Kémhajók miatt aggódnak a norvégok

A norvég miniszterelnök szerint az orosz kémek egyre nagyobb kockázatot vállalnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 04. 26. 8:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenyegetést jelentenek az orosz hajók az északi vizeken, a kémek egyre nagyobb kockázatot vállalnak − figyelmeztetett Norvégia miniszterelnöke. Jonas Gahr Store a figyelmeztetését a kilenc európai ország részvételével zajló északi-tengeri csúcsra időzítette, ahol megállapodás született többek között a szélenergia-termelés bővítéséről, és a létesítmények biztonsága is napirendre került − írja a Politico. Olaf Scholz német kancellár szerint az energialétesítmények biztonsága kiemelt prioritású kérdés. 

A dán, finn, svéd és norvég közszolgálati műsorszolgáltatók nyomozása arra jutott, hogy Oroszország polgári hajókat használt titkosszolgálati információgyűjtésre a térségben folytatott katonai tevékenységekről és létfontosságú infrastruktúráról. 

Norvégia az olaj- és gázkitermelése révén kulcsszerepet játszik Európa energiaellátásában. A miniszterelnök elmondta, hogy bár a kémkedés nem új jelenség, a hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek a kulcsfontosságú létesítmények védelmében. 

A NATO-tag Norvégia a régió biztonságában is fontos szerepet tölt be. Store szerint a szoros együttműködés a partnerekkel és a szövetségesekkel kulcsfontosságú, és Norvégia a NATO szeme és füle északon.

Hajós nemzetként Norvégia számára fontosak a tengerjogi elvek, a biztonságos és szabad áthaladás tiszteletben tartása, így a gyanús tevékenységeket óvatosan kezelik. A miniszterelnök azonban úgy gondolja, hogy Oroszország immár hajlandó nagyobb kockázatokat vállalni. 

Norvégia nem tagja az EU-nak, de együttműködik vele az ukrán lőszerbeszerzés terén, és hosszú távú támogatást is nyújt Ukrajnának. Az északi ország többpárti, ötéves kötelezettségvállalást tett a háborúban álló országnak, évente körülbelül 1,5 milliárd eurós támogatást terveznek nyújtani védelmi, humanitárius és újjáépítési célokra. 

A NATO vezetőinek nyári litvániai csúcstalálkozója előtt Store a védelmi kiadások jelenlegi kétszázalékos GDP-arányos céljáról is kifejtette a véleményét: „Azt gondolom, hogy fontos a beruházás magas szintjének fenntartása, de a beruházások minőségére is hangsúlyt kell fektetni.” 

A Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatos török és magyar ratifikáció elmaradásáról a norvég miniszterelnök úgy vélekedett, hogy szerinte Stockholm belépésének már eldőlt ügynek kellene lennie. 

Azt várom, hogy minden szövetséges befejezze ezt a folyamatot, legkésőbb a vilniusi csúcstalálkozóig.

Borítókép: Hajó az Északi-tengeren (Fotó: AFP/Getty Images/Johnatan Nackstrand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.