Román diplomáciai hadjárat Moldováért

Ismét a Moldovai Köztársaságért lobbizott Klaus Johannis. A román államfő a vilniusi NATO-csúcstalálkozót előkészítő, Hágában megszervezett szűk körű tanácskozás után azt mondta, hogy Moldova biztonsága szorosan összefügg Ukrajnáéval. Szerinte a moldovai helyzet kritikus, éppen ezért meg kell találni a módját az ország ellenállási képességének erősítésére.

null
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-FRANCE-GERMANY-ITALY-DIPLOMACY Fotó: LUDOVIC MARIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem szabad megfeledkeznünk a térség legkiszolgáltatottabb partnereiről, különösen a Moldovai Köztársaságról. Ezen ország és Ukrajna biztonsága összefügg. Az ő biztonságuk pedig a mi transzatlanti biztonságunkhoz kapcsolódik. Ha ők erősebbek, a mi régiónk is erősebb, a Fekete-tenger biztonságosabb, és így az egész szövetséges terület is biztonságosabb” − idézte a román államfőt az Agerpres hírügynökség. Johannis úgy véli, ennek érdekében folytatni kell Chisinauval a szoros együttműködést, mivel Moldova óriási erőfeszítéseket tett a régió biztonságának és stabilitásának támogatására a háború kitörése óta.

A bukaresti diplomácia az ukrajnai háború óta erősítette a diplomáciai hadjáratot Chisinau európai integrációjának felgyorsítása érdekében. 

Marcel Ciolacu román miniszterelnök tavaly decemberben, még képviselőházi elnökként azt mondta: szeretné, ha Románia egyesülne a Moldovai Köztársasággal. Csakhogy a moldovai lakosság ezt továbbra is másként látja. 

Egy újabb friss felmérés szerint meghaladja az ötven százalékot azoknak a megkérdezetteknek az aránya, akik elutasítják Moldova egyesülését Romániával. 

A Maszol erdélyi hírportál által ismertetett közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy a moldovaiak többsége − 52,6 százalékuk − ellenzi az egykori szovjet tagköztársaság csatlakozását az észak-atlanti katonai szövetséghez, a támogatók aránya csak 33,4 százalék. A megkérdezettek 58,5 százaléka igent mondana az európai uniós csatlakozásra, de magas azoknak az aránya is (37,9 százalék), akik inkább az Oroszország központú vámunió tagjai között látnák szívesen a Moldovai Köztársaságot.

Borítókép: Klaus Johannis román államfő (Fotó: POOL/AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.