Izrael tűzszünetet kötött a gázai terrorcsoportokkal

A napokban ismét rakétaháború alakult ki az izraeli erők és a Gázai övezet iszlamista szervezetei között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 03. 7:58
null
Gáza, 2023. május 03. Izraeli légicsapás nyomán keletkezett tûz lángol és füst gomolyog a Gázai övezet északi részén 2023. május 2-án. A palesztinok 37 rakétát indítottak a Gázai övezetbõl Izraeli célpontokra, amiért három hónapos éhségsztrájkjának végén egy izraeli börtönben meghalt Káder Adnán, az Iszlám Dzsihád palesztin szélsõséges fegyveres szervezet egyik vezetõje. Az izraeli hadvezetés szerint az izraeli légierõ válaszul csapásokat mért a Gázai övezet katonai célpontjaira. MTI/AP/Fatima Sbair Fotó: Fatima Sbair
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael hajnalban tűzszünetet léptetett életbe a Gázai övezetben működő iszlamista terrorcsoportokkal szemben a kedden kezdődött rakétaháború lezárására – jelentette a helyi média szerdán. A tűzszüneti megállapodást Egyiptom, Katar és az ENSZ tisztségviselőinek közvetítésével kötötték meg a felek. Kedd reggel óta az izraeli hadsereg szóvivőjének, Daniel Hagarinak a közlése szerint száznégy rakétát indítottak el Gázából, melyekből tizenegy a tengerbe esett, tizennégy még az övezetben robbant fel, huszonnégyet sikeresen elfogott a Vaskupola légvédelmi rendszer, negyvennyolc lakatlan vidéken csapódott be, és hét rakéta landolásának a helye ismeretlen.

Az izraeli hadsereg válaszul tizenhat gázai célpontot lőtt, az övezetet irányító Hamász terrorszervezet megfigyelőállásait és föld alatti létesítményeit.

A katonai szóvivő nem erősítette meg a tűzszünet megkötését, de nem is cáfolta azt. – Folyamatos helyzetértékelésben vagyunk, minden nyitott. Gázával szemben akkor és ott fogunk cselekedni, amikor nekünk megfelelő. A terrorizmus elleni küzdelem időbe telik, s eltökéltek vagyunk – nyilatkozta Hagari. A tűzszünet kezdete után ismét megszólalt a légvédelmi sziréna a gázai határ melletti Nir Am nevű kibucban, de nem érkezett jelentés sérülésekről vagy anyagi kárról. A korábbi tűzszünetek után is rendre lőttek még néhány rakétát az övezetből Izrael felé.

A katonai helyzetértékelés után az izraeli illetékesek úgy döntettek, hogy a Gázai övezettel határos településeken élők visszatérhetnek megszokott életmenetükhöz, nem kell a továbbiakban óvóhely közelében tartózkodniuk, s az iskolák is megnyitják a kapuikat.

A tűzszünetet körülbelül egy nappal azután jelentették be, hogy Kader Adnan nyolcvanhat napos éhségsztrájkja után meghalt egy izraeli börtönben. Adnant terrorcselekmény vádjával tartóztatták le, és a tárgyalására várt. Halálának bejelentése után négy rakétát lőttek ki Gázából, mire válaszul az izraeli hadsereg harckocsijai csapást mértek a Hamász egyik határ közeli megfigyelőállomására. Kedd délután és este a gázai terroristák több tucat rakétát és aknavetőt lőttek ki Izrael irányába, melyek három embert megsebesítettek. A rakétatámadásokat a Gázai övezetben működő palesztin terrorcsoportok közös műveleti parancsnoksága vállalta magára.

A Hamászt és az Iszlám Dzsihádot is magában foglaló csoport bejelentette, hogy a lövésekkel Adnan halálára felelnek. Válaszul az izraeli hadsereg kedd estétől légicsapásokat mért a Hamász gázai katonai létesítményeire.

Borítókép: Izraeli légicsapás nyomán keletkezett tűz lángol és füst gomolyog a Gázai övezet északi részén 2023. május 2-án (Fotó: MTI/AP/Fatima Sbair)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.