzal, hogy felcímkézték ezeket a negyedeket, most az oslói rendőrség is hasonlóval próbálkozik. Egyelőre hat olyan területet választottak ki a norvég fővárosban, ahol magas az alacsony iskolai végzettségűek, a Norvégiában rövid ideje élők, valamint az egyedülálló szülők aránya. A régió rendőrparancsnoka, John Roger Lund a Klassenkampen folyóiratnak hozzátette, hogy ezen adatokat összekapcsolják a területre eső rendőri intézkedések és a regisztrált bűncselekmények számával, valamint hírszerzési forrásokkal is. Az új területek kapcsán a rendőrség csatlakozott az oslói Rendvédelmi Főiskola kutatócsoportjához annak érdekében, hogy a bűncselekmények megelőzésében eredményesebbek legyenek, azaz például hogy kiderítsék, mely bűnmegelőzési intézkedések hatékonyak. 

 

Az erőszakos bűnözés mértéke tavaly emelkedett Norvégiában, derült ki egy múlt héten bemutatott rendőrségi jelentésből.

 

A csoportosan elkövetett erőszakos bűncselekmények eddig nem alkottak önálló kategóriát, 2022-ben már külön említik, annyira meghatározó lett ez a fajta fenyegetés. Lund szerint az Oslóban tapasztalható erőszak fő mozgatórugója a bevándorló hátterű bűnbandák közti területi harc és a drogkereskedelem. A lapnak elárulta, hogy az erőszak megfékezésében a stratégia része az is, hogy elvágják a bandák utánpótlását, úgy, hogy megakadályozzák a gyermekek és fiatalok drogszállításra történő toborzását, de keményen fellépnek a közterületeken drogot árulókkal és fegyvert illegálisan birtoklókkal szemben is.

 

Borítókép: Bolhapiac Oslo egyik bevándorlónegyedében. (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.