Már a belügyminiszter is elnök lenne Mexikóban

2024-ben új államfőt választ a dél-amerikai ország.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 21:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette posztjáról való távozási szándékát szerdán Adán Augusto López mexikói belügyminiszter, az államfő egyik bizalmasa, hogy a kormánypárton belüli versenyben indulhasson az elnökjelöltségért a jövő évi államfőválasztásra.

Nem fogok lemondani, hanem megkértem az elnököt, hogy mentsen fel a tisztségemből

– jelentette ki a belügyminiszter újságírók előtt azután, hogy beszélt Andrés Manuel López Obrador elnökkel. A mexikói törvények szerint a belügyminiszteri poszt az elnök után a második legbefolyásosabb a kormányban. A kormányzó Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) pártnak szabályzata szerint egy jelöltje lehet az államfőválasztáson, ezért több jelölt esetén belső választást kell rendezni. Eddig hárman jelezték a Morenában, hogy indulnak az elnökjelöltségért. 

Elsőként Marcelo Ebrard korábbi külügyminiszter, majd Claudia Sheinbaum, Mexikóváros polgármestere jelentette be indulását a párton belüli versenyben. Sheinbaum hétfőn jelentette be, hogy Ebrardhoz hasonlóan, péntektől hivatalosan is kampányt kezd az elnökjelöltségért. A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint Sheinbaum a legesélyesebb, őt követi Ebrard. A Morena szeptember 6-án hirdeti ki hivatalos elnökjelöltjét a 2024-es elnökválasztásra.

Borítókép: Mexikói rendvédelmi szervek (Fotó: Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.