Szijjártó Péter: Nem szabad hinni a liberális fősodornak! + videó

A csatatéren csak halottak vannak, a megoldás a tárgyalóasztalnál van − húzta alá Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett Budapest Peace Forum konferencián elmondott nyitóbeszédében beszélt a háború és szankciók Európára gyakorolt hatásáról, valamint a világ országainak újrablokkosodásának veszélyeiről.

2023. 06. 06. 11:33
SZIJJÁRTÓ Péter; KOSARAC, Stasa
Budapest, 2023. május 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stasa Kosarac bosznia-hercegovinai külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelõs miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. május 26-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a béke jelent biztonságot Magyarország számára − húzta alá Szijjártó Péter a Mathias Corvinos Collegium által szervezett Budapest Peace Forum konferencián elmondott nyitóbeszédében kedden. A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, a magyar kormány nem hajlandó sem orosz, sem amerikai, sem ukrán, sem pedig brüsszeli szemüvegen keresztül tekinteni a szomszédunkban dúló háborúra, kizárólag a magyar emberek, a magyar nép érdekeit helyezi előtérbe.

A tárcavezető kiemelte, manapság Európában békéről beszélni bátorság nélkül nem megy, akad olyan ország is, ahol ez egyenesen lehetetlen volna nyilvánosan. 

Hangsúlyozta ugyanakkor, Magyarországon nem válik megbélyegzés áldozatává senki, aki nem a globális kisebbség háborúpárti véleményét osztja. 

Szijjártó Péter rámutatott, az európai embereket semmilyen felelősség nem terheli az Ukrajnában dúló háborúért, ennek ellenére az európai emberek fizetik a háború árát az egyre növekvő élelmiszer- és energiaárak, valamint az infláció miatt. Mindeközben a nyugati politikusok, vezetők egyre súlyosbodó háborús pszichózisban szenvednek − vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter, hangsúlyozva, mindez annak ellenére történik, hogy az Európai Unió versenyképessége − többek közt a szankciók miatt − soha nem látott szintre romlott le. 

Hétszer annyit fizetünk a földgázért, mint az amerikaiak, háromszor annyit a villamos energiáért, mint a kínaiak

− húzta alá a tárcavezető. Emlékeztetett, a washingtoni vezetés és törvényhozás által hozott, infláció csökkentéséről szóló törvény egyértelmű előnybe helyezi az amerikai vállalatokat az európaiakkal szemben, míg az unió szankciós politikájával többet árt magának, mint Oroszországnak. 

Az európai szankciós politika és az amerikai válasz miatt az európai versenyképesség aránytalanul csökkent. 

Szijjártó Péter elmondta, a háború kirobbanását követően azzal a céllal hozták meg a büntetőintézkedéseket, hogy gazdasági szempontból térdre kényszerítsék Oroszországot, ezzel pedig elérjék a konfliktus lezárását. − Az Európai Unió kudarcot vallott − vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, jelenleg attól kell tartanunk, hogy a regionális konfliktus globálissá válik, az eszkaláció veszélye egyre növekszik. Szerinte az európai vezetők egy nagyon veszélyes spirálba kerültek: kényszeresen próbálják bizonygatni az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásuk mértékét, noha egyértelmű, hogy az Egyesült Államok hadiiparával és katonai képességeivel nem tudják felvenni a versenyt. 

A fegyverszállítmányok csak még több halált jelentenek

− húzta alá Szijjártó Péter. 

A tárcavezető rámutatott, Magyarországot az eszkalációs veszély különösen fenyegeti, hiszen − például az Egyesült Államokkal ellentétben − a háború a szomszédban zajlik. − Több ezer kilométerrel odébb könnyű forgatókönyveket gyártani − vélekedett a miniszter. Hozzátette, a magyar kormány nem akarja, hogy a magyar emberek ennél is többet fizessenek a háborúért. Szerinte Magyarország teljesen más dimenzióból szemléli a konfliktust, mint szövetségesei, hiszen a harcokban a magyar nemzet tagjai halnak meg. 

Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség

− jelentette ki. 

 

Az újrablokkosodás veszélyei

Szijjártó Péter szerint a jelenlegi nemzetközi helyzet egyik legveszélyesebb következménye a világ országainak újrablokkosodása, amely teljes mértékben ellentétes Magyarország és Európa érdekeivel. Kiemelte, hazánk a történelem során a Kelet és Nyugat közötti konfliktusoknak mindig vesztese volt. Európa szempontjából is fájó lenne egy ilyen szembenállás, hiszen az unió viszonylag folyamatos gazdasági növekedése a fejlett nyugati technológiára és a könnyen elérhető, viszonylag olcsó keleti nyersanyagokra épült. 

Ennek az együttműködésnek vége

− húzta alá a tárcavezető.

 

A fegyverszállítmányok biztonsági kockázata

A háború másik súlyos következményeként Szijjártó Péter a fegyverszállítmányokat jelölte meg, amelyekről nem minden esetben tudni, hogy végül hol kötnek ki. 

A világnak számos olyan térsége van, ahol ezeknek a fegyvereknek csak egy kis része is súlyos biztonsági válsághoz vezetne

− mutatott rá. Egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén ezekben az országokban erősödnének a szélsőségek, nőne a terrorfenyegetés, Európának pedig újabb illegális migrációs hullámmal kellene megküzdenie, amellyel − a jelenlegi helyzetet figyelembe véve − nehezen tudna megbírkózni. 

Éppen ezért a világ legtöbb pontján a háború végét, békét akarnak

− fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette, nem szabad hinnünk a transzatlanti mainstream liberális politikai és média világának, amely háborúpárti álláspontját többségi álláspontnak próbálja beállítani. − A csatatéren csak halottak vannak, a megoldás a tárgyalóasztalnál van − zárta szavait a tárcavezető.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.