Házfoglalók ellen küzdő magáncég kampányol a spanyol baloldallal szemben

A vállalat egyik plakátján Pedro Sánchez kormányfő látható, mögötte sűrűn használt elnöki magángépe, egy Falcon tűnik fel.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 07. 05. 5:25
A Desokupa nevű spanyol vállalat baloldal ellen kampányoló plakátja Fotó: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Házfoglalók kilakoltatásával foglalkozó magáncég kampányol Madridban a baloldal ellen. A Desokupa nevű vállalat, melyet 2016-ban alapítottak, egy gigantikus méretű molinót helyezett ki a spanyol főváros egyik legforgalmasabb pontján, az Atocha utcában, amelyen a következő szöveg szerepel: 

Te Marokkóba, a Desokupa a kormánypalotába!

A plakáton Pedro Sánchez kormányfő fényképe mögött sűrűn használt elnöki magángépe, egy Falcon tűnik fel, mellette pedig a Desokupa vezérigazgatója, az egykori bokszoló, Daniel Esteve pózol üvöltő arccal. Egyik oldalán hatalmas méretű betűkkel a tényeket is feltüntették, miszerint a megalapításuk óta eltelt idő alatt több mint 7600 család otthonát szerezték vissza szerte az országban. Az adatok alatt egy cinikus, a szélsőbaloldal által kierőszakolt transztörvényre utalva nemsemleges stílusban megírt, „Mindannyian hiányozni fogtok” üzenet is szerepel, alatta a bal- és szélsőbaloldali képviselők fényképével.

A szocialisták már feljelentést tettek a választási bizottságnál a plakát miatt, mely szerintük gyűlöletkeltő, ugyanúgy, mint a jobboldali Vox múlt héten kihelyezett molinója, amin egy spanyol zászlós karkötőt viselő kéz egyebek mellett az LMBTQ-közösség szimbólumát, egy szivárványszínű zászlót dob a kukába.

Utóbbit a pártnak el kellett távolítania a választási kampányra vonatkozó szabályok megsértése miatt, a Desokupa esetében azonban várhatóan már nem lesz ennyire egyszerű a probléma megoldása, hisz nem egy párt, hanem egy magáncég hirdetményéről van szó.

Pedro Sánchez pártja szerint a Desokupa a Vox erőszakos, agresszív és bevándorlóellenes elveit képviseli, és jól szimbolizálja ezt a plakát szövegezése is, amelyen keresztül a kormányfőt Marokkóba száműznék, ahonnan a legtöbb illegális migráns érkezik Spanyolországba. A szocialisták a cég működését már jóval korábban törvénytelennek bélyegezték, koalíciós partnerük, az Unidas Podemos pedig egyenesen be akarta tiltani tevékenységüket. 

A baloldal szoros összefonódást lát a Vox és a Desokupa között, amit véleményük szerint tökéletesen bizonyít, hogy Santiago Abascal pártja a közelmúltban azt is bejelentette, hogy ha Spanyolország élére kerül, szerződtetni fogja a céget annak érdekében, hogy még hatékonyabban léphessenek fel az illegális házfoglalók ellen, akik mostanra gyakorlatilag ellepték az országot, óriási kárt okozva az ingatlanpiacnak. 

A spanyol lakástulajdonosok évek óta szenvednek az illegális házfoglalók miatt, akiken az esetek kilencven százalékában nem találnak egyedül fogást.

A bűnelkövetők között akadnak bőven spanyolok és bevándorlók is, akik visszaélve a megengedő törvényekkel rendre törnek be elhagyatott, vagy ritkán látogatott házakba és lakásokba, majd miután bejutottak, lecseréltetik a zárakat, sok esetben még a közműveket is sikeresen a nevükre íratják, majd amikor a tulajdonos megérkezik, és számon kéri őket, gyakorlatilag őt lakoltatják ki a házfoglalók helyett. 

A baloldali kormánykoalíció a közelmúltban fogadott el egy új lakástörvényt, ami a visszaélések ellenére nemhogy védelmet biztosított volna a lakástulajdonosoknak, helyette még erősebben meghúzta a hurkot a nyakuk körül. Az új előírások ugyanis megteremtették a lehetőséget a kilakoltatási folyamatok elhúzására abban az esetben, ha a lakók bizonyítani tudják gazdasági vagy társadalmi sebezhetőségüket. A május végi önkormányzati választásokat megnyerő jobboldali Néppárt (PP) és a Vox is nemmel szavazott a törvényre, mert úgy vélték, hogy az a házfoglalóknak kedvez, és több jogot biztosít nekik, mint a törvényes lakástulajdonosoknak. 

Spanyolországban az elmúlt években gyakorlatilag kiüresedett a hosszú távú albérletek piaca. A kínálat elsősorban azért csökkent, mert a lakástulajdonosok jelentős része inkább átállt a rövid távú, nyaralási célú bérbeadásra, ugyanis ebben az esetben kevésbé kell tartaniuk attól, hogy valaki illegálisan, végleg beköltözik az otthonukba.

Azok viszont, akik úgy döntöttek, maradnak a hosszú távú bérbeadásnál, jelenleg olyan feltételeket szabnak a leendő albérlőknek, amelyeket egy átlagember sokszor már nem tud teljesíteni. Amellett, hogy az albérletek ára egy év alatt átlagosan közel tíz százalékkal emelkedett meg Spanyolországban (Barcelonában 25 százalékos növekedést regisztráltak), a visszaélések miatt rengeteg bérbeadó egy évre előre elkéri a bérleti díjat a leendő lakóktól, akik nem mellesleg meg sem nézhetik az általuk kiválasztott lakást anélkül, hogy átmennének egy kőkemény szűrőn, amit rendszerint az ingatlanirodák állítanak fel a tulajdonos igényeire szabva. 

A belügyminisztérium bűnügyi statisztikája eközben azt mutatja, hogy Spanyolországban csökken az illegális házfoglalások aránya. Adataik szerint 2023 első negyedévében 11 százalékkal kevesebb ilyen típusú bűncselekmény történt, mint tavaly. Idén március 31-ig 3898 házfoglalásról tettek bejelentést a különböző rendőrkapitányságokon, szemben a 2022-ben ugyanebben az időszakban regisztrált 4385 esettel. 

Hogy a statisztika javulásában mekkora szerepe van a Desokupa nevű cég aktív munkájának, nem tudni. Az viszont biztos, hogy Daniel Esteve vállalata mostanra akkorára nőtt, hogy Spanyolország teljes területéről, sőt már a határon túl is kap megbízásokat kétségbeesett lakástulajdonosoktól, akik egyedül gyakorlatilag tehetetlenek a lakásukat sokszor évek óta bitorlókkal szemben.

Borítókép: A Desokupa nevű spanyol vállalat baloldal ellen kampányoló plakátja (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.