A világ legerősebb hordozórakétáját készülnek kilőni

Alig néhány hónappal azután, hogy a NASA bemutatta a világnak a valaha pályára állított legerősebb rakétát, Elon Musk SpaceX vállalata készül elindítani saját alkotását – amely majdnem kétszer nagyobb teljesítményű lehet, mint bármi, ami korábban repült. A 119 méteres magasságával a valaha épített legmagasabb hordozórakétáról van szó. A rakéta 100-150 tonna hasznos terhet képes eljuttatni alacsony Föld körüli pályára, így a jövőben tovább csökkenhetnek a műholdak és egyéb űreszközök fellövésének költségei.

Magyar Nemzet
2023. 04. 17. 13:35
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SpaceX Starship nevű járműve jelenleg a vállalat dél-texasi partvidéken található létesítményeinek indítóállásán áll, a 119 méter magas – a valaha épített legmagasabb – hordozórakétát ugyanis helyi idő szerint hétfőn reggel 8 órakor, magyar idő szerint 14 órakor tervezik kilőni.

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója azt nyilatkozta a projektről, hogy viszonylag alacsony elvárásai vannak. 

Ha elég messzire jutunk a kilövőállástól, mielőtt valami baj történne, akkor azt hiszem, azt sikernek tekintem. Csak ne robbanjon fel a rakétaállvány

idézte a vezérigazgatót a BBC. A brit közmédia emlékeztet arra, hogy ez lesz a SpaceX első kísérlete egy teljesen összeszerelt Starship jármű felbocsátására, egy többéves tesztelési kampányra építve. Musk már fél évtizede beszél a Starshipről – részletes bemutatókat tart a tervezéséről és céljáról, és gyakran hangoztatja, hogy teher- és emberszállításra alkalmas a Marsra.

Musk korábban még azt is kijelentette, hogy a SpaceX megalapításának egyetlen célja az volt, hogy olyan járművet fejlesszen ki, mint a Starship, amellyel emberi települést lehetne létrehozni a Marson.

Emellett a NASA már több milliárd dollár értékű szerződéseket és opciókat ítélt oda a SpaceX-nek, hogy a Starship segítségével kormányzati űrhajósokat szállítson a Hold felszínére az űrügynökség Artemis programjában.

Az első repülési teszt nem teljesít teljes Föld körüli pályát. Ha azonban sikerrel jár, akkor mintegy 150 mérfölddel a Föld felszíne fölött fog repülni.

A Starship két részből áll: a Super Heavy hordozórakétából, egy óriási rakétából, amely 33 hajtóművet tartalmaz, és a Starship űrhajóból, amely az indítás során a hordozórakéta tetején helyezkedik el, és úgy tervezték, hogy miután a hordozórakétából elfogyott az üzemanyag, elszakadjon a küldetés befejezéséhez. A felbocsátáskor a hatalmas Super Heavy rakétahordozó adja az első lökést.

Alig három perccel a felszállás után várhatóan elfogy az üzemanyaga, és elválik a Starship űrhajótól, a hordozórakéta pedig az óceánba zuhan. A Starship a saját hat hajtóművét használja majd, amelyek több mint hat percen át lángolnak, hogy csaknem orbitális sebességre gyorsítsák.

A jármű ezután egy részleges kört tesz meg a bolygó körül, majd Hawaii közelében lép vissza a Föld légkörébe. Várhatóan másfél órával a felszállás után a partoknál fog becsapódni.

Borítókép: A SpaceX Starship nevű járműve (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.