Az elnökjelölt szerint a NATO a hibás az ukrajnai háborúért

Robert F. Kennedy Jr., aki megméreti magát az elnöki előválasztáson, arról beszélt egy eseményen, hogy az ukrajnai háború nem robbant volna ki, ha a NATO nem szegi meg az ünnepélyes ígéreteit, amit Oroszországnak tett.

Gábor Márton
2023. 06. 23. 20:59
KENNEDY, Robert Francis
Manchester, 2023. június 21. Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Robert Kennedy Jr. amerikai ügyvéd és környezetvédõ aktivista, a merénylet áldozatául esett Robert Kennedy egykori igazságügyi miniszter fia külpolitikai céljairól beszél a New Hampshire állambeli Manchester St. Anselm Fõiskoláján 2023. június 20-án. MTI/EPA/C. J. Gunther Fotó: C. J. Gunther
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előválasztási elnökjelölt, Robert F. Kennedy Jr. kiemelte, hogy elutasítja Oroszország megszálló tevékenységét, ugyanakkor kiemelte, hogy az Egyesült Államok provokációk sorozatával járult hozzá ennek a háborúnak a kirobbanásához: Oroszország ismételt, szándékos provokációival, amelyek visszanyúlnak az 1990-es évekre. 

A demokrata és a republikánus kormányok az 1990-es évektől a NATO-szövetséget az orosz határokig tolták, megszegve saját ünnepélyes ígéretünket

– idézte fel Kennedy.

Az 90-es évek elején ígéretet tettünk, hogy ha Oroszország megteszi azt az engedményt, hogy 400 000 katonát kivon Kelet-Németországból és lehetővé teszi Németország egyesítését NATO-szövetségesként, akkor vállaljuk, hogy ezután a NATO-t keleti irányban egy centivel sem mozdítjuk el Oroszország felé

– jelentette ki Kennedy, felhívva a figyelmet a nyugati országok képmutatására a kérdésben. Az előválasztási elnökjelölt ugyanakkor elmondta, hogy a NATO mára körbevette Oroszországot, és a korábbi ígéretekkel ellentétben több mint ezer kilométerrel és 14 országgal keletebbre helyezte a keleti határát. 

Rakétákkal és katonai bázisokkal vettük körül Oroszországot, amit mi soha nem tűrnénk el, ha az oroszok ezt tennék velünk. A kormánytisztviselőink és agytrösztjeink nyilatkozatai meghatározzák az ukrajnai háborús rendszerváltás céljait Oroszországban

– tette hozzá Kennedy, aki szerint az Egyesült Államok egyértelmű célja Vlagyimir Putyin megbuktatása, illetve az orosz hadsereg megbénítása és kimerítése az ukrán hadszintéren. 

Az egykori elnök unokaöccse azt is kiemelte, hogy Ukrajna támogatása csak egy eszköz a célok elérése érdekében, és csupán egy ürügy volt a háborúba való bekapcsolódáshoz. 

A vezetőink azt mondták, hogy humanitárius missziót teljesítünk. De azóta elismerték, hogy van egy szélesebb geopolitikai érdek, és Ukrajna csak egy bábu az Egyesült Államok és Oroszország közötti proxyháborúban. Mint a World of Warcraftot játszó tinédzserek, ezek a háborús uszítók az amerikai vezetésen belül háborús játékokat és forgatókönyveket dobálnak, és úgy tesznek, mintha egy nukleáris háború megnyerhető lenne. Ez egy veszélyes hazugság

– jelentette ki a potenciális elnökjelölt.

De Tulsi Gabbard korábbi demokrata politikus is élesen bírálta a Biden-adminisztráció külpolitikáját. „A mai Demokrata Párt az atomháború szélére sodort bennünket. A pártot gyáva háborús szítók vezetik, akik szilárdan a hadiipar markában vannak. Nem ismerik és nem törődnek a háború költségeivel, vagy azokkal, akik megfizetik az árát” – jelentette ki egy friss videóban Gabbard.

Emlékezetes, tavaly kevesebb mint egy hónap volt hátra a félidős kongresszusi választásokig az Egyesült Államokban, így a kampányhajránál rosszabbkor nem is jöhetett volna a Demokrata Pártnak, hogy egyik képviselőjük, Tulsi Gabbard bejelentette a pártból való kilépését. ­Hawaii állam volt kongresszusi képviselője – aki nem mellesleg 2020-ban a demokraták előválasztásán elnökjelöltként is megmérette magát – döntését egy, a Twitteren közzétett videóban azzal indokolta: 

Nem maradhatok tovább a Demokrata Pártban, amely mostanra immár a háborús uszítók elitista társaságának a gyáva woke-ideológiától vezérelt irányítása alá került, akik megosztanak minket azzal, hogy minden kérdést fajivá alakítanak, a fehérek elleni rassziz­must szítják, s aktívan dolgoznak Istentől kapott szabadságaink aláásásán.

 

Borítókép: Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Robert Kennedy Jr. amerikai ügyvéd és környezetvédő aktivista, a merénylet áldozatául esett Robert Kennedy egykori igazságügyi miniszter fia külpolitikai céljairól beszél a New Hampshire állambeli Manchester St. Anselm Főiskoláján 2023. június 20-án (Forrás: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.