Ismét hazánkat támadta az amerikai nagykövet

David Pressman szerint a magyar kormány a Kremlhez hasonlóan reagál a külső bírálatokra. A budapesti amerikai nagykövet Szijjártó Péter szerdai nyilatkozatára válaszolt, miszerint felháborító, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentéseket ír más államok emberi jogi és egyéb helyzetéről.

Magyar Nemzet
2023. 03. 23. 10:22
PRESSMAN, David
Budapest, 2022. szeptember 2. David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ismerősen csengenek” Szijjártó Péter szavai − írta Twitter-bejegyzésében David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Pressman a külgazdasági és külügyminiszter tegnapi kijelentésére reagált, Szijjártó felháborítónak nevezte, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentéseket ír más államok emberi jogi és egyéb helyzetéről. 

A Kreml is évekig szidalmazta az Egyesült Államokat és az európai kormányokat, amiért az emberi jogok megsértésével vádolták őket. Moszkva elutasít minden olyan kísérletet, amely a belügyeibe avatkozik bele

− reagált Pressman a Kremlhez hasonlítva a magyar kormányt. 

Szijjártó Péter az amerikai külügyminisztérium által közzétett jelentésre válaszul fogalmazta meg kritikáját szerdán Bosznia-Hercegovinában. 

A dokumentumban Washington bírálta a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, a sajtószabadságot, valamint az országban szerintük tapasztalható magas korrupciót.

„Ha már szóba került ez a jelentése az amerikai külügyminisztériumnak, akkor meg kell mondjam önnek, hogy én vagyok megdöbbenve, és minden évben újra és újra megdöbbenek, hogy az amerikai külügyminisztérium veszi magának a bátorságot ahhoz, hogy más országokat minősítgessen és más országok belső kérdéseiről és helyzeteiről ilyen ex katedra kijelentéseket tegyen” − fejezte ki felháborodását a tárcavezető. 

A külügyminiszter egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy azt pedig, hogy Magyarországon mi történik, Washingtonban bízzák a magyar emberekre. 

Mert a magyar emberek kellően érettek ahhoz, hogy eldöntsék, hogy nekik mi a jó

– fogalmazott.

Borítókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.