Putyin elmondta feltételeit a gabonaegyezmény visszatéréséhez

Az orosz elnök szerint nem ők tehetnek az afrikai országok nehézségeiről, mondván: a Nyugat rabolta ki az egykori gyarmatait.

Magyar Nemzet
2023. 07. 19. 21:17
PRIGOZSIN, Jevgenyij; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. június 26. Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetet intéz a nemzethez Moszkvából 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezetõ Jevgenyij Prigozsin lázadása után. A lázadás még aznap, június 24-én vérontás nélkül véget ért, mert Prigozsinnal megegyezett a közte és az orosz vezetés között közvetítõ fehérorosz elnök. MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország „azonnal” visszatérne a fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz, ha minden feltétele teljesülne – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A politikus arra utalt, hogy a Kreml megítélése szerint a Nyugat nem teljesítette az orosz műtrágya- és gabonaexportra vonatkozó ígéreteit. Éppen ezért Moszkva a július 18-án lejárt egyezmény meghosszabbításáért cserébe a fizetésekre, a logisztikára és a szállítmányok biztosítására vonatkozó nyugati szankciók alól kérte a felmentést.

Szerdai beszédében Vlagyimir Putyin konkrétumokat is megjelölt, melyek szerint a visszatérés feltételei: 

vonják ki a szankciók alól az orosz gabona és műtrágya világpiaci szállításának megtiltását, hárítsák el az akadályokat az élelmiszer- és műtrágyaellátást szolgáltató orosz pénzintézetek elől, indítsák újra a mezőgazdasági gépek és a műtrágyaipar alkatrészeinek szállítását Oroszországba, biztosítsák az élelmiszer-ellátás valamennyi logisztikai hátterét, segédkezzenek a műtrágyakínálat visszaállításában.

A paktumot tavaly az ENSZ és Törökország közvetítésével kötötték meg, válaszul az orosz–ukrán háború okozta súlyos globális élelmiszerválságra.

Az orosz elnök szerdai beszédében a nyugati országokat hibáztatta a „teljesen eltorzult” megállapodás lejáratáért – hívta fel a figyelmet a Skynews brit hírcsatorna.

Az elnök beszédében azt is elmondta, hogy az egyezmény az ő mezőgazdasági termelésüket is negatívan érinti – több millió dolláros veszteségeket említve. Arra kérte nyugati kollégáit, hogy „ők is tartsák be az elfogadott paramétereket”, mert Oroszország türelme már elfogyott.

Szerinte az egyezmény felbomlása aláásta az ENSZ-t is, noha a nemzetközi szervezet „törekedett rábírni a Nyugatot a feltételek teljesítésére”. Hozzátette: 

Gyakorlatilag semmit sem tudtak elérni.

Az orosz elnök elutasította azokat a vádakat is, hogy Moszkva tehet az afrikai országok nehézségeiről, mondván: a Nyugat rabolta ki és taszította szegénységbe az egykori gyarmatait.

Sőt szerinte noha az egyezség az afrikai, ázsiai és latin-amerikai éhínség csökkentését szolgálta, valójában olyan amerikai és európai vállalatok profitáltak az üzletből, amelyek a gabonát Ukrajnából elszállították, majd továbbértékesítették.

Szavait alátámasztva elmondta, hogy egy év alatt az Ukrajnából exportált rakomány hetven százaléka gazdag országokba, főképp Európába, míg a legszegényebbekhez – Etiópia, Szudán, Szomália, Afganisztán, Jemen – kevesebb mint három százalék érkezett.

A gabonatermelést összegezve elmondta, hogy amíg Oroszország 156 millió tonna gabonát takarított be tavaly, addig – a háborúban álló – Ukrajna 55 millió tonnát. Az orosz elnök kiemelte, hogy Oroszország részesedése a világ búzapiacán húsz százalék, Ukrajna pedig kevesebb, mint öt százalék. Így szerinte Oroszország „óriási mértékben járul hozzá a globális élelmezésbiztonsághoz”. 

Majd „spekulációnak és hazugságnak” nevezte, hogy az ukrán gabona látná el a világ éhezőit.

Putyin megjegyzései azután hangzottak el, hogy az orosz védelmi minisztérium közölte, Moszkva minden ukrán kikötőbe tartó hajót „katonai felszerelés potenciális szállítójának” tekint.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.