Washington szerint az oroszok tengeri aknákat helyeztek el az ukrán kikötőknél

Az amerikaiak arra figyelmeztetnek, hogy Moszkva megtámadhatja a Fekete-tengeren Ukrajna felé tartó hajókat.

Magyar Nemzet
2023. 07. 20. 8:29
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2022. november 17. A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötõbe. November 17-én Ukrajna és Oroszország 120 nappal meghosszabbította az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodást, amely a napokban járt volna le. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötõkbõl. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államoknak olyan információi vannak, amelyek arra utalnak, hogy Oroszország több tengeri aknát helyezett el Ukrajna kikötői környékén, és megtámadhatja a térségben lévő kereskedelmi hajókat − mondta Adam Hodge, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. 

Úgy gondoljuk, hogy ez egy összehangolt erőfeszítés a polgári hajók elleni támadások igazolására a Fekete-tengeren − tette hozzá az amerikai tisztségviselő.

A Politico cikke szerint ezek a lépések válasznak tűnnek Volodimir Zelenszkijnek. Az ukrán elnök ugyanis megfogadta, hogy országa továbbra is gabonát szállít az odesszai kikötőn keresztül azután is, hogy Oroszország kilépett az ukrajnai fekete-tengeri kikötők katonai blokádjának feloldásáról szóló megállapodásból. 

Az orosz védelmi minisztérium szerdai közleményében figyelmeztetett, 

hogy a Fekete-tenger vizein az ukrán kikötőkbe közlekedő összes hajóra úgy tekintenek, mint amelyek potenciálisan katonai rakományt szállítanak.

A közleményben hozzáteszik, hogy „az ilyen hajók származási országai a kijevi rezsim oldalán érintettnek minősülnek az ukrajnai konfliktusban”.

 

Az odesszai kikötőt egyébként már második éjszaka bombázzák az oroszok, így valószínűleg be kell fagyasztani Ukrajna – a világ egyik vezető búzaexportőre – fő tengeri kikötőiből távozó gabonaszállítmányokat. Ez pedig átmenetileg felborítja a gabonapiacokat.

Amióta Törökország és az ENSZ tavaly nyáron közvetített a gabonaszállítmányozásban, a nagy globális hajózási társaságok, köztük az amerikai mezőgazdasági szállítmányozási óriás, a Cargill egy humanitárius folyosón keresztül szállították a búzát, kukoricát, napraforgóolajat és más alapvető élelmiszereket egy isztambuli ellenőrző létesítménybe, mielőtt onnan a világpiacra indultak volna. A szintén jelentős búzaexportőr Oroszország fenyegetései miatt azonban már korábban is időnként leállították ezeket a szállításokat, igaz, csak néhány napra.

A hétfő és kedd éjszakai rakétabombázások azonban áttörték a gabonaterminálokat, és tüzeket okoztak a kulcsfontosságú kikötői infrastruktúrán belül, amelyek súlyosan megrongálódtak. A fejlemények hatására a búza globális ára is meredeken emelkedni kezdett

 

A világ országainak már az elmúlt évben is komoly fejtörést okozott az egekbe szökő infláció.

Az Egyesült Államokban a Biden-adminisztráció tisztviselői is egyre inkább tartanak az élelmiszerárak esetleges emelkedésétől a 2024-es választások előtt. Attól félnek, hogy a republikánusoknak ez komoly kampánytéma lehet.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta ugyanakkor az Egyesült Államok és más nyugati országok azon dolgoznak, hogy segítsenek Ukrajnának új szárazföldi és folyami útvonalak kiépítésében. A cél, hogy csökkentsék a gabonaszállítások esetében az Odessza kikötőitől való függést. Az erőfeszítésben részt vevő amerikai tisztviselők szerint ez a munka meghozza a gyümölcsét.

Ez elveszi Oroszország vétójogát arról, hogy Ukrajna exportál-e gabonát vagy sem

 – mondta Jim O’Brien, a külügyminisztérium szankciókért felelős vezetője egy tavalyi interjúban, miközben a kormányzat és az európai tisztviselők azon igyekeztek, hogy új módszereket találjanak a gabona kiszállítására Ukrajnából az egekbe szökő globális élelmiszerárak közepette. Joe Biden amerikai elnök nyilvánosan is sürgette, hogy fokozzák az erőfeszítéseket Ukrajna kulcsfontosságú gabonakészleteinek felszabadítására, az emelkedő árak megfékezésére.

Amerikai tisztviselők török, ukrán és más külföldi tisztviselőkkel beszélgetnek arról, hogy új módokat keressenek az ukrajnai export növelésére

– állítja egy amerikai forrás, aki névtelenül beszélt ezekről a tárgyalásokról. A tisztviselő szerint ez magában foglalja az ukrán területről érkező szárazföldi útvonalak további bővítésének lehetőségét is.

Mindazonáltal, tekintettel Odessza kiemelkedő szerepére a globális kereskedelmi útvonalakon, a fekete-tengeri kereskedelmi hajókat érő orosz fenyegetések pánikot keltettek a világpiacokon, és rövid távon átgyűrűztek a globális élelmiszerárakra.

A Cargill szóvivője elmondta, hogy a közeli pivdennyi kikötőben, a Fekete-tengeren lévő hajói és létesítményei biztonságban vannak. Azt azonban nem voltak hajlandók megmondani, hogy a Cargill folytatja-e tevékenységét a Fekete-tengeren az új orosz fenyegetéseket követően, miközben a hajózási társaságok átértékelik a változó körülményeket.

Az Oroszország által a Fekete-tengeren tapasztalható eszkalációból adódó azonnali áremelkedések kisebbek lesznek

 – mondta Joe Glauber, a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának volt vezető közgazdásza a témával kapcsolatban. Hozzátette azonban azt is, hogy hosszú távú hatása lesz a háborúnak a globális piacra. Az amerikai tisztviselő azt is megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban az oroszok rekordnak számító nyereséget könyvelhettek el saját mezőgazdasági exportjukból.

Oroszország viszont „azonnal” visszatérne a fekete-tengeri gabonamegállapodáshoz, ha minden feltétele teljesülne – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A politikus arra utalt, hogy a Kreml megítélése szerint a Nyugat nem teljesítette az orosz műtrágya- és gabonaexportra vonatkozó ígéreteit. Éppen ezért Moszkva a július 18-án lejárt egyezmény meghosszabbításáért cserébe a fizetésekre, a logisztikára és a szállítmányok biztosítására vonatkozó nyugati szankciók alól kérte a felmentést.

Szerdai beszédében Vlagyimir Putyin konkrétumokat is megjelölt, amelyek szerint a visszatérés feltételei: 

vonják ki a szankciók alól az orosz gabona és műtrágya világpiaci szállításának megtiltását, hárítsák el az akadályokat az élelmiszer- és műtrágyaellátást szolgáltató orosz pénzintézetek elől, indítsák újra a mezőgazdasági gépek és a műtrágyaipar alkatrészeinek szállítását Oroszországba, biztosítsák az élelmiszer-ellátás valamennyi logisztikai hátterét, segédkezzenek a műtrágyakínálat visszaállításában.

Mint azt már korábban megírtuk, a paktumot tavaly az ENSZ és Törökország közvetítésével kötötték meg válaszul az orosz–ukrán háború okozta súlyos globális élelmiszerválságra. Az orosz elnök szerdai beszédében a nyugati országokat hibáztatta a „teljesen eltorzult” megállapodás lejáratáért – hívta fel a figyelmet a Skynews brit hírcsatorna.

 

Borítókép: A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötőbe (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.