Fogyókúrára fognák a Bundestagot

A képviselők száma az elmúlt években folyamatosan növekedett a képviseleti helyek kompenzációs rendszere miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 03. 14. 12:34
Walk in front of the Bundestag
Walk in front of the Bundestag Fotó: PHILIPP ZNIDAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

736-ról 630 főre csökkentenék a szövetségi parlamentben a képviselők számát egy német törvénytervezetben – írja a Politico brüsszeli hírportál.

„Ha nem változtatunk semmin, a Bundestag tovább fog nőni” – mondta Till Steffen, a Zöldek egyik törvényhozója kedden Berlinben újságíróknak. „Meg akarjuk védeni a parlament cselekvőképességét”. A német parlament az ország bonyolult szavazási rendszere miatt évek óta növekszik.

Minden német választópolgárnak két szavazata van a parlamenti választásokon. Az első szavazattal a választópolgár regionális körzetének jelöltjét választják meg. Összesen 299 körzet van. Aki egy körzetben többségi szavazatot kap, az bejut a Bundestagba. További 299 törvényhozó a Németország 16 tartományában a pártlistákra leadott másodlagos szavazással jut be a szövetségi törvényhozásba. A második szavazás határozza meg a Bundestagban képviselt pártok egymáshoz viszonyított erejét. A szavazatokat parlamenti helyekre váltják át.

Mivel egyes pártok az első szavazáson több mandátumot szereznek, mint amennyire a második szavazáson jogosultak, további törvényhozókat vesznek fel, hogy a második szavazáson elnyert pártok mandátumainak helyes arányát fenntartsák, ami a Bundestag méretének növekedéséhez vezetett.

Az új törvénytervezet ennek véget vetne. Ehelyett nem minden, az első szavazáson megválasztott jelölt jutna be ténylegesen a Bundestagba, ha pártjuk a második szavazáson kevesebb mandátumra jogosult.

A CSU, a konzervatív CDU bajor testvérpártja gyakran részesül a jelenlegi rendszer előnyeiből, ezért nem örülnek a változtatásnak. „Valójában a demokrácia elleni támadásnak tekintjük” – mondta hétfőn Markus Söder CSU-vezető, aki egyben a déli tartomány miniszterelnöke is.

Az első szavazás biztosítja, hogy minden régió képviseltesse magát a Bundestagban. Az új tervezettel ez már nem lenne garantált

– csatlakozott Alexander Hoffmann, Söder CSU-s kollégája. „Ha ez a tervezet átmegy, a szövetségi alkotmánybíróságnak felül kell vizsgálnia a törvényt.”

A konzervatív CDU/CSU szövetség és a baloldali Linke is a törvény ellen fog szavazni pénteken.

A tervezet azonban valószínűleg törvényi erőre emelkedik, mivel a kormánypártoknak – a balközép szociáldemokratáknak, a liberális Szabad Demokratáknak és a Zöldeknek – csak egyszerű többségre van szükségük a győzelemhez.

 

Borítókép: a német szövetségi parlament, a Bundestag épülete Berlinben (Fotó: AFP/dpa/Philipp Znidar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.