Csaknem négyszáz év után rögzítették a francia–holland határt

A karibi Szent Márton-szigeten 375 évvel ezelőtt két futócsoport jelölte ki az azóta is hivatalos nemzetközi határt.

Magyar Nemzet
Forrás: The Local2023. 05. 27. 18:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi jelentőségű megállapodást írt alá Franciaország és Hollandia, amely kijelöli a két ország közötti határt a karibi Szent Márton-szigeten.

A történeti leírások szerint 375 évvel ezelőtt két futócsoport – egy holland és egy francia – indult el a sziget keleti partján lévő öbölből azzal a céllal, hogy nyugat felé nyargalva kijelöljék a határt. Végül a sziget nyugati partján találkoztak, és a két pont közötti egyenes vonal azóta is nemzetközi határt képez.

A francia futók gyorsabbak voltak, így Franciaország „hasított ki” nagyobb részt a nagyjából 90 négyzetkilométeres trópusi szigetből, amelyet ők Saint-Martinnak neveztek el. Hollandia a déli részt kapta meg, amelyet Sint Maartennek neveztek el, és a sportteljesítmény és a két gyarmatosító hatalom békés egymás mellett élése odavezetett, hogy a területet „barátságos szigetnek” nevezték el.

Szent Márton-sziget a térképen: északon a francia, délen a holland szigetrésszel. Forrás: Wikimedia Commons

A megállapodást pénteken Franciaország részéről Gerald Darmanin belügyminiszter, Hollandia részéről pedig Silveria E. Jacobs, Sint Maarten autonóm kormányának miniszterelnöke írta alá.

A megállapodás szerint a felek „megőrzik az áruk és személyek szabad mozgásának elvét, amelyet az 1648. március 23-i Concordia-megállapodás hozott létre”. A megállapodás továbbá közös ellenőrző bizottságot hoz létre, amelynek feladata a sziget keleti végén vitatott határ ellenőrzése és fenntartása.

Ez a megállapodás jól illusztrálja a Franciaország és Hollandia közötti baráti kapcsolatok minőségét, melyekkel arra törekszenek, hogy megerősítsék bizalmi együttműködésüket Saint-Martin szigetén

– áll a francia–holland közleményben.

Hangsúlyozták továbbá „Saint-Martin területi tanácsának és Sint Maarten autonóm kormányának közös óhaját, hogy továbbfejlesszék szoros kapcsolataikat és a határokon átnyúló együttműködésre irányuló közös projektjeiket.”

Az első és talán legfontosabb ilyen közös projekt a sziget épületeinek és létesítményeinek újjáépítése, mivel a karibi szigetet különösen erősen érintette 2017-ben az Irma hurrikán.

 

Borítókép: Saint-martin-i kikötő (Fotó: AFP/Miguel Medina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.