Így kerülné el a harmadik világháborút Kissinger

Május 27-én lesz százesztendős Henry Kissinger, az amerikai külpolitika legendája. Kissinger aggasztónak tartja, hogy mind Kína, mind az Egyesült Államok meg van győződve róla, hogy a másik stratégiai veszélyt jelent számára, szerinte a két nagyhatalomnak meg kell tanulnia egymás mellett élni, hogy el lehessen kerülni az összecsapást.

Magyar Nemzet
Forrás: The Ecoomist2023. 05. 18. 8:53
Henry Kissinger
Former US Secretary of State Henry Kissinger attends the awarding ceremony where German Chancellor Angela Merkel received the "Henry A Kissinger prize" at the American Academy in Berlin on January 21, 2020 (Photo by John MACDOUGALL / AFP) Fotó: John MACDOUGALL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mesterséges intelligencia újabb lökést adhat az Egyesült Államok és Kína rivalizálásának, mutatott rá Kissinger, aki egyébként könyvet is írt a témáról. Világszerte olyan gyorsan változnak az erőviszonyok, hogy az országoknak nincs olyan szilárd alapelvük, amely alapján rendet tudnának teremteni, ez pedig erőszakhoz vezethet. 

Az első világháború előtti klasszikus helyzetben vagyunk, ahol egyik félnek sincs sok politikai engedményre lehetősége, és ahol az egyensúly bármilyen megbomlása katasztrofális következményekkel járhat

– idézi Kissingert a The Economist londoni lap.

Kissinger szerint az emberiség sorsa attól függ, hogy Amerika és Kína meg tud-e barátkozni egymással, és különösen a mesterséges intelligencia gyors fejlődése miatt csak öt-tíz évük maradt arra, hogy megtalálják ennek módját.

A béke fenntartásának érdekében először is elemezni kell Kína növekvő nyugtalanságának okait. Kissingert sokan tartották túl engedékenynek az ázsiai országgal kapcsolatban, azt ő is elismeri, hogy több kínai gondolkodó szerint Amerika lefelé ívelő pályára került, és „ezért egy történelmi fejlődés eredményeként végül ki fognak minket szorítani”.

A hajdani külügyminiszter egy korábbi interjúban az ukrajnai háborúról is kifejtette a véleményét. Szerinte fordulóponthoz közeledik a konfliktus. „Most, hogy Kína is beszállt a tárgyalásokba, szerintem az év végére csúcsosodik ki a helyzet. Tárgyalási folyamatokról, sőt tényleges tárgyalásokról fogunk beszélni” − mondta Kissinger.

Borítókép: Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter (Photo by John MACDOUGALL / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.