Washington további tajvani fegyverszállításokkal élezi a viszonyt Kínával

Az Egyesült Államok kormányzata 619 millió dollár (216,6 milliárd forint) értékű katonai felszerelés értékesítéséről döntött Tajvannak, hogy segítse a sziget védelmi képességének növelését – közölte a tajvani külügyminisztérium csütörtökön.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 02. 10:55
PELOSI, Nancy
Kína, 2022. augusztus 8. A kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) gépei a levegõben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és a válaszul kezdett hadgyakorlatokat augusztus 8-án meghosszabbította a Tajvan körüli tengereken és légtérben. MTI/AP/Hszinhua Fotó: Li Ping-jü
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tajvani külügyminisztérium közleménye szerint ez már a kilencedik alkalom, amikor Joe Biden amerikai elnök kormányzata katonai felszerelést és technikai-logisztikai szolgáltatásokat ad el Tajvannak. Washington egy 1979-es törvény értelmében jogilag köteles támogatni a sziget védelmi képességeinek kiépítését.

A katonai felszerelés több száz, az F–16-os vadászrepülőgépekhez használható rakétákat és egyéb felszereléseket is tartalmaz – tudatta az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA).

Az eladásra szánt katonai eszközök növelik Tajvan légterének védelmét, a térség biztonságát, és segítik a kölcsönös együttműködést az Egyesült Államokkal

– közölte a DSCA. Az ügynökség szerint az üzlet hozzájárul Tajpej biztonságának javításához, valamint a térség politikai stabilitásának és katonai egyensúlyának fenntartásához.

Szakértők szerint azonban az amerikai támogatás csak tovább élezi a feszültséget Peking és Tajpej, valamint Kína és az Egyesült Államok között.

Tavaly nyáron Nancy Pelosi, a képviselőház akkori demokrata házelnöke járt Tajvanon, amely komoly ellenérzést váltott ki Pekingben. Akkor szakértők úgy vélekedtek, hogy „a kínaiak sok mindent elviselnek, de az arcvesztést az amerikaiakkal szemben biztosan nem”.

A tajpeji védelmi minisztérium megköszönte a most bejelentett amerikai segítséget, rámutatva, hogy a megállapodást – amennyiben az amerikai kongresszus is jóváhagyja – rövid időn belül a gyakorlatba is átültethetik.

A minisztérium szerint a katonai felszerelések tovább erősítik a légierő védelmi képességeit, különös tekintettel arra, hogy a kínai harci gépek rendszeresen behatolnak a tajvani légtérbe. Hozzátette, hogy kínai repülőket csak az elmúlt 48 órában 40-nél többször észleltek Tajvannál. Így a minisztérium az amerikai felajánlás kapcsán az „önvédelmi képesség fokozását és a régió békéjéhez és stabilitásához való hozzájárulást” emelte ki.

Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvanra. A fegyverszállítás kapcsán így Mao Ning, a külügyminisztérium szóvivője a „kínai szuverenitás és biztonság aláásását” emlegette Washington részéről.

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált azután, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, „egy Kína” elvet magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta – mivel a szigetet saját részének tekinti – diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást gyakorol Tajpejre, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Borítókép: a kínai állami Hszinhua hírügynökség által közreadott képen a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) gépei a levegőben a Tajvan szigete körül tartott harci gyakorlaton 2022. augusztus 7-én. Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi korábbi elnökének augusztus 3-i tajvani látogatását, és a válaszul kezdett hadgyakorlatokat augusztus 8-án meghosszabbította a Tajvan körüli tengereken és légtérben (Forrás: MTI/AP/Hszinhua)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.