Reggel készít egy képet, ami estére eltűnik, mégis Guinness-rekorder

Olyan nagy márkák adtak neki megbízást, mint a Burberry és az Adidas, és a National Geographic számára is készített egy munkát.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 05. 19. 14:59
Daily Life In Dubai
Buildings are seen from the public beach in Dubai, United Arab Emirates on November 21, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberek a történelem során mindig is nyomokat hagytak a homokban. Egyesek számára ez meditatív gyakorlat. Rengetegen írják bele a nevüket a homokba a nyaralás során a strandon. A Dubaiban élő Fülöp-szigeteki művész, Nathaniel Alapide Guinness-rekorder lett a homokrajzolással – írja a CNN

Dubai 72 kilométernyi, napfénytől kifehéredett tengerpartja és a hatalmas arab sivatag Nathaniel vászna. A 45 éves Guinness-rekorder, miután ellenőrizte az időjárási, szél- és dagályjelentéseket, minden reggel egy egyszerű kerti gereblye segítségével hatalmas kalligrafikus vonásokat rajzol a homokba, amelyeket egy idő után a szél vagy a hullámok eltörölnek.

Megpróbálom a gereblyét valóban ecsetnek képzelni. Néha olyan munkát készítek, ami akár egy órát is igénybe vesz.

– mondta a művész. Ha írásos üzenetet is mellékel, a művek több mint száz méter hosszúak is lehetnek.

Alapide 2014-ben kezdte művészeti tevékenységét, amikor néhai nagymamája tiszteletére egy fát rajzolt egy homokfelületre Umm Suqeim Beachen, az ikonikus, hullám alakú Jumeirah Beach Hotel árnyékában. 

A rajz mérete lenyűgözte a szállodát, és 2015-ben felajánlották neki első teljes munkaidős homokművészi állását.

Azóta mintegy 1900 rajzzal díszítette az Egyesült Arab Emírségek partjait. Olyan nagy márkák adtak neki megbízást, mint a Burberry és az Adidas, és a National Geographic számára is készített egy munkát a The UAE from above című sorozathoz.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya még arra is felhasználta Alapide munkáját, hogy a strandot közszolgálati „hirdetőfelületté” változtatva a Covid-korlátozásokról értesítse a lakosságot az égből látható óriási #STAY HOME feliratú szlogennel.

Alapide 2022-ben új rekordot állított fel a világ legnagyobb homokképének elkészítésében. A több mint 23 000 négyzetméteres rajz az Abu-Dhabi repülőklub megrendelésére készült, és az Egyesült Arab Emírségek uralkodóit ábrázolta. Az alkotás harminc napot vett igénybe és 12 000 tonna homokot igényelt négy színben, amelyet az emírségek sivatagjából szereztek be.

Bár a hobbiból karriert csinált, Alapide azt mondja, egy ilyen homokból készült műalkotás létrehozása nem mentes a kihívásoktól.

A világrekorder mű elkészítésének huszadik napján már majdnem hetven százalékban készen voltunk, de aztán közbeszólt az időjárás

– mondta. „Esett az eső, és a szél olyan erős volt, hogy szinte az egész művet eltörölte.”

„Azt hiszem, ezért találom érdekesnek ezt a fajta munkát” – folytatta. „Mert efemer, mulandó. Olyan ez számomra most, mint egy rituálé, mint a reggeli ima. Reggel dolgozom valamin, és estére elmossa a dagály.”
Alapide azt mondja, hogy munkájának ideiglenes jellege arra emlékezteti, hogy minden állandó változásban van, különösen egy olyan városban, mint Dubai.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Jakub Porzycki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.