„Amerikában Florida, Európában Magyarország mutatja a jó példát”

„Donald Trump egy kiváló elnök, de már Ron DeSantis-ra van szükségünk” – tette le a floridai kormányzó mellett a voksát Dave Rubin amerikai író, humorista és televíziós személyiség, a népszerű The Rubin Report műsor házigazdája, aki a Danube Institute szervezésében érkezett hazánkba. A liberálisból konzervatívvá vált Rubin hazánk mellett Izraelbe is ellátogatott, mert a tengerentúlon is meg akarja mutatni, hogy „hogyan lehet jól csinálni és megmenteni a nemzetet”.

2023. 05. 09. 12:09
John O'Sullivan, a Danube Institute alapító elnöke (b1), Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója (b2), Rod Dreher, amerikai publicista (b3) és Dave Rubin, amerikai író, humorista és televíziós személyiség, a The Rubin Report népszerű műsor házigazdája (b4), 2023.05.08-án. (Fotó: A szerző sajátja / Magyar Nemzet)
John O'Sullivan, a Danube Institute alapító elnöke (b1), Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója (b2), Rod Dreher, amerikai publicista (b3) és Dave Rubin, amerikai író, humorista és televíziós személyiség, a The Rubin Report népszerű műsor házigazdája (b4), 2023.05.08-án. (Fotó: A szerző sajátja / Magyar Nemzet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Trump egy kiváló elnök volt, és ezt úgy mondom, hogy első alkalommal nem rá szavaztam, de másodjára már igen. Ő a Twitter-üzeneteivel és a gúnyolódásaival felrázta a politikai rendszert, amire szükség is volt, sőt most is szükség van, de már másképp. Ugyanis a rendszer felrázása mellett most nagyobb kompetenciára és hosszú távú tervek lefektetésére is szükségünk van” –érvelt Ron DeSantis republikánus floridai kormányzó mellett Dave Rubin amerikai író, humorista és televíziós személyiség, a The Rubin Report népszerű műsor házigazdája.

Rubin a beszélgetés során hamar kifogta a „közönség vitorlájából a szelet” és elmondta, hogy ugyan volt lehetősége interjút csinálni Donald Trump korábbi republikánus elnökkel, sőt a családját is ismeri és szerinte elnökként „nagyszerű munkát végzett”, de már a 44 éves floridai kormányzóban, Ron DeSantis-ban látja Amerika jövőjét.

A politikai kommentárjairól ismert Rubin, aki műsorában politikáról, megosztó kérdésekről és aktuális eseményekről is folytat szókimondó beszélgetéseket, a Danube Institute szervezésében érkezett hazánkba, és hétfő este Rod Dreher amerikai publicista társaságában egy előadást is tartott.

 

A liberálisból lett konzervatív

Dave Rubin előadásában hosszan ecsetelte, hogy mennyire megváltoztak a liberális értékek a tengerentúlon.

Életem nagy részében baloldali beállítottságú voltam. New Yorkban egy demokrata családban nőttem fel, de még a régi liberális értékek szerint: háborúellenesség, hazaszeretet, az alacsony adók kívánalma. De menet közben, az elmúlt bő tíz évben a liberálisok kételyek nélkül balra tolódtak és progresszívekké váltak

– mesélte. Hozzátette: ezt itt, Közép-Európában nem újdonság, mert a kommunizmussal ez sok hasonlóságot mutat. 

– Ezekben a rendszerekben ugyanis a kollektív csoportok, minthogy valaki fehér, fekete, meleg vagy kínai, fontosabbá vált, mint az egyén identitása – fogalmazott.

– Miután ezzel nem tudtam azonosulni, elkezdtem beszélni jobboldali emberekkel, és noha sok mindenben nem értettem egyet velük, az igazi liberális nézeteket náluk találtam meg, hiszen megfontoltak, következetesek, kedvesek és befogadók voltak, nem volt probléma, hogy nem mindenben értünk egyet, és vitázni sem kellett velük olyan általános dolgokról, hogy mi a különbség egy férfiban és egy nőben – írta le politikai útját Dave Rubin.

Dave Rubin, amerikai író, humorista és televíziós személyiség, a The Rubin Report népszerű műsor házigazdája, 2023.05.08-án. (Fotó: A szerző sajátja / Magyar Nemzet)
Dave Rubin, amerikai író, humorista és televíziós személyiség, a The Rubin Report népszerű műsor házigazdája, 2023.05.08-án. (Fotó: A szerző sajátja / Magyar Nemzet)

 

Amerikában Florida, Európában Magyarország a példa

Mielőtt Magyarországra jöttem, Izraelben jártam. És ebből a két országból tanulságként azt szeretném hazavinni, hogy hogyan lehet jól csinálni, hogyan lehet megoldást találni az egzisztenciális problémákra, és nem elfelejteni, hogy miért is vagyunk egy nemzet, mert az az igazság, hogy Amerikában ebben segítségre szorulunk. Mert persze Amerika egy nagyszerű ország, tele lehetőségekkel, de letért az útjáról, és mint nemzet elveszett

– mondta csalódottan.

Dave Rubin elmesélte, hogy ugyan sokáig Kalifornia államban élt, a koronavírus után, a rendőrség leépítése és a woke-őrület közepette Floridába költözött, mert ott még „megtalálta a kultúra, a határvédelem, az egyén szabadsága és a család fontosságát”. – Florida olyan az Egyesült Államokban, mint Magyarország Európában, ahol még fontosak a hagyományos értékek – mondta. Hozzátette: 

Ahogy Amerikában Florida, úgy Európában Magyarország mutathat példát a helyes iránnyal.

Dave Rubin előadásában kifejtette, hogy szerinte a politika megváltoztatásához előbb a kultúrát kell formálni. A kultúra megváltoztatása pedig szerinte olyan apró dolgokkal kezdődik, mint a kemény munka és a család tiszteletének a visszaállítása.

 

Orbán Viktor érti a harc fontosságát

Az amerikai televíziós személyiség előadásában beszélt még a gyermekvédelem fontosságáról, az internet okozta veszélyekről, a progresszív média álhíreiről és Tucker Carlson konzervatív politikai kommentátorról, a Fox News korábbi sztárjáról is. Utóbbi kapcsán hozzátette: munkájának elvesztésében szerepe lehetett annak is, hogy felfedte az igazságot a progresszív média hazugságairól, mások mellett Magyarország vonatkozásában.

Rod Dreher a rendezvényen hozzátette, hogy „a kevesek közül Orbán Viktor érti, hogy a világ nem igazságos többé, és az, hogy a baloldal rátelepedett az intézményekre, azt jelenti, hogy akár politikai erővel is, de szembe kell szállni velük”. Hozzátette: a magyar miniszterelnök érti ennek a harcnak a fontosságát.

Rod Dreher egy történettel szemléltetve azt is elárulta, hogy szerinte Magyarország szabadabb, mint az Egyesült Államok.

 – Itt egy egyetemi professzor mondhat bármit a diákjainak, de ha Amerikában a tanár nem ért egyet a transzmozgalommal és ezt közli, akkor könnyen lehet, hogy feljelentik a diákjai, majd harcolnia kell állása megtartásáért, ám ha ez sikertelen, akkor többé biztosan nem léphet a katedrára – vázolta fel a különbséget Rod Dreher.

Borítókép: John O’Sullivan, a Danube Institute alapító elnöke (b1), Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója (b2), Rod Dreher, amerikai publicista (b3) és Dave Rubin, amerikai író, humorista és televíziós személyiség, a The Rubin Report népszerű műsor házigazdája (b4), 2023. május 8-án. (Fotó: a szerző felvétele/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.