időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo

A törökországi földrengés sújtotta területre látogatott Novák Katalin

Tóth Loretta
2023.03.30. 20:49 2023.03.30. 21:00
A törökországi földrengés sújtotta területre látogatott Novák Katalin

Személyesen is meglátogatta Novák Katalin Ahmet Yildirimet, akit a magyar mentőcsapatoknak a százhuszadik órában, nyolc és fél órás küzdelem után sikerült a romok közül kimenteni a február 6-ai földrengést követően. A magyar államfő a helyszínen elmondta: édesanyaként is átérzi a török családok fájdalmát, s ezért is látogatott el a földrengés által sújtott régióba.

Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájának helyszínére, a február 6-i földrengés sújtotta Dél-Törökországba látogatott csütörtökön Novák Katalin. Hivatalos látogatásának második napján a magyar köztársasági elnök helikopterről tekintette meg az érintett területet, és személyesen is találkozott a magyar mentőcsapatok által kimentett 35 ember egyik legfiatalabb túlélőjével, az 5 éves Ahmet Yildirimmel.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök (b2) beszélget Adanában 2023. március 30-án Ahmet Yildirim, egy ötéves kisfiú otthonában, akit a magyar mentőcsapat mentett ki a februári törökországi földrengés után. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója az MTI-vel tudatta: Novák Katalin édesanyaként is átérzi a török családok fájdalmát, s ezért is látogatott el a földrengés által sújtott régióba. Kiemelte azt is, hogy büszke mindazokra, akik az első perctől segítik a törökországi földrengésben érintetteket.

Ahmet Yildirimet a magyar mentőcsapatoknak a százhuszadik órában, nyolc és fél órás küzdelem után sikerült a romok közül kimenteni. A kisfiú édesanyja is életben volt még, amikor elérték őket a mentőcsapatok, de minden küzdelem ellenére már nem jutott ki élve az őket fogságba ejtő üregből, ahogy Ahmet kishúga és édesapja sem.

A magyar mentőcsapatok az egyik keresőkutyájuk, egy tacskó segítségével bukkantak Ahmetre. A mentőcsapatok munkatársainak beszámolói szerint a kisfiú anyukája ahogy megérezte, hogy Ahmet biztonságban van, elengedte a kezét, s életét vesztette. 

Az ötéves Ahmetet apai nagymamája fogja felnevelni. A kisfiú fizikailag már jól van, de az orvosok sajnos nem tudták megmenteni a jobb lábát, ezért amputálni kellett.

A földrengés áldozatainak száma meghaladta az ötvenezret Törökországban és Szíriában. 

Novák Katalin a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel szerdán, Ankarában folytatott megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 

A magyarok a földrengés okozta bajban és a következő időszakban is segítséget nyújtanak a török embereknek.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (b) Adanában 2023. március 30-án Ahmet Yildirimmel, egy ötéves kisfiúval – a gyermek otthonában –, akit a magyar mentőcsoport mentett ki a februári törökországi földrengés után. (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.