Immár a Krímre is kiterjed az ukrán csapásmérő képesség

Az Egyesült Királyság egy februári ígéretét teljesítette a rakéták adományozásával.

Forrás: Politico.eu2023. 05. 11. 15:53
Storm Shadow típusú nagy hatótávolságú rakéta a brit királyi légierő múzeumában, Londonban. (Forrás: Wikimedia Commons / Rept0n1x)
Storm Shadow típusú nagy hatótávolságú rakéta a brit királyi légierő múzeumában, Londonban. (Forrás: Wikimedia Commons / Rept0n1x)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság olyan, nagy hatótávolságú rakétákat szállított Ukrajnának, amik lehetővé teszik Kijev számára, hogy csapást mérjen célpontokra az oroszok által megszállt Krímben, írja a Politico brüsszeli hírügynökség. Ben Wallace brit védelmi miniszter csütörtökön a brit törvényhozásban elmondta, hogy a Storm Shadow rakéták, amelyek leszállítására Rishi Sunak miniszterelnök még februárban tett ígéretet, „most már úton vannak Ukrajnába, vagy már ott is vannak”, és kiegészítik az országnak ajándékozott más nagy hatótávolságú rendszereket, köztük a HIMARS és a Harpoon rakétákat.

Ezeknek a fegyverrendszereknek az adományozása a legjobb esélyt adja az ukránoknak arra, hogy megvédjék magukat Oroszország folyamatos brutalitásával szemben, különösen az ukrán polgári infrastruktúra szándékos célba vételével szemben, ami ellentétes a nemzetközi joggal

– mondta Wallace.

A Nagy-Britannia és Franciaország által közösen kifejlesztett Storm Shadow rakéták Ukrajna régóta várt tavaszi ellentámadását megelőzően érkeztek meg. 

Hatótávolságuk mintegy 560 kilométer – ez a szükséges távolság ahhoz, hogy mélyen az oroszok által megszállt kelet- és dél-ukrajnai területekre, köztük a Krímre is lecsapjanak.

Wallace szerint ezek a rendszerek „még csak nem is játszanak egy súlycsoportban” az Oroszország által használt egyes rakétákkal, beleértve az AS-24 vagy Killjoy hiperszonikus rakétákat, vagy akár a több mint 2000 km-es hatótávolságú Kalibr-rakétát. A brit védelmi miniszter pedig kalibrált és arányos válaszlépésnek minősítette az e fegyverek adományozására vonatkozó lépést.

Kijev már régóta lobbizik szövetségeseknél, köztük Nagy-Britanniánál és az Egyesült Államoknál a nagyobb hatótávolságú rakétákért, valamint továbbra is próbálkozik amerikai gyártmányú taktikai rakétarendszerének beszerzésével. 

Néhány nyugati szövetséges azonban aggályokat táplál, hogy Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákkal csapást mérhet orosz területre, ami Moszkva válaszlépéseinek további eszkalálódását válthatja ki.

Wallace hangsúlyozta, hogy „a Storm Shadow használata lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy visszaszorítsa az ukrán szuverén területen állomásozó orosz erőket” – de nem tisztázta, hogy ez azt jelenti-e, hogy a brit kormány most azt várja Ukrajnától, hogy az oroszok által megszállt területekre csapást mérjen velük.

 

Borítókép: Storm Shadow típusú nagy hatótávolságú rakéta a brit királyi légierő múzeumában, Londonban. (Forrás: Wikimedia Commons / Rept0n1x)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.