A NATO terjeszkedése a térségben a béke és stabilitás lerombolására tett kísérlet Kína szerint

Nagyfokú éberségre szólította fel a térség országait Kína a NATO „keleti terjeszkedésével” szemben.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 11:41
STOLTENBERG, Jens; KISIDA, Fumio
Tokió, 2023. január 31. Kisida Fumio japán miniszterelnök (j) üdvözli Jens Stoltenberg NATO-fõtitkárt Tokióban 2023. január 31-én. MTI/EPA/Getty Images/Pool/Aojama Takasi Fotó: Aojama Takasi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerint Ázsia „az együttműködés és a fejlődés ígéretes földje, és nem szabad, hogy a geopolitika csataterévé váljon”.

Szokásos sajtótájékoztatóján Mao azt is elmondta, hogy 

A NATO folyamatos terjeszkedése az ázsiai–csendes-óceáni térségben, a regionális ügyekbe való beavatkozás, a regionális béke és stabilitás lerombolására tett kísérletek, valamint a blokkok közötti konfrontáció szorgalmazása nagyfokú éberséget követel a térség országaitól.

Oana Lungescu NATO-szóvivő korábban azt mondta, hogy a szövetség nem bocsátkozik a NATO-szövetségesek nyilatkozatainak részleteibe.

Azt is hozzátette, hogy „a NATO számos nemzetközi szervezetnél és partnerországnál tart fenn kapcsolattartó irodát, és a szövetségesek rendszeresen felülvizsgálják az ezekről kötött megállapodásokat annak érdekében, hogy a lehető legjobban szolgálják mind a NATO, mind a partnereink érdekeit”. Lungescu szerint a NATO Japánnal szoros partnerségben áll, amely folyamatosan fejlődik.

A Nikkei Asia szerint a NATO jövőre első ázsiai összekötő irodájának megnyitását tervezi Japánban, amelynek célja, hogy megkönnyítse a tárgyalásokat olyan biztonsági partnereivel, mint Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland. Emellett szem előtt tartanák a Kína és Oroszország által támasztott geopolitikai kihívásokat is – jelentette szerdán a Nikkei Asia japán és NATO-tisztviselőkre hivatkozva.

Borítókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök (j) üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Tokióban 2023. január 31-én (Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Pool/Aojama Takasi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.