Korrupció vádjával felelősségre vonási eljárás indult az ecuadori elnök ellen

Közjogi felelősségre vonási eljárás indult kedden az ecuadori nemzetgyűlésben az ellenzék által korrupcióval vádolt Guillermo Lasso elnök ellen, az államfő azonban a törvényhozó testület feloszlatásával elkerülheti, hogy elmozdítsák hivatalából.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 17. 6:15
ARAUZ, Andrs; LASSO, Guillermo
Guayaquil, 2021. április 12. Guillermo Lasso konzervatív elnökjelölt támogatóival ünnepel az ecuadori Guayaquilban 2021. április 11-én, miután megnyerte az elnökválasztás második fordulóját. Az ecuadori Nemzeti Választási Tanács közlése szerint a szavazatok 97 százalékának megszámlálása nyomán Lasso a voksok 52,5 százalékát kapta, míg a baloldali Andrés Arauz csak 47,5 százalékot. MTI/AP/Angel Dejesus Fotó: Angel Dejesus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eljárást indítványozó ellenzéki politikusok szerint Lasso semmibe vette az állami tulajdonú Flopec olajszállító vállalattal kötött szerződéssel kapcsolatos, hűtlen kezelésre vonatkozó figyelmeztetéseket. Az elnök tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy kormánya az állam javára, illetve az ecuadori számvevőszék javaslatára módosította a szerződést, amelyet még évekkel hivatalba lépése előtt megkötöttek.

A nemzetgyűlés múlt kedden szavazott az eljárás folytatásáról, akkor a 137 tagú parlamentben jelen lévő 116 képviselőből 88-an szavaztak mellette. Noha Lasso eltávolításához 97 szavazatra van szükség a legkésőbb szombaton esedékes végső szavazáson, elmozdításának esélyét növeli, hogy a Rafael Correa egykori − szintén korrupciós vádakkal illetett − köztársasági elnök pártját is magába foglaló ellenzék megerősödött azt követően, hogy a képviselők vasárnap újraválasztották a nemzetgyűlés elnökét, Virgilio Saquicelát.

Ecuador alkotmányos sajátossága jóvoltából azonban Lasso elkerülheti a felelősségre vonást. Ennek érdekében kérheti a „választható (kétirányú) halálnak” nevezett eljárást, amely lehetővé teszi az államfők számára, hogy bizonyos körülmények között − például ha a törvényhozás akadályozza a kormány működését − előre hozott elnök- és parlamenti választásokat írjanak ki az országban.

Ha Lasso a nemzetgyűlés feloszlatása mellett dönt, akkor az alkotmány értelmében az új választások kiírásáig rendeleti úton kormányozhat. 

A választási bíróságnak a törvényhozó testület feloszlatását követő hét napon belül döntenie kell az új választások időpontjáról.

Amennyiben Lassót mégis megfosztják hivatalától, helyére ideiglenesen Alfredo Borrero alelnök kerül.

Míg egyes parlamenti képviselők kijelentették, hogy a parlament feloszlatása alkotmányellenes lenne, és ezért figyelmen kívül hagynák, a kormány és szövetségesei az elnök elleni eljárás jogszerűségét kérdőjelezik meg.

Borítókép: Guillermo Lasso ecuadori elnök (Fotó: MTI/AP/Angel Dejesus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.