Komoly diplomáciai törés: fokozódik a lengyel–ukrán viszály

Az ukrán gabonaimport tilalma parázs vitát szült Ukrajna és Lengyelország között, a két ország diplomatái a közösségi oldalakon és a médiában kezdtek heves üzengetésbe. A lengyelek bocsánatkérést követelnek, amiért komoly vádakat fogalmazott meg az ukrán miniszterelnök az első olyan dolog után, amiben nem követi Ukrajna kívánságait a lengyel fél.

2023. 07. 22. 14:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban az Európai Unió szeptember 15-ig tilalmat rendelt el a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó Ukrajnából Bulgáriába, Magyarországra, Lengyelországba, Romániába és Szlovákiába történő behozatalára, csak a gabona átszállítása engedélyezett ezen országok területén. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy ha

az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az Ukrajnából származó gabonaimport tilalmát erre az öt országra, akkor Lengyelország maga is lezárja határát az említett áruk előtt.

Erre reagálva Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta, hogy ez egy barátságtalan és populista lépés, főleg ezekben a vészterhes időkben. Az üggyel pedig az Európai Bizottsághoz fordult, majd azzal vádolta a lengyeleket, hogy nem csak Ukrajnát teszik tönkre, hanem a gabonától jelentősen függő országokat is.

Beata Szydlo volt lengyel miniszterelnök határozott, de igazságos megjegyzést tett az ukrán kormányfő szavaira. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt európai parlamenti képviselője szerint az ukrán kormányfő kijelentése egyszerűen igazságtalan Lengyelországgal szemben. – Hiszen egy ilyen tapasztalt politikusnak, mint az ukrán kormányfő, meg kell értenie, hogy Lengyelország mennyit tett Ukrajna megsegítéséért, megmentve az országot a legnagyobb veszély pillanatában – tette hozzá. 

A miniszterelnök azt is tudja, hogy Ukrajnának Lengyelországon keresztül kellett volna tranzitálnia mezőgazdasági termékeit harmadik országokba. Eközben az ukrán gabona- és egyéb élelmiszertermelők – hangsúlyozzuk, oligarchák tulajdonában lévő nagyvállalatok, nem gazdák – úgy döntöttek, hogy megragadják a lehetőséget, és elárasztják Lengyelországot termékeikkel. Az ilyen magatartásnak semmi köze a barátsághoz és az együttműködéshez. Valójában az ukrán miniszterelnöknek bocsánatot kellene kérnie Lengyelországtól a tisztességtelen gyakorlatáért, ahelyett, hogy olyan kijelentéseket tesz, amelyek ártanak Lengyelországnak és a lengyel–ukrán kapcsolatoknak

– tette hozzá a kormánypárti politikus.  

Pawel Jablonszki, a lengyel külügyminisztérium helyettes államtitkára sem hagyta szó nélkül Smihal megjegyzéseit.

Nagyon széles körben támogatjuk Ukrajnát. De mindig olyan mértékben, amilyen mértékben az Lengyelország számára előnyös. Ha vannak olyan témáink, amelyekben nem értünk egyet – van néhány ilyen téma –, akkor sem habozunk világosan beszélni róla. Természetesen beszélni fogunk róla, de úgy gondolom, hogy a politizálás módja nem a Twitteren megjelenő agresszív hozzászólásoknak kell lennie, hanem inkább annak elemzésének, hogy Lengyelország mit tett valójában Ukrajna számára. Azt hiszem, hogy mindenki, aki ezt követi, tudja, hogyan néz ki a helyzet

– fogalmazott a külügy politikusa, aki biztosított arról, hogy Lengyelországnak fontos, hogy a lehető legjobbá tegye a kapcsolatokat Ukrajnával, ehhez azonban kölcsönösségre van szükség. – Meg kell védenünk gazdáink, vállalkozóink, fogyasztóink érdekeit. Ezt a vezérelvet követjük. Nem szeretnék kereskedelmi háborúról beszélni. Van egyfajta vitánk, ez nem nagy titok. Mindig meg fogjuk védeni az érdekeinket. Ha valaki a lengyel kormány megkérdezése nélkül ígér hozzáférést a lengyel piachoz, akkor kiderülhet, hogy ezek az ígéretek egyszerűen nem teljesülnek – jelentette ki Pawel Jablonszki.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a varsói államfői palota udvarán tartott fogadási ünnepségen 2023. április 5-én. Zelenszkij kétoldalú megbeszélésre érkezett a lengyel fővárosba. (Forrás: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.