Rejtélyes lengyel önkéntes hadtest Ukrajnában − létezik egyáltalán?

Sok szó esik az utóbbi időben a médiában és közösségi platformokon egy bizonyos lengyel önkéntes hadtestről, amely állítólag Ukrajnában az orosz erők ellen harcol. Varsó hivatalosan elhatárolódik ettől az alakulattól, és azt állítja, hogy a lengyel hadseregnek nincs hozzá köze.

T. Kovács Péter
2023. 06. 16. 20:14
null
Herszon, 2023. június 15. Súlyosan megrongált ház elõtt egy ukrán katona Herszonban 2023. június 15-én, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború kirobbanása óta több országból érkeztek önkéntesek Ukrajna megsegítésére: vannak köztük franciák, britek, kanadaiak, amerikaiak és persze lengyelek is, de egy önálló lengyel alakulat létezésére nincs bizonyíték. 

Jakub Augustyn Maciejewski lengyel riporter, haditudósító, aki 170 napot töltött az ukrajnai frontokon, a Sieci című hetilapban azt állítja, hogy semmit sem hallott a „lengyel légióról” azoktól az ukrán tisztektől, akiket személyesen ismert.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már a háború kezdetén bejelentette egy nemzetközi ukrajnai területvédelmi légió megalakulását, amelyhez több országból csatlakoztak önkéntesek, de légiót közülük csak kevesen, például a grúzok és a belaruszok tudtak állítani.

 

Saját nemzetükért is küzdenek

A „szabad belaruszok” saját ezredet hoztak létre, amelyet az 1863. januári oroszellenes lengyel felkelés egyik vezetőjéről és vértanújáról, Kasztusz Kalinouszki lengyel és belarusz íróról, forradalmárról neveztek el. Meggyőződésük szerint nemcsak Ukrajnáért, hanem saját országuk szabadságáért is küzdenek. 

Az ezred (kezdetben zászlóalj) tavaly márciusban alakult, és az ukrán fegyveres erők kötelekében harcol. Ukrán becslések szerint mintegy 1500 belarusz önkéntes érkezett Ukrajnába, többségük szerződéses katonaként a Kalinouszki Ezredben szolgál.

A Grúz Nemzeti Légió a legrégebbi, külföldi önkéntesekből álló ukrajnai szervezett alakulat. 2014-ben, a Krím félsziget orosz elcsatolása után hozta létre a 2015-ben az Ukrajna Nemzeti Hőse Érdemrenddel kitüntetett Mamuka Mamulasvili. 

2022-es adatok szerint mintegy 700 főt számlál. Létrejötte után azonnal bekapcsolódott a Donyec-medencei harcokba. Jelenleg az ukrán fegyveres erők kötelékében harcol. A toborzást a grúz hadsereggel egyeztetve végzi.

 

Lengyel légió: létezik vagy sem?

A Lengyel Önkéntes Hadtest (PKO) saját közlése szerint az Ukrajna elleni orosz támadás egyéves évfordulója tájékán alakult. Példaképük és „patrónusuk” Józef Sila-Nowicki, az 1920-as, „Halál Huszárainak” is nevezett Önkéntes Lovas Hadtest alapítója, amely a két világháború között fennálló II. Lengyel Köztársaság hadseregének része volt.

A jelenlegi állítólagos lengyel hadtest jelen van a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. 

 

Sokat lehetett hallani róluk idén június elején, amikor az ukránok oldalán harcoló úgynevezett Orosz Önkéntes Hadtest (LSZR) betört az oroszországi Belgorod megyébe, és több települést elfoglalt. Az akciónak inkább pszichológiai jelentősége volt: a „szabad oroszok” kinyilvánították, hogy hatalomváltást akarnak elérni a Kremlben. Nem csekély riadalmat okoztak, a belgorodi kormányzó családját is menekülésre késztették. 

Az LSZR közlése szerint a műveletben lengyel önkéntesek is közreműködtek. Nem léptek ugyan orosz területre, de logisztikai és háttértámogatást adtak az akcióhoz. Ukrán közlések szerint az LSZR 2022-ben, az orosz támadás után alakult félkatonai szervezet, főleg orosz hadifoglyokból és dezertőrökből áll, akik úgy döntöttek, hogy az ukránok mellé állnak.

A „lengyel hadtest” azzal dicsekszik, hogy harcolt a Donyeck megyei Bahmutnál és a zaporizzsjai fronton, bár ezt más forrásból nem lehet megerősíteni. Telegram-csatornájuk meglehetősen rejtélyes. Szűkszavú információk vannak rajta, amelyekből lényegében semmi lényeges nem hámozható ki. Azt ígérik, hogy „rövidesen több információ is lesz”, de ez egyelőre várat magára. A videófilmeken elmaszkírozott arcú katonákat látni, és könnyen lehet, hogy a lengyel beszéd utólagos betoldás. Élcelődnek, gyakorlatoznak, de semmi komoly dolgot nem csinálnak. Az egyik videón közlemény látható két elesett katonáról, de fotót nem mellékelnek hozzá lengyel zászlóval letakart koporsókról vagy az elesettek fedőneveivel.

A grúzok, belaruszok és a „szabad oroszok” egészen más „kampányt” folytatnak: arccal jelennek meg, noha ezért hazájukban börtön vagy állampolgárságtól való megfosztás fenyegeti őket. Lengyelországban ugyanezért nem jár büntetés, a lengyel hadtest katonái mégsem fedik fel arcukat. A felvételek bárhol készülhettek, propagandaakciónak, PR-akciónak, dezinformációs vagy pszichológiai műveletnek tűnnek.

Az oroszok számára az ukrajnai lengyel jelenlét ilyen formában tökéletesen megfelel a belső mozgósítás szükségleteinek. A Kreml azt bizonygatja, hogy nem Ukrajnával, hanem a „kollektív” Nyugattal, az egész NATO-val áll harcban. Amikor 2022. november 11-én az ukránok visszafoglalták Herszont, az oroszok például azt híresztelték, hogy a műveletet lengyel zsoldosok hajtották végre.

Lengyelország hivatalosan elhatárolódik a lengyel légiótól. 

A médiában leírt Lengyel Önkéntes Hadtest semmilyen formában sincs kapcsolatban a Lengyel Köztársaság fegyveres erőivel, vagy bármilyen más intézményével 

– jelentette ki Stanislaw Zaryn információbiztonságért felelős kormánybiztos. A megfogalmazás módja azt sejteti, hogy hivatalosan Varsó is kételkedik egy ilyen alakulat létezésében.

Borítókép: Súlyosan megrongált ház előtt egy ukrán katona Herszonban 2023. június 15-én, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.