A francia lakosság túlnyomó része ellenzi a muszlim öltözékek iskolai viselését

Egy friss felmérés szerint a lakosok és a tanárok is azon a véleményen vannak, hogy nem kellene engedélyezni az állami iskolákban a hagyományos muszlim viseletet.

Magyar Nemzet
2023. 06. 25. 6:05
Closeup,Portrait,Of,Young,Pretty,Female,In,Hijab,Looking,Forward
1359085256 Fotó: Footage.ua Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási politikai és közéleti vitát kavart Franciaországban az abaya nevű muszlim öltözék iskolai viselése. Amint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, az oktatási miniszter az intézmények vezetőire bízta annak eldöntését, hogy engedélyezik-e a szóban forgó öltözék viselését. A baloldal teljes mellszélességgel kiállt a muszlim öltözék mellett, a jobboldal pedig hevesen ellenezte, Gilbert Collard egyenesen azt írta a Twitteren ezzel kapcsolatban, hogy a radikális iszlám győzött az iskolákban, ahol olyan nagy nyomás nehezedik a tanárokra, hogy nem mernek kamera előtt nyilatkozni.

Mivel Franciaországban nincs arra vonatkozó központi szabályozás, hogy az abaja vallásos öltözéknek számít-e, egy tavaly kiadott miniszteri körlevél értelmében az iskolák igazgatói döntenek arról, hogy akként kezelik-e. Ha vallásos öltözéknek tekintik, akkor tilos a viselete, de ha nem vallásos töltetű, akkor engedélyezhető. A téma továbbra is központi szerepet tölt be a közéletben, ezért az Ifop közvélemény-kutató felmérést készített ezzel kapcsolatban.

A felmérésből, melyet az Ifop a Sud Radio megbízásából készített 1003, 18 év feletti francia választópolgár megkérdezésével, kiderül, hogy 

a megkérdezettek jelentős többsége, 77 százalék ellenzi azt, hogy a jövőben az iskolaigazgatók engedélyezzék az az abaja viselését az állami általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban. 

Ami a megkérdezettek életkorát illeti, szembetűnő különbségekre mutat rá a dokumentum. A felmérésből kiderül ugyanis, hogy a legidősebb, 65 év feletti korosztály ellenzi leginkább az abaja, a kamíz és a dzsellaba iskolai viselését, 93 százalék van ezen a véleményen. Az életkor csökkenésével egyenes arányban csökken a muszlim öltözék iskolai viselését ellenzők aránya: az 50 és 64 év közöttiek 85 százaléka ellenzi, a 35 és 49 év közöttiek esetében ez az arány 73 százalék. A 25 és 34 év közöttiek 68 százaléka szintén nem tartja helyénvalónak az abaja iskolai viselését, a 18 és 24 év közöttiek esetében azonban figyelemre méltó a véleménykülönbség, itt ugyanis mindössze 42 százalék azoknak az aránya, akik szerint be kellene tiltani az iskolákban a fent említett hagyományos muszlim ruhát.

Ezzel kapcsolatban a népszerű jobboldali politikus, Éric Zemmour is reagált a Twitteren. Arra hívta fel a figyelmet, hogy aggasztó, hogy a 18 és 24 év közötti fiatalok 58 százaléka támogatja az abaja, a kamíz és a dzsellaba iskolai viselését. 

Zemmour szerint a nagy népességcsere szolgálatában véghez vitt oktatás megtette a magáét, és égetően sürgőssé vált, hogy minél előbb visszahódítsák a francia fiatalokat, ha azt akarják, hogy Franciaország ismét önmaga legyen.

A felmérés során rákérdeztek a válaszadók politikai hovatartozására is, és az eredmény azt mutatja, hogy e tekintetben is nagy eltérések vannak. A legnagyobb arányban, 92 százalékban a Republikánusok szavazói ellenzik a muszlim öltözék iskolai viselését, és nem meglepő módon a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt támogatói körében is magas, 87 százalékos ez az arány. A Renaissance (Újjászületés) nevű kormánypárt szavazóinak túlnyomó többsége, 80 százaléka szintén ezen a véleményen van.

Az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) és a zöldpárt támogatóinak 40 százaléka az abaja iskolai viselésének engedélyezése mellett voksolt, a szocialista párt szavazói körében azonban ez az arány csupán 25 százalék.

A felmérésből az is kiderül, hogy összességében a francia lakosság 78 százaléka azon a véleményen van, hogy a vallásos jellegű öltözékekre vonatkozó szabályozást országos szinten egységesen kellene kezelni az oktatási minisztérium által meghatározott konkrét kritériumok szerint. A megkérdezettek politikai hovatartozása szerint ez az arány minden párt szimpatizánsainak esetében 70 százalék feletti. A Republikánusok támogatói körében 92 százalék azoknak az aránya, akik osztják ezt a véleményt, a Nemzeti Tömörülés szavazói esetében pedig 87 százalék. A kormánypárt és a zöldek támogatóinak egyaránt 80 százaléka van ezen a véleményen, míg az Engedetlen Franciaország szavazóinak 77 százaléka, a szocialista párttal szimpatizáló válaszadók esetében pedig 71 százaléka szintén így vélekedik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.