Katonacsaládokat tesz utcára a kormány a migránsok miatt

A légibázisról kiköltöztetett néhány családnak mindössze egy hetet adtak, hogy elhagyják lakásaikat.

Gábor Márton
2023. 07. 03. 13:33
Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, 2022.06.15-én. (Fotó: Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, 2022.06.15-én. (Fotó: Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rishi Sunak vezette brit kormány migránsokat akar elhelyezni egy katonai támaszponton, ennek érdekében a lehető leghamarabb el akarják távolítani a helyben lakó katonákat, ezzel is csökkentve a migránsok szállodákban történő elhelyezéséből származó napi hatmillió fontos költséget.

Az egyenruhásoknak mindössze egy hetet adtak arra, hogy elhagyják az Essexben található egykori légibázison lévő otthonaikat. 

A Sky Newsnak nyilatkozva az egyik katonacsalád tagja azt mondta,

Eredetileg sok időt kaptunk. Jó pár hónapot. De az elmúlt hetekben mindent megkevertek, ugyanis néhány családnak csak egy hetet adtak arra, hogy mindenüket összepakolják. Ez nyilvánvalóan elég nehéz nekik. Az egész életüket össze kell pakolniuk egy hét alatt. Erre az egész esetre úgy hiszem, hogy a megdöbbenés talán a jó kifejezés. Cserben hagytak és mindenkit átvertek ezzel. Bárcsak adtak volna nekünk választási lehetőséget, és akkor nem érezné mindenki ilyen erőltetettnek a költözést. Sokkal könnyebb lenne, ha beszéltek volna velünk


A migránstáborban várhatóan akár 1700 migránst is elhelyezhetnek majd. A radikális demográfiai változás pedig potenciálisan veszélyeztetheti a mindössze 700 fős Wethersfield település életmódját. Az egykori légibázison jelenleg mintegy 18 katonacsalád él.

Nick Godley, a Wethersfield Protests nevű kampánycsoport tagja a helyi társadalomra gyakorolt hatás miatti aggodalmát kifejezve elmondta, 

azt hiszem, ha 2000 embert a bázison helyeznénk el pénz és tennivaló nélkül, bárkik is legyenek, még ha gyakornok lelkészek is, abból rövidesen nagy gondok lehetnek. Az emberi természetből fakad, hogy ha az emberek unatkoznak, akkor elkezdenek valami elfoglaltságot keresni, és ez a valami az emberek egy részénél valamiféle csínytevést is magában foglalhat.

Idén eddig több mint tízezer illegális bevándorló kelt át a La Manche-csatornán, ami hozzáadódik ahhoz a mintegy százezerhez, akik az elmúlt három évben érkeztek illegálisan Nagy-Britanniába.

A héten jelentős jogi csapást mértek a migrációt amúgy is nehezen kezelő brit kormányra. Az La Manche csatornán való átkelés elrettentő stratégiájának központi elemét, a menedékkérők Ruandába küldését a londoni fellebbviteli bíróság meghiúsította, mivel a Legfelsőbb Bíróság egy korábbi döntését hatályon kívül helyezve a héten úgy döntött, hogy Ruanda nem biztonságos ország, ezért a kormány nem toloncolhatja az illegális migránsokat a kelet-afrikai országban található feldolgozóközpontba.

Nagy-Britanniában a migráció emellett a lakhatási válságot is fokozza. Az országban ugyanis további 250 ezer lakást kellene építeni idén, hogy képesek legyenek tartósan elhelyezni a tavaly érkezett rekordszámú bevándorló tömeget – figyelmeztetnek a szakértők

Az Investec nemzetközi pénzügyi szolgáltató cég szerint az Egyesült Királyságban tapasztalható krónikus lakáshiányt tovább súlyosbítja az a bevándorlási hullám, amely 2022-ben az szigetországot sújtotta. A kereslet hirtelen fellendülése és a kínálat drasztikus csökkenése miatt az ingatlanok árai és a bérleti díjak is az egekbe szöktek, 2023-ban pedig ez tovább folytatódik a várakozások szerint.

A szakértők úgy vélik, a fent említett 250 ezer új lakás is csak enyhíteni tudja a fojtogató problémát, megszüntetni azonban képtelenség ennyi ingatlannal.

A legfrissebb migrációs adatok nyomán az Investec arra figyelmeztetett, hogy a kormánynak valószínűleg felül kell vizsgálnia az évi háromszázezer lakás építésére vonatkozó célkitűzését is, mivel ez a szám a jelenlegi tényleges szintnél jóval alacsonyabb migrációs előrejelzéseken alapult. Ebből arra lehet következtetni, hogy a befektetési bank szerint a migráció nem fog csillapodni idén, de talán még jövőre sem.

A legális és az illegális migráció is szorongatja az országot

A Brit Statisztikai Hivatal (ONS) beszámolója szerint a tavalyi naptári évben 606 ezerrel nőtt a népesség Nagy-Britanniában a migrációnak köszönhetően, 118 ezerrel többel, mint egy évvel korábban. Tizenkét havi időszakra számolva még soha nem ért el ilyen szintet a nettó nagy-britanniai bevándorlás.

Az adatok szerint 2022-ben 1,16 millióan telepedtek át külföldről Nagy-Britanniába, tartós kivándorlás céljából ugyanakkor 557 ezren távoztak. Az ONS kimutatta azt is, hogy az új bevándorlók közül 151 ezren az Európai Unióból érkeztek, 202 ezer EU-állampolgár viszont távozott, így nettó 51 ezerrel csökkent tavaly a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok száma.

A legtöbben, 925 ezren az Európai Unión kívüli országokból érkeztek. Az EU-n kívüli térségből Nagy-Britanniába áttelepülők száma egy év alatt 287 ezerrel emelkedett az ONS csütörtöki kimutatása szerint. A statisztikai hivatal szerint a nem uniós bevándorlók közül a legtöbben nagy-britanniai munkavállalás céljából érkeznek.

A brit szakmai szervezetek régóta folyamatosan figyelmeztetik a kormányt arra, hogy a munkaerőhiány elsődleges oka az EU-munkavállalók folyamatos elvándorlása a brexit miatt. Nagy-Britanniában csak azok az EU-polgárok maradhattak a brexit előtt megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, akik 2020 végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, de nekik is meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel európai uniós letelepedett státusért – kell folyamodniuk. A londoni belügyminisztérium ugyancsak csütörtökön ismertetett friss statisztikája szerint az idei első negyedév végéig 7,22 millió ilyen kérelem érkezett a brit hatóságokhoz. A lista élén a román állampolgárok állnak 1,48 millió folyamodvánnyal. A Nagy-Britanniában élő magyarok közül március végéig 174 910-en kérelmeztek letelepedett státust a brit belügyminisztériumtól.

Eközben az illegális migráció is komoly fejtörést okoz a kormánynak, amely igyekszik szigorítani a törvényeken, hogy valamelyest csökkentse az országra nehezedő nyomást. A brit belügyminisztérium összesítése szerint csak tavaly 45 ezer illegális bevándorló kelt át csónakkal Franciaországból az Egyesült Királyságba, csaknem kétszer annyian, mint az előző évben. A Calais környékéről induló csónakok a csatorna legszűkebb pontján kelnek át, és általában Dover közelében érnek partot. A helyiek kételkednek abban, hogy a bevándorlási szabályok szigorítása megfékezi az áradatot.

Borítókép: Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba. (Forrás: Ben Stansall/AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.