Nehéz feladatok várnak Erdoganra

A gazdasági stabilitás elérése és az infláció csökkentése az elsődleges cél Erdoganék előtt − mutatott rá lapunk megkeresésére Egeresi Zoltán. A Törökország-szakértővel a vasárnapi elnökválasztás eredményeiről és az újabb öt évig az országot irányító Erdogan és pártja előtt álló kihívásokról beszélgettünk.

2023. 05. 29. 16:10
ERDOGAN, Recep Tayyip
Ankara, 2023. május 29. Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédét hallgatják támogatói az ankarai elnöki palota elõtt, miután a hivatalban lévõ elnök megnyerte a török elnökválasztás második fordulóját 2023. május 28-án. MTI/EPA/Necati Savas Fotó: Necati Savas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdogan a nemzeti nagyság hirdetésével, a polarizációval és a populista gazdaságpolitikai ígéretekkel egyben tudta tartani szavazótáborát − értékelte a vasárnapi török elnökválasztás második fordulójának eredményeit lapunk megkeresésére Egeresi Zoltán. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója rámutatott, a török elnöknek jól sikerült mozgósítani egy megfelelő kampánnyal, amelyben ügyesen használta médiafölényét. Ennek köszönhetően nagyjából ugyanazt az eredményt sikerült hoznia, mint a 2018-as elnökválasztáson.

Jól látható, hogy az ellenzéknek az összefogás ellenére sem sikerült megbontania Erdogan szavazótáborát, nem tudtak érdemben szavazókat elvonzani a török elnöktől

− fogalmazott a szakértő.

A gazdaság helyreállítása az elsődleges cél

A vasárnapi második forduló eredményei szerint közel százszázalékos feldolgozottságnál Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 52,14 százalékát kapta meg, ezzel maga mögé utasítva az összellenzéki jelöltet, Kemal Kilicdaroglut, akire a választópolgárok 47,86 százaléka adta le szavazatát. Ezzel a regnáló elnök nyerte meg az elnökválasztást, újabb öt évig irányíthatja Törökországot. Egeresi Zoltán elmondta, az elkövetkezendő időszakban Erdoganra és pártjára − a május 14-én rendezett parlamenti választásokon legtöbb szavazatot kapó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) − elsősorban gazdasági feladatok várnak.  

A gazdasági stabilitás elérése és az infláció csökkentése az elsődleges cél

− mutatott rá a szakértő. Hozzátette, ez rendkívül nehéz feladat lesz, okosan kell menedzselni a költségvetést a béremelések és más népjóléti intézkedések kigazdálkodása mellett. − Magas gazdasági növekedés és alacsony infláció nehezen tartható alacsony alapkamattal, márpedig nem valószínű, hogy a jegybankelnök érdemben emelni fog ezen − vélekedett Egeresi Zoltán.

A török elnökválasztás második fordulójának eredményei.

 

Fókuszban a Közel-Kelet

A szakértő véleménye szerint Erdogan külpolitikájában nem várható érdemi változás. Az ukrajnai háborúban továbbra is Kijevet fogja támogatni, ugyanakkor megmarad a pragmatikus együttműködés Oroszországgal.

Mivel szükséges az új pénzek és befektetők bevonása, így lehetséges, hogy várható egyfajta enyhülés a Nyugat felé

− magyarázta. Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban Egeresi Zoltán elmondta, további tárgyalásokra van szükség, nem várható gyors döntés Erdogan és az új kormány részéről.

Törökország inkább a Közel-Keletre fog nagyobb hangsúlyt fordítani, itt várható közeledés

− mutatott rá. A szakértő kiemelte, a török külpolitika az elmúlt 1-1,5 évben alapvetően békülékenyebb hangnemet ütött meg a régió államaival, főleg szomszédjaival. Az Öböl menti államokkal már elkezdődött a közeledés, az elkövetkezendő időszakban inkább Egyiptom és főként Szíria esetében lesz nagy feladat a kapcsolatok rendezése − vélte a szakértő.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédét hallgatják támogatói az ankarai elnöki palota előtt, miután a hivatalban lévő elnök megnyerte a török elnökválasztás második fordulóját 2023. május 28-án (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.