A hatalomért egész Spanyolországot hajlandó szétzilálni a baloldal

A szocialista pártot hívta elsőként párbeszédre a konzervatív Néppárt (PP) vezetője Alberto Núnez Feijóo, hogy a lehetséges beiktatásáról tárgyaljanak. A szocialisták azonban nem segítenek a kormányalakításban, inkább szétbombázzák Spanyolországot.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 08. 30. 19:52
SÁNCHEZ, Pedro; NÚNEZ FEIJÓO, Alberto
Madrid, 2023. augusztus 17. Alberto Núnez Feijóo, a választásokon gyõztes Spanyol Néppárt elnöke (b2) a spanyol parlamenti alsóház alakuló ülésén, a háttérben Pedro Sánchez ügyvezetõ miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt fõtitkára (j) Madridban 2023. augusztus 17-én. Az elõrehozott parlamenti választásokat július 23-án tartották Spanyolországban. MTI/AP/Paul White Fotó: Paul White
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyvonalú ajánlatot tett a jobboldali Néppárt (PP) a szocialista pártnak, ha segítenek Alberto Núnez Feijóo beiktatásában. A július 23-ai előre hozott választásokon győztes pártvezér a héten megkezdte a kapcsolatfelvételt a parlamenti pártokkal annak érdekében, hogy a király kérésének eleget téve megpróbáljon kormányt állítani Spanyolország élére. Elsőként Pedro Sánchez ügyvivő szocialista kormányfőt kereste fel, akivel személyesen találkozott szerdán, a kongresszus épületében.

A párbeszédtől senki nem remélt semmit, miután a két politikai vezető között folyamatos a konfliktus. A megbeszélés alig egy órán át tartott, majd a kormányfőjelölt sajtótájékoztatón bejelentette, hogy gáláns ajánlatot tett a szocialista pártnak (PSOE), ha végül mégis hajlandók lennének elősegíteni kormányra kerülését.

Feijóo azt javasolta Sáncheznek, hogy pártja tartózkodjon a beiktatási szavazáson, megengedve ezzel a Néppártnak az önálló, szélsőségek nélküli kormányzást, cserébe pedig mindössze két évig maradna miniszterelnök, ezután feloszlatná a parlamentet és új választásokat írna ki. Viszont ebben a két évben hat kulcsfontosságú állami paktum előremozdításán dolgoznának. Köztük lenne a bírói függetlenségért felelős Igazságszolgáltatási Főtanács (CGPJ) megújítása is, mely épp a két párt konfliktusa miatt évek óta blokád alatt van, tagjainak mandátuma már öt éve lejárt.

Bár a szocialisták egyelőre nem álltak a nyilvánosság elé, a találkozó végén Feijóo bejelentette, hogy Sánchez elsőre megtagadta a segítségnyújtást, és inkább igyekszik az alkotmányt nem tisztelő kis pártok sajátos követeléseinek megfelelni, szétbombázva ezzel Spanyolország egységét. Feijóo hozzátette, hogy ő maga soha nem lesz hajlandó piacra dobni az országot még akkor sem, ha végül emiatt nem kerülhet a kormányelnöki posztra. Elmondta azt is, hogy Sánchez reakciója ellenére továbbra sem mond le arról az elképzeléséről, miszerint egyszer a két legerősebb politikai formáció képes lesz együttműködni egymással.

Feijóo célja az ajánlattal a saját beiktatásán kívül az volt, hogy semlegesítse a függetlenségpárti erőket, akik egyre nagyobb befolyással vannak az ország életére. Úgy fogalmazott:

Állami paktumokat ajánlottam fel, de Sánchez inkább a függetlenségi mozgalommal kötött megállapodásokat részesíti előnyben. Kértem, hogy a törvényhozás a családok gazdaságára, foglalkoztatására összpontosítson […], de ő inkább amnesztiákról, népszavazásokról, parlamenti csoportokról tárgyal, akik nem tartják be a kamarai szabályzatot.

VI. Fülöp király múlt héten jelentette be, hogy elsőként a Néppártot kéri fel arra, hogy alakítson kormányt – annak ellenére, hogy Feijóo vélhetően nem fogja tudni megszerezni a beiktatásához szükséges abszolút többséget, 176 szavazatot. A konzervatívok a Vox, a Kanári Koalíció és a Navarrai Népszövetség támogatását élvezik, ezzel viszont csak 172 szavazatuk van, és több nincs is kilátásban. A Néppárt kormányalakításáról szeptember 26-27-én tartják meg az országgyűlési szavazást.

Ha Feijóo elbukik, akkor Pedro Sánchez kapja meg a lehetőséget a beiktatásra, neki viszont a katalán nacionalisták igen szavazatát kell megszereznie, akik egyrészt a Katalónia elszakadásához szükséges népszavazás törvényes megtartását, valamint egy amnesztiatörvényt követelnek, melynek segítségével volt vezetőjük, Carles Puigdemont – aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét – büntetlenül térhetne vissza hazájába.

Borítókép: Alberto Núnez Feijóo, a választásokon győztes Spanyol Néppárt elnöke (balra a második) a spanyol parlamenti alsóház alakuló ülésén, a háttérben Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkára (jobbra) Madridban 2023. augusztus 17-én (Fotó: MTI/AP/Paul White)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.