A kordont is megpróbálták áttörni a spanyol fasiszta párt alapítójának exhumálása ellen tiltakozók

Spanyolországban gondot okozott a fasiszta alapító-vezető sírjának exhumálása, többen agresszíven léptek fel a rendőrökkel szemben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 24. 19:48
null
Brüsszel, 2022. november 27. Rohamrendõrök a Brüsszel központjában kitört zavargások közben 2022. november 27-én. A rendbontásokra azt követõen került sor, hogy Marokkó a katari labdarúgó világbajnokságon 2-0-ra megverte a belga csapatot. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy hétfőn exhumálták a spanyol fasiszta párt alapító-vezetőjének, José Antonio Primo de Riverának a koporsóját az Elesettek völgyének bazilikájából. Minderre a tavaly ősszel életbe lépett, úgynevezett demokratikus emlékezet törvénye miatt volt szükség, amely kimondja: a tisztelet kifejezése lenne, ha a diktatúra alakjai továbbra is megkülönböztetett helyszíneken nyugodnának. Korábban ebben a székesegyházban volt eltemetve az egykori spanyol diktátor, Francisco Franco tábornok is.

A Szent Izodor-temető bejáratánál a nap folyamán mintegy százan gyűltek össze arra várva, hogy a Franco-diktatúra politikai alapját adó, fasiszta eszmeiségű Falange párt vezetőjének földi maradványait átszállítsák a családi kriptába. A tiltakozók magasba emelt kézzel, a párt jelszavait kiabálva és a falangista himnuszt énekelve éltették az egykori fasiszta vezért, és a sírjának áthelyezését bírálták. A halottaskocsi megérkezésekor néhányan megpróbálták áttörni a kordont és közel jutni az autóhoz, majd összetűzésbe keveredtek a spanyol rendőrökkel – olvasható az El País oldalán.

A rendőrök közrend megzavarása miatt három embert őrizetbe vettek.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.