Folyamatosan nő a migrációs nyomás a Balkánon

Szerbia erősíti a határai ellenőrzését, hogy gátat szabjon az illegális bevándorlásnak. A szerb belügyminiszter az EU képviselőjével és a bolgár kollégájával is egyeztetett az ügyben. A határ menti városok lakói szerint nem csökken a migrációs nyomás, az illegális bevándorlók pedig türelmetlenek és agresszívek – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 12:49
null
Horgos, 2020. január 28. Migránsok a vajdasági Horgos központjában 2020. január 28-án. Hajnalban több mint hatvan határsértõ próbált áttörni a Horgos és Röszke közötti közúti átkelõnél. MTI/Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia prioritása az illegális migráció visszaszorítása

 – közölte a szerb belügyminiszter, miután egyeztetett az Európai Unió bővítési biztosával. Bratislav Gasic és Várhelyi Olivér Belgrádban ültek egy asztalhoz. A szerb tárcavezető hangsúlyozta, az ország mindent megtesz, az államhatár védelme, az embercsempészet visszaszorítása, valamint a terrorizmus elleni küzdelem terén – áll a megbeszélésről szóló hivatalos közleményben – tájékoztat a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Szerbia a balkáni útvonal egyik kulcsállama, részben Belgrádon múlik mennyi bevándorló jut el az EU schengeni határáig. Azért, hogy már az ország déli és keleti határán gátat szabjanak ennek a folyamatnak, a szerb belügyminiszter találkozott a bolgár kollégájával is, akivel megállapodtak, hogy együtt lépnek fel az embercsempészet ellen. Bratislav Gasic és Ivan Demerdzhiev a kalotinai bolgár–szerb átkelőnél egyeztetett.

A találkozón szó esett a két rendőrség együttműködési lehetőségéről az illegális bevándorlás elleni küzdelem terén. 

A hivatalos adatok alapján szükség is lenne az együttműködésre, amelyek szerint csak 2022-ben mintegy 120 ezer migránst fogadtak a befogadóközpontokban Szerbiában, de sokan vannak, akik nem hajlandók a legális táborokban lakni. Ők inkább az erdőkben, s elhagyatott épületekben húzzák meg magukat a magyar–szerb és a szerb–horvát határ közelében.

Újabb migránsleszámolástól tartanak a szabadkaiak

Taxikkal szállítják az illegális migránsokat a szerb határok közelében. Forrás: Facebook

A szerb határhoz közeli településeken taxik szállítják az illegális bevándorlókat a kerítéshez közeli erdőbe, hogy utána megpróbálhassanak az Európai Uniós országok területére jutni. A helyiek arról írnak a közösségi oldalakon, hogy ezek a jelenetek szinte mindennaposak Szabadkán.

Fotó: Facebook/Képernyőkép

Tele van az erdő a migránsokkal, az utcákon is látni őket. Természetesen agresszívak is. Erről tanúskodik az a támadás is, amelyet egy nő ellen követtek el az egyik nap. Sajnos megszoktuk már ezt a helyzetet. Remélem, hogy tesznek ez ellen, legalább akkor, ha nagyobb fegyveres konfliktus lesz, olyan, mint tavaly júliusban

– panaszkodott egy szabadkai férfi a Facebookon.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.