Csaknem féltucatnyi bejelentés Joe Biden és családja piszkos ügyeiről

A panasztevők azt állítják, hogy a Biden család kétes üzleteivel megkárosította őket. A szövevényes ügyben érintett az adóhatóság, az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium is.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 18:10
null
US-POLITICS-BIDEN Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt újabb visszaélés miatti panasz látott napvilágot a Biden család ellen, derül ki a Breitbart amerikai hírportál cikkéből. A listán az első bejelentő Chuck Grassley republikánus szenátor, aki azt állítja, hogy az FBI-nak bizonyítékai vannak arra, hogy Joe Biden amerikai elnök aktív szerepet töltött be a család üzleti ügyeiben. 

A szenátor kiemelte, hogy az FBI birtokában lévő jelentős és terjedelmes bizonyítékok alapján Joe Biden tisztában van a családja üzleteivel, ami szöges ellentéte annak, amit az amerikai elnök korábban állított. 

Szintén a Breitbart számolt be róla még februárban, hogy Joe Biden és munkatársai több alkalommal is kijelentették, hogy az elnök egyszer sem avatkozott bele a család üzleti dolgaiba. A politikus még 2019-ben úgy nyilatkozott, hogy soha nem beszélt a fiával annak tengerentúli üzleti ügyeiről. Chuck Grassley ezzel szemben azonban azt állítja, hogy Joe Biden tisztában volt fia, Hunter kétes ügyleteivel, kiemelve, hogy lehetséges bűncselekményekről van szó, oroszországi, ukrajnai és kínai korrupciós ügyekről. A szenátor felhívta rá a figyelmet, hogy az FBI korábban lefoglalta Hunter Biden „laptopsztori” néven ismertté vált notebookját, hozzátéve, számára nem világos, hogy az FBI miért nem tett még semmit a birtokában lévő bizonyítékok alapján. 

Egy februárban készült felmérés alapján egyébként a lakosság 61 százaléka valószínűnek tartja, 44 százalék szerint pedig nagyon valószínű, hogy Joe Biden konzultált fiával annak tengerentúli üzleteiről, és talán még hasznot is húzott belőle, különös tekintettel egy kínai vállalatra.

A második panaszos Hunter Biden korábbi üzlettársa, Tony Bobulinski, aki elmondta, hogy 2017-ben személyesen találkozott Hunter Bidennel és apjával, akikkel a Biden család üzleti terveiről beszélt. Tony Bobulinski elmondása alapján egy kínai energiavállalatról van szó és azt is elárulta, hogy az üzleti részesedésből Hunter tíz százalékot kért a „nagy fickó” számára, aki nem más, mint maga Joe Biden. Tony Bobulinski az üzlettel kapcsolatos titkosszolgálati információkat az FBI egykori ügynökének, Timothy Thibaultnak adta át, aki állítólag eltüntette azokat. Hunter Biden egykori üzlettársa ezen kívül az üggyel kapcsolatos levelezéseket és üzenetváltásokat, dokumentumokat és egyéb bizonyítékokat bocsátott a szenátus vizsgálóbizottsága rendelkezésére.

A harmadik bejelentő az Obama-kormány egykori gyorsírója, Mike McCormick , aki azt állítja, hogy az FBI figyelmen kívül hagyta Joe Biden szerepét a család ukrajnai partnerekkel folytatott üzleteiben. 

McCormick állítása szerint releváns információkkal szolgál arról, hogy az amerikai elnök benne volt a családja ukrajnai üzleti ügyeiben, és erről februárban értesítette is a Szövetségi Nyomozó Irodát, de a mai napig nem kapott tőlük visszajelzést. McCormick elmondása alapján Joe Biden korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan 2014. április 21-én az Air Force Two műsorában arról beszélt az újságíróknak, hogy az Egyesült Államok segíteni kívánja az ukrán földgázipart. Itt jön a csavar, mely szerint Hunter Biden ekkor már a Burisma nevű ukrán földgázipari vállalat igazgatósági tagja volt, ám ezt csak 2014. május 12-én hozta nyilvánosságra a vállalat, egy hónappal Sullivan újságíróknak tett kijelentését követően.

A negyedik, a Biden családhoz köthető visszaélés bejelentője az adóhivatal (IRS) egyik munkatársa, aki azt állítja, hogy a Biden-adminisztráció beavatkozott a Hunter Biden adócsalási ügyével kapcsolatban folytatott nyomozásba. Elmondása alapján az igazságügyi minisztériumban a Biden-kormányzat két politikusa azon munkálkodott, hogy megakadályozza a Hunter Biden elleni vádemelést a gyanú szerint általa elkövetett adócsalás miatt. Az adóhivatal dolgozója elmondása alapján azt kérte, hogy a nyomozás és Joe Biden elkülönítése érdekében azt kérte, hogy az ügyben a még Donald Trump által kinevezett delaware-i körzeti ügyész, David Weiss legyen a jogtanácsos, de kérését elutasították. A férfi ügyvédje, Mark Lytle leszögezte, hogy ügyfele a kongresszus nyomozóival kíván beszélni annak érdekében, hogy beszámoljon nekik a nyomozásba való politikai beavatkozásra vonatkozó állításairól és alátámassza azokat, melyeket az Igazságügyi Minisztérium legfelsőbb felügyeleti szervének szintén jelentett.

Az ötödik bejelentés az Igazságügyi Minisztériummal kapcsolatos, a vád szerint Joe Biden érintett egy vesztegetési ügyben, ami még 2018-ra nyúlik vissza, a New York Post számolt be róla, hogy Bud Cummins egykori szövetségi ügyész először 2018. október 4-én jelentette a vesztegetési vádakat Geoff Berman akkori New York-i ügyésznek, azt állítva, hogy bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy Joe Biden befolyást gyakorolt fia ukrán munkaadójának védelme érdekében, ám a bejelentést figyelmen kívül hagyták. A cikkből az is kiderül, hogy Bud Cummins információi szerint Jurij Lucenko ukrán főügyész az Egyesült Államokba akart utazni, hogy találkozzon Bermannal, és két tanú vallomásával alátámassza a Joe Bidennel és fiával kapcsolatos állításait, ám Berman válasz nélkül hagyta az e-mailt. 

A Joe Biden és családja körül kialakult botránysorozat ma már végeláthatatlan spirálba sodorta a demokraták és az USA vezetőjét.

A történet középpontjában egy kezdetben bizonytalan eredetű, de minden jel szerint az elnök fiához, Hunter Bidenhez köthető laptop állt, amin olyan e-maileket találtak, amelyek szerint Biden külföldi piszkos ügyleteket hajtott végre, és ezek alatt nem kevés pénz áramlott át egyik féltől a másikhoz. Azóta kiderült, hogy nemcsak a jelenlegi elnök van benne könyékig, hanem a családtagjai is.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden megérkezik a Hancock Field Légi Nemzeti Gárda bázisra a New York állambeli Syracuse-ban 2023. február 4-én. (Fotó: Andrew Caballero-Reynolds/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.