Ösztönzik a migrációt a tengeri mentést végző civil hajók

Egy elemzés rámutat: a bűnszervezetek, nem a bevándorlók járnak jól az NGO-k műveleteivel.

2023. 03. 02. 6:25
null
EUROPE-MIGRANTS-ITALY Fotó: SEVERINE KPOTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz nemzetbiztonsági informá­ciós hatóság jelentése figyelemre méltó összefüggéseket mutat ki a bevándorlási hullám megemelkedése és a civil szervezetek (NGO-k) tevékenysége között. Az elemzés egyértel­műen bizonyítja, hogy a Földközi-tengeren mentési műveleteket végző civil hajók hozzájárulnak a tengerbe fulladt emberek számának növekedéséhez, s ösztönzik az Európa felé induló migrációt.

A nemzetbiztonsági elemzés bemutatásakor Alfredo Mantovano, az olasz minisztertanács titkára elmondta: vitathatatlan tény, hogy ha a partok közelében mentőhajók várakoznak, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy bárkákba szállnak az illegális bevándorlók. 

Egyértelmű, hogy bátrabban indulnak útnak a jobb életre vágyók, ha tudják, hogy rövid időn belül találkoznak a partok közelében várakozó mentőhajókkal.

A tavalyi adatokat feldolgozó jelentés rámutat arra, hogy a civil hajók jelenlétével megemelkedett a tengeri balesetek, a hajótörések és a halálos áldozatok száma is. Az is kiderül, hogy tavaly jelentősen megnövekedett a Törökországból érkező migránsok száma, akik Calabria, Puglia és Szicília partjainál érik el Olaszországot. Az éves jelentés szól arról is, hogy az embercsempészek a világhálón terjesztett reklámfilmjeikben felhasználják a líbiai partoknál mentési munkálatokat végző civil hajók tevékenységét bemutató képsorokat, hogy biztonságos tengeri átkelés benyomását keltsék az Európába vágyó migránsok számára. 

Az elemzés végül rámutat arra is, hogy a Földközi-tengeren működő, nem kormányzati szervezetek által működtetett hajók közvetett módon, de hozzájárulnak az illegális bevándorlást virágoztató bűnbandák terjedéséhez is.

A líbiai felségvizeken várakozó civil hajók logisztikai könnyebbséget jelentenek az illegális bevándorlás szervezését lebonyolító bűnszervezetek számára. Mivel a gumicsónakoknak és halászhajóknak rövidebb utat kell megtenniük, egyre gyengébb minőségű járműveken szállítják a migránsokat, csökkentve a költségeket és növelve a saját bevételeiket. Ennek sajnálatos következménye, hogy egyre veszélyesebb a migrációs útvonalon való átkelés.

Borítókép: A Földközi-tengeren mentési műveleteket végző civil hajó (Fotó: SEVERINE KPOTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.