Írország lakói barátságosabbak a migránsokkal, mint az északírek

Az északír lakosság kisebb részének vannak bevándorló barátai és az északírek nagyobb valószínűséggel érzik magukat politikailag kevésbé befolyásosnak, ami hozzájárul a migránsok iránt tanúsított, az Ír Köztársaság lakosainál rosszabb attitűdhöz, derül ki a dublini Gazdasági és Társadalomkutató Intézet (ESRI) legújabb felméréséből. A hozzáállás-vizsgálatokon kívül a bevándoroltak integrációját és foglalkoztatottságát is vizsgálták a tanulmányban.

2023. 03. 06. 11:56
Dublini utcakép (Fotó: Unsplash / Diogo Palhais)
Dublini utcakép (Fotó: Unsplash / Diogo Palhais)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barátságosabbak az Ír Köztársaságban élők az „újonnan érkezőkkel”, mint az észak-írországiak. A frissen bevándoroltak ráadásul képzettebbek, mint az ír vagy északír átlag, állapítja meg a dublini Gazdasági és Társadalomkutató Intézet (ESRI) legújabb felmérésében.

„Mindkét joghatóságban minden migránscsoport magasabban képzett, mint az őslakosok, kivéve a kelet-európaiakat Észak-Írországban” – áll az ESRI tanulmányában.

Észak-Írországban az etnikai kisebbségi közösségekhez tartozó emberek száma az elmúlt években nőtt, részben a bevándorlásnak köszönhetően. Az észak-írországi iskolákban is egyre több az „újonnan érkezett” tanuló.

Az ESRI szerint a bevándorlók túlnyomó többsége munkavállalás vagy tanulás céljából érkezik Észak-Írországba és Írországba. Az elmúlt években ráadásul egyre több menedékkérő érkezett a sziget mindkét részére.

2020-ban az Észak-Írországba érkező nemzetközi migránsok több mint 10 százaléka kért menedéket, míg az Ír Köztársaságban ez az arány 7 százalék volt. Ezzel együtt a migránsok nagyobb arányban képezik a lakosságot a köztársaságban, mint Észak-Írországban.

 

A migránsok munkaerő-piaci helyzete és nyelvtudása is eltérő

A migránsok foglalkoztatási aránya mindkét joghatóságban általában magas, de az ESRI tanulmánya szerint még mindig nehézségekkel kell szembenézniük, többek között a diszkriminációval és angol nyelvtudásuk hiányosságaival. Észak-Írországban néhány közösségi szervezet a közelmúltban ki is emelte, hogy nehezen tudják kielégíteni a migránsok, menekültek és menedékkérők számára szervezett angol nyelvtanfolyamok iránti keresletet.

Az ESRI tanulmánya szerint a migránsok angol nyelvű oktatása nem koordinált kellőképp sem Észak-Írországban, sem a köztársaságban.

 

A bevándorlógyerekek iskolai teljesítménye kimondottan pozitív

A felmérés szerint megállapítható, hogy a második generációs migráns gyermekek – akik Észak-Írországban vagy Írországban születtek, de szüleik migránsok – legalább olyan jól, ha nem jobban teljesítenek, mint anyanyelvű társaik. Észak-Írországban ugyanakkor az első generációs migráns gyermekek nehézségekbe ütköztek az iskolában.

A tanulmány szerint azonban a migránsokhoz való hozzáállásban nagy különbségek mutatkoztak Észak-Írországban és az Ír Köztársaságban.

Az írországiak pozitívabban viszonyulnak a bevándorlókhoz, úgy érzik, hogy a bevándorlók sikeresebben integrálódtak a társadalomba, és úgy vélik, hogy a bevándorlók hatása pozitívabb lesz, mint az észak-írországiaké

– összegeztek a kutatók.

Közéleti és társadalmi helyzet: két kulcstényező

A tanulmány szerint az észak-írországiaknak kisebb valószínűséggel vannak bevándorló barátaik vagy családtagjaik. 

A köztársaságiakhoz képest az északírek ráadásul kisebb valószínűséggel érezték úgy, hogy befolyásolni tudják a politikai és társadalmi változásokat, ami fontos tényező lehet az eltérő hozzáállás mögött.

Azzal együtt is, hogy Írországban is voltak az utóbbi időben menekültellenes tüntetések.

Az ESRI kutatása aggodalmakat fogalmazott meg a migránsok fokozott „faji alapú profilalkotásával” kapcsolatban a Brexit utáni határellenőrzések, különösen az Észak-Írországból Írországba történő utazások során.

Az Egyesült Királyság valóban bekeményít A brit kormány eközben hétfőn tovább részletezte új migrációs szabályozását, amelyet hamarosan elfogadhatnak. Ennek alapján a La Manche csatornán érkező migránsokat eltávolítaná az országból, a már kitoloncoltak visszatérését megtiltaná, a brit állampolgárság megszerzését pedig lehetetlenné tenné a csatornán érkezőknek a Rishi Sunak vezette brit kormány. Ezek és más, a javaslatban szereplő intézkedések mindenkire vonatkoznak majd, akik kis hajóval érkeznek az Egyesült Királyság partjaira. Chris Heaton-Harris, a brit kormány észak-írországi ügyekért felelős minisztere a BBC brit köztelevízió egyik vasárnapi műsorában elmondta, az új jogszabály csak egy részét képezi majd az Egyesült Királyság válaszlépéseinek: „Az arzenálunkban mindenre szükségünk van, hogy megpróbáljuk megállítani mind az embercsempészetet, mind a csatornán átívelő illegális migrációt”.

 

Borítókép: dublini utcakép (Fotó: Unsplash/Diogo Palhais)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.