Moldova óvatosan távolodik Moszkvától

Csökken az elnök és a Nyugat-, illetve románbarát kormány népszerűsége.

SANDU, Maia;
Brüsszel, 2021. január 18. Maia Sandu moldovai elnök a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tartott brüsszeli találkozóján 2021. január 18-án. MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron Fotó: Johanna Geron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maia Sandu moldovai államfő utcai erődemonstrációval igyekezett bizonyítani lakossági támogatottságát vasárnap. A felmérések szerint ugyanakkor csökken az elnök és a Nyugat-, illetve románbarát kormány népszerűsége. Mindeközben korábban folyamatosak voltak az ellenzéki tüntetések. 

Fennáll-e annak a veszélye, hogy „elpattan a húr” valamelyik oldalon? Mennyire mély a megosztottság a Moldovai Köztársaságban? − kérdeztük Barabás T. Jánostól, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzőjétől. 

− Felmérések szerint a moldovaiak nyolcvan százaléka elégedetlen a liberális Akció és Szolidaritás Párt által fémjelzett kormánnyal és Maia Sandu államfővel. 

Ha most lennének a választások, az oroszbarát baloldali pártok nyernének. 

A Nyugat észleli a moldovai orosz kihívás veszélyét, ezért a vasárnapi chisinaui nagygyűlésen Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke lelkesítő üzenetekkel bátorította a moldovaiakat, megpróbálva kiegyensúlyozni a moszkvai propagandát egy olyan országban, ahol a lakosság nagy része rendszeresen az oroszországi médiából tájékozódik – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a szakértő. 

Az elemző azt is elmondta: az ellenzéki tüntetések azt követően hagytak alább, hogy az elmúlt hónapokban több tucat orosz ügynököt tartóztattak le, akik egy titkos hálózatba szerveződve nyugatellenes tüntetőket pénzeltek, illetve erőszakos cselekmények elkövetésére készültek. Barabás T. János szerint a lakosság körében elszakadhat az a bizonyos húr, tömeges elégedetlenség robbanhat ki, főleg azért, mert a koronavírus-járvány és a háború okozta gazdasági válság jelentősen csökkentette az életszínvonalat. Úgy látja, 

a politikai válságnak azért sincs valószínűsége Chisinauban, mert a nyugatbarát kormány emberei kerültek a titkosszolgálatokhoz és az ügyészségekhez, így az egyébként is megosztott baloldali-populista ellenzék vezetőit bármikor letartóztathatják, a sajtó számos korrupciós ügyet varrt a nyakukba, megalapozottan. 

A szakértő szerint a vezető szocialista politikusok jó része korrupt, és orosz ügynökök által behálózott, így a belpolitikai küzdelem legnagyobb vesztesei a szuverenisták. − Sanduék tudatosan élezik a helyzetet, hiszen nincs más választásuk, az ország stabilitásához távolodni kell Moszkvától, és közeledni a Nyugathoz, ha nem, akkor összeomlanak gazdaságilag. Mindezt azért a látszatnál óvatosabban teszik, például nem akarnak NATO-csatlakozást − mondta Barabás T. János.   

Borítókép: Maia Sandu moldovai elnök (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.