Washington által szankcionált országokat látogat az iráni elnök

Venezuelai hivatali kollégájával találkozott hétfőn Ebrahim Raiszi iráni elnök.

Magyar Nemzet
2023. 06. 13. 7:31
Venezuela - Iran Joint Commission in Caracas
CARACAS, VENEZUELA - JUNE 12: Venezuelan President Nicolas Maduro (R) and Iranian President Ebrahim Raisi (L) attend Venezuela - Iran Joint Commission in Caracas, Venezuela on June 12, 2023. Venezuela is the first stop of Raisi's Latin America tour, which includes Cuba and Nicaragua. Pedro Rances Mattey / Anadolu Agency (Photo by Pedro Rances Mattey / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Pedro Rances Mattey / ANADOLU AGENCY / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuela, Kuba és Niacaragua meglátogatása szerepel az iráni elnök, Ebrahim Raiszi első dél-amerikai útjának napirendjén. A térség országaival feltehetőleg hamar megtalálja Raiszi a közös hangot, ugyanis Irán mellett őket is szankcionálta az Egyesült Államok. Az iráni elnök Venezuelában kezdte hétfőn körútját, Raiszi közölte, utazásának egyik oka az volt, hogy fokozzák a két ország közötti kereskedelmet a jelenlegi évi hárommilliárd dollárról 20 milliárd dollárra. Az iráni elnököt Yván Gil külügyminiszter fogadta, és a nap folyamán Nicolás Manduro venezuelai elnökkel is találkozott.

Raiszi a találkozót követően beszédében hangsúlyozta, Irán és Venezuela között nem hagyományos, hanem stratégiai kapcsolatok állnak fenn, és a két országnak közös ellensége van. Noha nem nevezte meg az Egyesült Államokat, a The Independent brit napilap szerint a nyugati nagyhatalomra utalhatott Raiszi.

Nem akarják, hogy a két ország, Irán és Venezuela független legyen

– szögezte le a perzsa ország elnöke az amerikai vezetésre utalva.

Teherán a dél-amerikai Venezuela egyik legfontosabb nemzetközi szövetségese, erre Manduro is rámutatott, aki beszédében Iránt a legfontosabb feltörekvő hatalomként jellemezte. A találkozó során a két elnök 25 megállapodást írt alá, amelyek között szerepelnek oktatással és egészségüggyel kapcsolatos egyezmények is. Tervek szerint pedig a technológiai együttműködés is nagyobb méreteket öltene.

A venezuelai elnök tavaly júniusban járt munkalátogatáson Iránban, akkor húsz évre szóló megállapodást írt alá a két ország az olaj- és petrolkémiai ipari, valamint a védelmi szektorban történő együttműködés terén.

Borítókép: Ebrahim Raiszi iráni elnök (balra) és Nicolás Manduro venezuelai elnök a dél-amerikai ország fővárosában, Caracasban 2023. június 12-én (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Pedro Rances Mattey)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.