Fontos olajkitermelő ország támogatását nyerheti el Moszkva

A Brüsszel által Oroszország ellen bevezetett szankciók megnehezítik az európai emberek életét, de az alternatív kőolajszerző útvonalak sem zökkenőmentesek. Oroszország az olajban gazdag Líbiában is befolyásra tesz szert.

Magyar Nemzet
2023. 06. 04. 14:06
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. május 29. Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Ajszen Nyikolajevvel, a Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetõjével a moszkvai Kremlben 2023. május 29-én. MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg Washington még csak fontolgatja, hogy újranyissa a diplomáciai képviseletét Tripoliban, addig Moszkva már rászánta magát erre a lépésre. Az orosz nagykövet hamarosan elfoglalhatja a posztját, ezzel pedig helyzeti előnyhöz juthatnak az oroszok Líbiában, amely közel van Európához, s jelentős olajkitermelő. Az észak-afrikai országban jelen vannak az orosz Wagner zsoldoscsoport alakulatai is, akik ellenőrzésük alatt tartják a kulcsfontosságú olajkitermelő létesítményeket.

Az országban uralkodó helyzet korántsem egyszerű, mert míg Oroszország az ENSZ béketerve mellett állt ki, addig Jevgenyij Prigozsin zsoldosai a katonai parancsnok, Halifa Haftár vezette tobruki kormány szövetségesei. Líbia lassan tíz éve szakadt két részre, a nyugati felén az ENSZ által támogatott kormány van hatalmon, amelynek székhelye Tripoliban van, míg a keleti részt irányítja Haftár. 

Moszkva döntése, miszerint visszaállítja diplomáciai jelenlétét Tripoliban, az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök túl akar lépni a keleti katonai parancsnoknak nyújtott hagyományos támogatásán 

írja az amerikai Bloomberg hírügynökség.

Hozzáteszik, ezen fejlemények aggodalomra adnak okot az Egyesült Államokban, amely megakadályozná azt, hogy Moszkva befolyást szerezzen azon országokban, amelyek Európának alternatív lehetőséget kínálnának az orosz kőolajra. Washington a terv részeként több magas rangú tisztségviselőt is a térségbe küldött, hogy erősítse a kapcsolatait. 

Így William Burns, a CIA vezetője is ellátogatott Líbiába januárban. Beszélt a rivális keleti és nyugati kormányokkal, majd találkozott a szomszédos Egyiptom tisztségviselőivel. A Bloomberg szerint az USA elsődleges célja, hogy kiszorítsa a mintegy kétezer Wagner-zsoldost Líbiából. Prigozsin emberei 2019-ben és 2020-ban nyújtottak segítséget Haftár parancsnoknak, hogy elfoglalja Tripolit. Ez az akció azonban sikertelen volt. 

Líbia azért is kulcsfontosságú a térségben, mert Afrika olajkészleteinek negyven százaléka ott található.

Az amerikai portál kiemeli: úgy tűnik, Putyin megelégedett a mostani status quo támogatásával, amely helyzet potenciálisan túszul ejti a líbiai olajexportot, Oroszországnak pedig ez az ellene bevezetett szankciók miatt jól jön.

– Az a benyomásunk, hogy a Nyugat igyekszik stabilitást elérni Líbiában annak érdekében, hogy az országból több olaj- és gázszállítás jusson az európai piacokra – mondta Elena Szuponina, moszkvai Közel-Kelet-elemző a történésekkel kapcsolatban. Hozzátette:

A Kreml megérti, hogy az Egyesült Államok bármilyen eszközt be akar vetni Oroszország líbiai befolyásának gyengítésére. Az az egyik feladatunk, hogy ezt ne engedjük meg.

Az Egyesült Államok azonban hátrányban van Líbiában, ahol nincsenek csapatai és nincs diplomáciai jelenléte. Noha amerikai tisztviselők azt mondják, saját nagykövetségük visszaállításán dolgoznak, a döntés továbbra is politikailag megterhelő Joe Biden számára, aki az USA alelnöke volt a NATO által támogatott lázadás idején, amely 2011-ben megdöntötte Moammer Kadhafit, és Líbiát később káoszba döntötte.

Az Egyesült Államok nagykövetségét 2014-ben zárták be, mivel Líbia polgárháborúba süllyedt. A Líbia feletti nemzetközi rivalizálás azonban most ismét kiújult. 

Az arab országok egyébként eddig megtagadták az Egyesült Államok Putyin elszigetelésére tett erőfeszítéseit, és odáig mentek, hogy helyreállítsák kapcsolataikat Bassár el-Aszaddal, Szíria Kreml-szövetséges elnökével. 

Az Arab Liga találkozóján járt legutóbb Volodmir Zelenszkij is. Ukrajna elnöke elsősorban a béketervéről tárgyalt a szaúdi koronaherceggel, valamint az ukrajnai helyzetet ismertette, és az ország újjáépítését célzó befektetések lehetőségéről érdeklődött. A Magyar Nemzet akkori beszámolója szerint a csúcstalálkozón felszólalva Zelenszkij sürgette a résztvevőket, hogy álljanak ellent Moszkva befolyásának, és vegyék fontolóra az általa javasolt béketervet, amely magába foglalja az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről. Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy az ukrajnai muszlim közösségek is a háború áldozatai.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Ajszen Nyikolajevvel, a Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetőjével a moszkvai Kremlben  2023. május 29-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.