Még egy vád a Facebook ellen, most a jogvédő szervezetektől

Emberi jogi csoportok vádolják a céget, hogy a Facebook hirdetési platformja gyakran történelmi nemi sztereotípiák alapján célozza meg a felhasználókat álláshirdetésekkel.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 06. 12. 13:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebookot újabb vádak érték, jelen esetben az álláshirdetéseknél a nemek közötti megkülönböztetéssel kapcsolatban, amit emberi jogi csoportok kifogásoltak – írja a CNN

A Meta négy új panasszal nézhet szembe jogvédő csoportoktól Európában, amelyek szerint az algoritmus diszkriminatív, amelyet a cégek álláshirdetéseivel kapcsolatban a felhasználók megcélzására használ. 

A vádak a Global Witness nemzetközi nonprofit szervezet kutatásán alapulnak, amely szerintük azt mutatja, hogy a Facebook hirdetési platformja gyakran történelmi nemi sztereotípiák alapján célozza meg a felhasználókat álláshirdetésekkel. A szerelői állásokra vonatkozó álláshirdetéseket például túlnyomórészt férfi felhasználóknak, míg az óvodapedagógusokra vonatkozó hirdetéseket főként női felhasználóknak mutatták meg – derül ki a Global Witness által a Facebook hirdetéskezelő platformjáról megszerzett adatokból.

A Global Witness által kizárólag a CNN-nel megosztott további kutatások arra utalnak, hogy ez az algoritmus-beállítás elfogultság és globális problémát okoz – állítja az emberi jogi csoport.

„Attól tartunk, hogy a Facebook ezzel az algoritmushasználattal még jobban elmélyíti azokat az előítéleteket, amelyekkel a társadalomban élünk, és valójában meghiúsítja a fejlődés és a munkahelyi egyenlőség lehetőségeit” – mondta a CNN-nek Naomi Hirst, aki a Global Witness demokráciát fenyegető digitális veszélyekkel kapcsolatos kampánystratégiáját vezeti.

A Global Witness a Bureau Clara Wichmann és a Fondation des Femmes nonprofit szervezetekkel közösen hétfőn nyújtotta be a Meta (FB) céggel kapcsolatos panaszokat a franciaországi és a hollandiai emberi jogi ügynökségekhez és adatvédelmi hatóságokhoz, mindkét országban végzett kutatásaik alapján. A csoportok arra kérik az ügynökségeket, hogy vizsgálják meg, hogy a Meta gyakorlata sérti-e az országok emberi jogi vagy adatvédelmi törvényeit. Ha bármelyik ügynökség megalapozottnak találja a vádakat, a Meta végső soron pénzbírságokkal, szankciókkal vagy a termék további módosítására irányuló nyomással nézhet szembe.
A Global Witness korábban hasonló diszkriminációs aggályok miatt panaszt nyújtott be az Egyesült Királyság Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottságához és az Információs Biztos Hivatalához, a kivizsgálása még folyamatban van. 

Akkor a Global Witness szerint a Meta (akkor még Facebooknak hívták) szóvivője azt mondta a csoportnak, hogy „rendszere különböző információkat vesz figyelembe, hogy megpróbáljon olyan hirdetéseket kínálni az embereknek, amelyek a leginkább érdeklik őket”, és hogy „vizsgálja a célzási lehetőségek korlátozásának kiterjesztését az állás-, lakás- és hitelhirdetésekre az USA-n és Kanadán kívüli más régiókra”.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.